Search

#supersastojci: Melatonin je novi omiljeni sastojak kozmetičke industrije

#supersastojci: Melatonin je novi omiljeni sastojak kozmetičke industrije

Tekst: BURO.


Image: BURO.

Čak i da ih nismo koristili, svi smo negdje vidjeli tablete na kojima piše "melatonin" i znamo da se uzimaju u slučajevima problema sa snom. Melatonin je često dio scenarija kad su u pitanju promjene vremenskih zona, dugi letovi, blaži slučajevi nesanice, pogotovo kod ljudi koji žele alternativu koja ne izaziva ovisnost. Donedavno je bio sinonim samo za dubok san, ali danas postoje rezultati istraživanja koji nam govore kako bi mogao biti jednako koristan kao kozmetički sastojak seruma i krema u borbi protiv znakova starenja.

#supersastojci: Melatonin je novi omiljeni sastojak kozmetičke industrije (фото 1)

Što je melatonin

Melatonin je hormon koji sudjeluje u reguliranju cirkadijalnog ritma, odnosno 24-satnog ciklusa stanja budnosti i spavanja. Kada padne mrak, to je signal za mozak da počne lučiti melatonin od kojeg postajemo pospani. To je razlog zbog kojeg se, ako imate optimalan ciklus sna, osjećate umorno otprilike u isto vrijeme svaku večer, ali i objašnjava kako svjetlost s ekrana može poremetiti dnevni ritam i izazvati nesanicu. Melatonin je godinama dostupan u formi tableta koje pomažu pri spavanju, ali su se u posljednje vrijeme pojavili obećavajući znanstveni dokazi koji ukazuju da je veoma moćan antioksidans pa je tako preko noći postao jedan od sastojaka za njegu lica o kojem se puno priča.

Kako melatonin funkcionira kada se nanese na kožu

Koža je, zahvaljujući zagađenju i UV zračenju, tijekom cijelog dana izložena slobodnim radikalima koji izazivaju fotooštećenja, pa čak i rak kože. Kako bi ih neutraliziralo, naše tijelo proizvodi antioksidanse uz pomoć posebnih enzima. Melatonin pospješuje proizvodnju upravo tih enzima, a nedavni rezultati ukazuju na to da su antioksidansi napravljeni pod utjecajem melatonina jači od vitamina C i E. Kako? Period sna je u stvari period intenzivnog obnavljanja cijelog organizma i upravo je to vrijeme kada se i metabolizam kože ubrzava te ubrzava stanični "turnover".

Kako ga koristiti?

Melatonin se može koristiti u kombinaciji s drugim anti-age sastojcima poput retinola ili vitamina C, a dobro funkcionira i s hijaluronskom kiselinom. Obratite pažnju da neki od ovih sastojaka ne idu zajedno, nevezano za sam melatonin. Općeprihvaćen stav je da ga treba nanositi noću, ali neki dermatolozi tvrde da zbog njegove sposobnosti da pojača proizvodnju antioksidanasa, melatonin treba koristiti i danju jer smo upravo tada izloženi slobodnim radikalima. U svakom slučaju, ako koristite melatonin obavezna je upotreba kreme sa zaštitnim faktorom 30 ili više. Ali to već svakako koristite, zar ne?

Jesu li rezultati zagarantirani?

Dermatolozi su složni u tome da topička upotreba melatonina ojačava našu prirodnu obranu od slobodnih radikala koji izazivaju stres, sunčevo zračenje i zagađenje, ali i pospješuje obnavljanje već nastalih oštećenja. Ipak, isto tako nam preporučuju uvijek visok stupanj zaštite od UV zraka. Realno, melatonin u kozmetici je još uvijek nov sastojak i iza njega ne stoje desetljetne studije (kao što je to slučaj sa retinolom). Ako imate rutinu koja vam daje dobre rezultate, nemojte je u potpunosti odbaciti samo zato što ste čuli za nešto novo.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više