Search

Sve što trebate znati prije odluke o ljuskicama za zube

Sve što trebate znati prije odluke o ljuskicama za zube

Savjetuju stručnjaci Poliklinike Bagatin

Urednik: A.P.


Image: PR/Getty

Jedna od najatraktivnijih karakteristika osobe upravo je njezin osmijeh. U današnje moderno vrijeme svi želimo imati blistav osmijeh koji rijetko koga ostavlja ravnodušnim

Iz tog razloga u estetskoj stomatologiji razvio se poseban trend postavljanja keramičkih ljuskica za zube s ciljem pružanja "holivudskog osmijeha" – ravnih, biserno bijelih i proporcionalnih zubi koji savršeno odgovaraju simetriji lica i pružaju prekrasan osmijeh po kojem su poznate mnoge filmske zvijezde. Posjetili smo Polikliniku Bagatin i otkrili sve što trebate znati prije odluke o ljuskicama za zube!


Konzultacije prije odluke
Posjet stomatologu prvi je korak u odlučivanju jesu li ljuskice ispravan odabir za vas ili postoji dostupno alternativno rješenje. Za uspješan rezultat najvažniji je razgovor s vašim stomatologom o tome što želite promijeniti. Posvetite vremena jasnom odlučivanju koje kozmetičke promjene želite postići. Često ćete čuti ljude kako kažu da poznate osobe imaju ljuskice te se to može činiti kao najbolji način za preslikavanje savršenih zubi s fotografija, no svatko ima drugačije zube i ljuskice se moraju pažljivo istražiti.

poliklinika Bagatin

U Poliklinici Bagatin sve započinje analizom i dizajniranjem osmijeha kako bi se odredilo koji su koraci nužni za postizanje željenog osmijeha. Ove tehnologije omogućuju nam da doslovno zavirimo u budućnost. Riječ je o posebnom sustavu koji kroz digitalnu simulaciju pokazuje kako vaši zubi mogu izgledati nakon rekonstrukcije protetskim nadomjescima. Dizajniranje osmijeha pruža izvrsne dijagnostičke prednosti te omogućava potpunu i jednostavnu vizualizaciju krajnjeg rezultata, što osigurava poboljšanu komunikaciju između stomatologa i klijenta. Poliklinika Bagatin je ovakvim pristupom svojim klijentima omogućila da jasno izraze svoje želje i očekivanja te da zajedno sa svojim stomatološkim timom stvore idealni prirodni osmijeh koji će rezultirati njihovim krajnjim i dugoročnim zadovoljstvom.


Kako i zašto po pitanju porculanskih ljuskica
Ljuskice se sastoje od nekoliko tankih keramičkih slojeva koji zamjenjuju izvornu površinu zuba. Za postavljanje ljuskica, veoma malena količina površinskog sloja zuba mora se ukloniti, obično 0,5 milimetra. To je ključno jer se tako stvara mjesta za keramičke ljuskice i najpreciznije vraća prirodna funkcija zuba uz puno ljepši izgled.  Povezivanje izvornog zuba i porculanske ljuskice je najbitnija ne samo radi postizanja željenog estetskog savršenstva, već i radi što bolje povezanosti koja je ključna za pravilno funkcioniranje ljuskica.

poliklinika Bagatin

Porculanske ljuskice odlična su opcija za brojne slučajeve kada zub ima lošu boju, oblik i linije. Također su dobra opcija kod otkrhnutog zuba, razmaka između zubi te u nekim slučajevima kada je zub loše položen, što uzrokuje probleme sa zagrizom. Kod nekih osoba mrlje na zubima nije moguće ukloniti izbjeljivanjem te je u tim situacijama često porculanska ljuskica najbolje rješenje.


Prednosti ljuskica za zube
S obzirom da se ljuskice pojedinačno oblikuju za svaku osobu, gotovo je nemoguće vidjeti razliku između ljuskice i prirodnog zuba. Za razliku od prirodnih zuba, prikladno izrađene ljuskice otporne su na mrlje od kave i čaja te na dim od cigareta jer su izrađene od visokotehnoloških materijala. Za razliku od krunica, s ljuskicama vaš prirodni zub ostaje uglavnom netaknut, uz minimalne izmjene kako bi se namjestila ljuskica. Kod zubi koji su otporni na izbjeljivanje, ljuskice mogu i najtamniji zub pretvoriti u bijeli.

poliklinika Bagatin

Održavanje ljuskica
Održavanje ljuskica zapravo je veoma jednostavno: njegujte ih kao i prirodne zube uz dnevnu rutinu pranja i čišćenja zubnim koncem. Stomatolog će vam najčešće preporučiti korištenje neabrazivne fluoridne zubne paste. Tjedan dana nakon postavljanja ljuskica trebate doći stomatologu na kontrolu. Čak i ako vam se čini da je sve u redu, konzultacije su iznimno bitne za vaše buduće oralno zdravlje. Navike poput grizenja noktiju, žvakanja leda i korištenja zubi za otvaranje paketa su i inače štetne za zube s obzirom da uzrokuju pucanje i lomljenje te eroziju zubi. Iako je porculan prilično čvrst, nije čvrst poput prirodnih zubi, stoga su te navike još štetnije za osobe s ljuskicama.

Za više informacija slobodno se obratite stomatološkom timu Poliklinike Bagatin telefonski na 01/46 10 225 ili mailom na info@poliklinikabagatin.hr. Dogovorite konzultacija, a oni će sigurno pronaći najbolje rješenje za vaš osmijeh.

Više informacija potražite na: www.poliklinikabagatin.hr

Related articles

Buro 24/7 Selection

više