Search

Sve što trebate znati o celulitu

Sve što trebate znati o celulitu

Tekst: BURO.


Imate li celulit? Niste sami, ovo je problem koji ima 90% žena, uključujući i one koje su u odličnoj formi. Ipak, koliko god da je rasprostranjen, još uvijek se za njega vezuje brdo lažnih informacija o tome što je celulit zapravo, zbog čega nastaje i kako ga se otarasiti (pogotovo ona da je dovoljno da mažete kremu dva tjedna pa da nestane kao da ga nikad nije bilo). Dakle, prije nego što pogrešno nekog (sebe?) okrivite, kupite paket nekih tretmana ili potrošite malo bogatstvo na razne mazalice, upoznajte se s činjenicama i saznajte što možete očekivati

Tvrdnja: Celulit uzrokuju toksini u tijelu

Netočno

Neki kozmetički preparati tvrde da će “pročistiti” tijelo od toksina. Možda, ali to neće ništa napraviti po pitanju celulita. Znanstveno je dokazano da celulit nastaje kada se masne naslage probiju kroz sloj vezivnog tkiva ispod kože (najčešće na gluteusu i zadnjoj loži ali i na nadlakticama, stomaku). Vezivno tkivo slabi uslijed djelovanja hormona, nedovoljne fizičke aktivnosti i manjka mišićne mase, viška masti i loše cirkulacije, a ništa od toga nisu toksini.

Tvrdnja: Žene češće imaju celulit od muškaraca

Točno

Ovo je još jedan dokaz da hormoni igraju presudnu ulogu u njegovom nastanku. Žene su genetski predodređene da “čuvaju” više masnog tkiva oko stomaka i zadnjice, a imaju i manje vezivnog tkiva da ga drže pod kontrolom. Procjenjuje se da svega oko 10% muškaraca ima celulit.

Sve što trebate znati o celulitu (фото 1)

Celulit se pogoršava s godinama

Točno

I ponovo se vraćamo na ulogu hormona. S godinama, žensko tijelo proizvodi manje estrogena - manje estrogena znači lošiju cirkulaciju i manju proizvodnju kolagena i slabljenje vezivnog tkiva.

Celulit vam je možda u genima

Točno

Dokazano je da se celulit prenosi u obitelji, ako su vam mama i baka imale celulit veća je šansa da ćete ga imati i vi. U Americi čak postoji i test kojim se određuje kolika vam je genetska predispozicija da ga dobijete ali… s obzirom na to da većina žena tijekom života dobije celulit, ovaj test baš i nije vrijedan visoke cijene. Ako ste u onoj maloj grupi sretnica čija rodbina ima glatke noge - ne opuštajte se. Genetika je samo jedan od dijelova slagalice: faktori kao što su prehrana, vježbanje i način života također igraju veliku ulogu.

Celulit imaju samo ljudi koji nisu u formi

Netočno

To što netko ima višak kilograma čini da se celulit više vidi - što je više masti ispod kože to je veća vjerojatnost da će opteretiti vezivno tkivo. Ali celulit pogađa žene svih oblika i veličina. Sjetite se samo koliko puta ste vidjeli profesionalne sportašice s celulitom na nogama.

Vježbanje smanjuje pojavu celulita i to koliko se vidi

Točno

Vježbanje ne može da “izliječiti” celulit ali će učiniti da se manje vidi. Osnaživanjem vezivnog tkiva, sagorijevanjem masnih naslaga i bolji tonus mišića utječu na sam korijen problema. Vježbe joge i pilatesa koje se fokusiraju na zadnjicu i butine kao i vježbe snage će izgraditi mišiće i poboljšati cirkulaciju. Kardio je svakako jako koristan za držanje težine pod kontrolom, ali ako želite oblikovano tijelo morate raditi vježbe snage.

Sve što trebate znati o celulitu (фото 2)

Kreme za zatezanje kože liječe celulit

Netočno

Bez obzira na to što piše na etiketi, ne postoji namjenska krema koja može trajno smanjiti celulit, a kamoli da ga potpuno otkloni. Kreme koje sadrže retinoid mogu dati privremene efekte jer mogu malo zagladiti površinu kože, a preparati koji sadrže kofein, đumbir, crni i zeleni čaj mogu pomoći s izbacivanjem vode, a to nije isto što i “razbijanje” celulita.

Fileri mogu izravnati kožu

Točno

Dermalni fileri kao što su Restylane i Radiesse koji se koriste uglavnom za vraćanje volumena licu, mogu pomoći da se površina kože izravna. Samo budite svjesni da je to kao stavljanje šlaga preko grbave torte: problem je i dalje tu i pojavit će se za koji mjesec.

Neke neinvazivne procedure imaju efekta

Točno

LPG, laseri i tehnike masaže zasnovane na limfnoj drenaži se godinama koriste za smanjivanje celulita i dokazano daju rezultate. Ovi rezultati nažalost nisu trajni i potrebno je redovno održavanje, ali svakako su bolja investicija od preskupih krema. Očekujte minimum deset do petnaest tretmana da biste dobili vidljive rezultate, a zatim uglavnom održavanje jednom mjesečno.

Liposukcija uklanja celulit

Netočno

Ako vam je celulit glavni problem, liposukcija nije rješenje. Što više, može se dogoditi da koža ima više neravnina poslije nego prije intervencije. Nije bez razloga to što plastični kirurzi preporučuju LPG tretmane poslije liposukcije. Endermologie tretman će vidno zagladiti kožu (pogotovo jače neravnine poslije operativnog zahvata), a to znači da pomaže i kod “običnog” celulita. Očekujte rezultate nakon deset tretmana, u prosjeku dva tjedno.

Sve što trebate znati o celulitu (фото 3)

Neke namirnice pomažu u borbi protiv celulita

Točno

Sama prehrana ne može odrediti hoćete li i koliko celulita dobiti ali ako svoje obroke planirate u skladu s anti-inflamatornom dijetom, tijelo će vam biti zahvalno na svim poljima pa i na ovom. Pored toga, jako je važno da budete dobro hidratizirani jer je to način da sačuvate vezivno tkivo od propadanja. Gledajte da jedete više povrća kao što su krastavci, rotkvice, paradajz i rog paprike koji kao i mnogo drugo povrće i voće sadrže više od 90% vode.

Odjeća koju nosimo ima utjecaja na celulit

Netočno

Čarape i tajice koje stežu imaju isključivo trenutan efekt i neće ostaviti nikakvog traga kada ih skinete. Nažalost, mogu imati i kontra-efekta: elastične tkanine dugoročno mogu doprijeti tome da celulit bude vidljiviji ako sprječavaju cirkulaciju i ograniče protok krvi.

Pušenje utječe na vidljivost celulita

Točno

Nikotin sužava krvne žile i otežava cirkulaciju, slabi i remeti proizvodnju kolagena što sve zajedno utječe na to da vezivno tkivo oslabi. Dakle i masne naslage će biti vidljivije.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više