Search

Sve što trebate znati o zaštiti od sunca

Sve što trebate znati o zaštiti od sunca

Kratice koje život znače


Image: Lancaster

Royal Pharmaceutical Society proveo je istraživanje čiji su rezultati pokazali da svi dobro znamo koristiti kremu za sunčanje no ne znamo koje prednosti nam isti proizvod pruža

Istraživanje provedeno na 2 000 odraslih Britanaca pokazalo je kako je samo osam posto ispitanika znalo pravo značenje visine faktora zaštite od sunca. Znate li vi razliku UVA od UVB i UVC? Ako vas ove kratice bune, ne brinite, sve će vam uskoro biti puno jasnije.

SPF

Faktor zaštite od sunca (eng. Sun Protection Factor) sastavni je dio proizvoda koji vam omogućuje duže izlaganje suncu bez opeklina, no ne omogućuje neograničeno i dugo izlaganje. On označava faktor zaštite od sunca koji može biti u rasponu od 2 do 60. Ti brojevi definiraju sposobnost proizvoda u blokiranju sunčevih zraka. Faktor zaštite od sunca izračunava se usporedbom količine vremena potrebnog za dobivanje opeklina na koži koja je zaštićena od sunca i količine vremena u kojoj se opekline pojavljuju na nezaštićenoj koži.

UV

Sunčeve zrake razlikuju se po različitim valnim duljinama ultraljubičastog (UV) svjetla. Postoje dvije vrste UV zraka koje probijaju atmosferu te uzrokuju oštećenja na koži:

UVB

UVB sunčeve zrake primarni su uzrok dobivanja opeklina s velikim utjecajem na vanjski sloj kože (epidermis). Njihova snaga ovisi o geografskom položaju, godišnjem dobu te dijelu dana. UVB zrake najintenzivnije su između 10 i 14 sati te su najjače tijekom ljeta, a kad je riječ o geografskom položaju, što su bliže ekvatoru, to su intenzivnije. Izloženost utjecaju ovih zraka rezultira stvaranjem vitamina D u vašem tijelu.

UVA
Uspoređujući ih s UVB zrakama, razine UVA zraka se također mijenjaju tijekom dana, ali i tijekom cijele godine pa čak i zimi za vrijeme oblačnog dana. A dugotrajno izlaganje UVA zrakama bez zaštite mogu dovesti do raka kože. Ova vrsta zraka toliko je prodorna da prolazi kroz prozore i stakla, za razliku od UVB, ona prodire dublje u osnovni sloj kože (dermis).

UVC

Srećom, ove zrake ne dolaze do nas jer ih Zemljina atmosfera filtrira, no one su daleko najštetnije jer imaju najveću sposobnost stvaranja oštećenja.

Sve što trebate znati o zaštiti od sunca (фото 1)
15

Najniži faktor zaštite koji preporučuje globalni sustav zdravstvene zaštite, bez obzira na vaš tip kože.

2

Optimalna količina kreme za zaštitu od sunca iznosi dvije čajne žlice kako bi se zaštitilo lice, ruke i vrat te dvije velike žlice kreme kako biste dobro zaštitili cijelo tijelo.

30

Pola sata prije izlaganja suncu potrebno je nanijeti kremu za sunčanje kako bi je koža što bolje upila.


2 – 3

Dvije do tri godine vremenski je rok trajanja većine krema za sunčanje, iako savjetujemo da provjerite njezin rok na poleđini proizvoda. Spremite ih na hladnija mjesta jer se u suprotnom smanjuje njihov učinak te uništavaju kemikalije zaslužne za zaštitu.

10 – 14

Od 10 do 14 sati izbjegavajte direktno izlaganje suncu i se smjestite u hlad.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više