Search

Sve što trebate znati o tušu za oči

Sve što trebate znati o tušu za oči

Otkriva vam Petra Sever

Tekst: Petra Sever

Image: screenshot,
Buro arhiva

Kao i kod mnogih kozmetičkih proizvoda, rani primjeri eyelinera sežu u drevni Egipat i Mezopotamiju gdje su ga i muškarci i žene višeg staleža koristili, kako bi dodatno definirali oči i zaštitili ih od nastanka bora izazvanih izloženošću pustinjskom vjetru i suncu...

Eyeliner nije predstavljao samo modni dodatak već i povezanost s religijom i bogovima. Iako je bio samo jedan od mnogih kozmetičkih proizvoda koje su koristili, nikad nije izašao iz mode te su ga nastavili koristiti i pripadnici aristokracije i nižeg staleža sve do pada Egipta u ruke Rimskog Carstva. Nakon pada Egipta, za vrijeme vladavine Rimljana i Grka njegova upotreba bila je umjerena ili vrlo mala. Azija je zadržala upotrebu eyelinera, no nije uspjela utjecati na europsku modu u prijelazu s mračnog doba u renesansu, koja je u to vrijeme njegovala potpuno drugačiji izgled lica. Era eyelinera ponovno je započela 1920-ih godina, u vrijeme kad su mnoge žene već napustile modu viktorijanskog doba i prihvatile nove trendove koje su potaknuli i nametnuli balet, Hollywood, glazba i fotografija.

Nakon što je međunarodna kozmetička industrija prepoznala potencijal, pojavljivali su se izumi svakog mjeseca, a žene su bile spremne isprobati sve kako bi izgledale poput svojih omiljenih holivudskih glumica kao npr. Clara Bow. Eyeliner je postigao vrtoglavu popularnost nakon što su engleski arheolozi Howard Carter i George Herbert 1922. godine duboko pod velikim piramidama Gize pronašli grob drevnog egipatskog faraona Tutankhamona sa svim njegovim netaknutim bogatstvima i umjetničkim predmetima.

Sve što trebate znati o tušu za oči (фото 1)

Svjetska pokrivenost ovog događaja predstavila je egipatski eyeliner na zapadu gdje je odmah prihvaćen kao apsolutni hit. Nakon što su američke žene napokon dobile pravo glasa činilo se da slobodnije slave svoju nezavisnost i kroz upotrebu makeupa. Tamne i debelo uokvirene oči bile su vrlo trendi. S obzirom na to da je tada liner postojao samo u Kohl obliku te ga nije bilo lako nanositi kao danas, njegova je tekstura dodatno naglašavala dojam "zadimljenih" očiju. 1930-ih trend postaje suptilniji i mekši pa tako umjesto dubokog i tamno uokvirenog oka na snagu stupa era minimal eyelinera - tanko izvučena linija uz rub gornjih trepavica i linija u donjem vanjskom kutu oka.

Tijekom 1940-ih u vrijeme Drugog svjetskog rata žene su zamijenile muškarce na radnim mjestima te nosile minimal look radi očuvanja resursa. Poduzetne mlade žene koristile su eyeliner čak i za povlačenje tanke crte po sredini stražnjeg dijela nogu kako bi simulirale izgled svilenih čarapa koje u to vrijeme nisu bile svima dostupne. Suprotno uvriježenom mišljenju, liquid eyeliner i winged eyeliner nisu bili trend 40-ih godina prošlog stoljeća. 1950-ih napokon dolazimo do desetljeća na koje svi pomisle kad spomenemo "retro" look u kojem je glavna nit vodilja liquid eyeliner kakav možemo vidjeti na fotografijama Audrey Hepburn i Elizabeth Taylor. 50-te pamtimo kao zlatno doba Hollywooda koje je obilježio raskošan izgled s teškim trepavicama i jačim linijama oko oka koje su se izvlačile u oblik danas poznat pod nazivom "winged eyeliner" koji pamtimo s fotografija Marilyn Monroe.

Sve što trebate znati o tušu za oči (фото 2)

1960-ih eyeliner se upotrebljavao za debele crne i bijele linije oko očiju stvarajući look koji je u modi često bio povezan s dizajnerima poput Mary Quant. Vizažist Peter Philips stvorio je zadivljujući makeup look inspiriran 60-ima spojen s cat eye dojmom za Chanel reviju, jesen/zima 2009/2010. 1970-te obilježili su razni smjerovi i trendovi u korištenju eyelinera kao što je npr. punk koji se u potpunosti oslanja na dramatičan dojam i efekt na očima.

Danas eyeliner uživa kultni status kao jedan od must have proizvod u mnogim kozmetičkim torbicama, dio je uobičajene svakodnevice i dolazi u raznim bojama, aplikatorima i teksturama te se iznova rekreira i u modi i na ulicama.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više