Search

Što danas mislimo o tome kako je Marilyn Monroe njegovala lice krajem pedesetih

Što danas mislimo o tome kako je Marilyn Monroe njegovala lice krajem pedesetih

Tekst: Manda Javorina


Image: BURO.

Ne postoji apsolutno nitko tko, još malo pa 60 (slovima: šezdeset) godina nakon svoje smrti, ima takvu moć kao Marilyn Monroe. Ona je ikona pop kulture bez premca i iskreno, ne znam tko je na drugom mjestu, ali se razdaljina između njezinog, prvog i tog drugog mjesta mjeri svjetlosnim godinama. Zat i danas jedan jedini papir s njezinim imenom postaje vijest koja se odmah prenosi po cijelom svijetu. Naime, nakon svih aukcija - uključujući i onu epsku iz studenog 2016. godine kada je haljina u kojoj je pjevala Kennedyju prodana za 4.8 milijuna američkih dolara i tako postala najskuplja haljina ikad - u javnost je dospio papir s uputstvom za njegu kože kojeg joj je 17. ožujka 1959. godine izdao dermatolog Erno Laszlo (za kojeg je sama Monroe govorila da joj "ne samo liječi kožu, već i njeguje dušu").

Što danas mislimo o tome kako je Marilyn Monroe njegovala lice krajem pedesetih (фото 1)

Monroe je često bila ispred svog vremena; još i prije nego što je postala zvijezda redovito je vježbala i bila među prvima koji su se bavili jogom, uvijek se čuvala sunca (iako postoje i fotografije obožavatelja na kojima je blago preplanula), bila je opsjednuta hidratacijom kože, koristila baby puder kao suhi šampon kako bi izbjegla prečesto pranje kose, koju je uglavnom bojala svakih pet dana, a tehnike konturiranja koje su koristili ona i njezin vizažist Whitey su legendarne i nikada do kraja otkrivene. Ono što je otkriveno, na primjer, je to koji je crveni ruž izuzetno voljela - Guerlain Rouge Diabolique, koji je danas dio linije KissKiss pod brojem 320 Red Insolence.

Što danas mislimo o tome kako je Marilyn Monroe njegovala lice krajem pedesetih (фото 2)

Opće je poznato da je bila pacijent Erna Laszla - kao i činjenica da se njegova krema za lice nalazila na njezinom noćnom ormariću kada je umrla. Njegovo ime dobro je poznato svima koji vole kozmetiku i nešto o njoj znaju. Nakon što je iz Budimpešte, u kojoj je vodio računa o koži pripadnika kraljevske obitelji, emigrirao u Sjedinjene Američke Države i otvorio salon na Petoj aveniji koji su redovno posjećivale Katharine Hepburn i Greta Garbo, a kasnije i Monroe, Audrey Hepburn i Jackie Kennedy. Moglo bi se reći da je bio jedan od prvih slavnih dermatologa čijim su stopama kasnije pošli mnogi.

Recept nam dolazi upravo iz arhive brenda Erno Laszlo i dio je izložbe “Pink Jungle: 1950s Makeup in America” u njujorškom Makeup muzeju. U analiziranje rutine njege koju joj je Laszlo preporučio, brže bolje su se bacili svi. Ipak, izuzetno je teško oformiti mišljenje iz jednog jednostavnog razloga, a to je da ne znamo točne sastojke većine preparata. To što znamo da je nešto "tonik" nije ni izbliza dovoljno da se odredi da li je neki tonik univerzalno dobar - sastojak koji odgovara jednom tipu i stanju kože može imati potpuno suprotan efekt na drugom. Mislim da je zato bolje da se uzdržimo od konkretnih komentara i pozabavimo se samo osnovnim principima.

1 Umivanje mlakom, odnosno toplom vodom

Ovo je odlična preporuka za suhu kožu (kojoj je rutina i namijenjena). Iako hladna voda može imati benefita - posebno za cirkulaciju - kada je suha koža u pitanju, uvijek je bolje kloniti se ekstremnih temperatura koje mogu biti okidač upalnih procesa. Topla, ali ne vrela voda, također je idealna za temeljito uklanjanje sebuma, u kombinaciji sa sredstvom, naravno. U ovom slučaju sa sapunom iz laboratorija brenda Erno Laszlo.

Što danas mislimo o tome kako je Marilyn Monroe njegovala lice krajem pedesetih (фото 3)

2 Upotreba tonika

Kao što smo već rekli, ovisi od sastojcima koje sadrži i od kože na kojoj se koristi. Općenito, tonici mogu imati izuzetno djelovanje na kožu ali, ako su prejaki, mogu oštetiti zaštitnu barijeru kože.

Što danas mislimo o tome kako je Marilyn Monroe njegovala lice krajem pedesetih (фото 4)

3 Dvostruko čišćenje

Evo dokaza da ova praksa nije nešto za što smo saznali jučer i to iz beauty rituala iz Koreje. Na kraju dana, kada ga dermatolog poput Laszla preporučuje, ono apsolutno ima smisla ali, ponovo, izuzetno je važno koristiti sredstva koja odgovaraju, kako vašem tipu, tako i stanju kože te godišnjem dobu. Uljni čistač iz ovog konkretnog recepta bi mogao imati komedogeni efekt na mnoge tipove koža, uključujući i osjetljivu, pogotovo u kombinaciji sa sredstvom u vidu kreme koje ga prati. Općenito gledano i druga krajnost može biti problematična jer prejaka sredstva isušuju kožu i uništavaju njezin prirodni zaštitni sloj.

Što danas mislimo o tome kako je Marilyn Monroe njegovala lice krajem pedesetih (фото 5)

4 Preporuke za prehranu

Laszlo je očigledno shvaćao vezu između osjetljivosti na određenu hranu i zdravlja kože, na čemu se posljednjih godina izuzetno inzistira. Njegova preporuka američkoj glumici da ne jede čokoladu je potpuno razumljiva (zbog šećera, ne zbog kakaa). Isto vrijedi i za školjke i plodove mora koji često mogu sadržati bakterije koje izazivaju osipe i crvenilo. Ono što izaziva čuđenje je ograničenje orašastih voća i maslina za koje danas znamo da sadrže zdrave masti i imaju protuupalno djelovanje.


Leave a comment

više