Search

Što biste trebali znati prije posjete profesionalnom vizažistu?

Što biste trebali znati prije posjete profesionalnom vizažistu?

Pročitajte nekoliko dobrih savjeta

Tekst: Petra Sever

Image: Imaxtree

Iako je profesionalno šminkanje sve uobičajeniji pojam za one koji se žele uljepšati za određenu prigodu, također postoje i pitanja koja najčešće prate tu odluku

"Kako izgleda profesionalno šminkanje? Idem li na frizuru prije ili poslije? Trebam li i probni termin? Hoću li izgledati čudno ili prejako našminkano?" 

Koliko sam termin šminkanja traje?

U prosjeku termin traje 60 min. Ovisno o stilu makeup-a koji se radi, bilo dnevni ili večernji,  termin može trajati i kraće. No, uvijek su tu situacije poput skidanja već postojećeg makeup-a i čišćenja lica, savjetovanje oko looka koji želite postići, priprema kože preparativnom kozmetikom,  kratko upoznavanje s vašom makeup rutinom itd. Također, u terminu treba ostati dovoljno vremena za eventualne promjene ukoliko vam se nešto i ne svidi. Imajte na umu da je vizažistu potrebno i vaše sudjelovanje u procesu kako bi postigli tehnički što čišći i precizniji makeup. Nemojte očekivati da će vizažist iscrtati savršen oblik crvenih usana u trenutku dok pričate na mobitel.

Što biste trebali znati prije posjete profesionalnom vizažistu? (фото 1)

 Hoće li makeup izdržati kroz cijelu noć?

Nekad se ovo pitanje čini kao najveća briga svih klijentica s kojima se susrećem. Često uz to dolazi i pitanje: koristite li fiksator?

Fiksator je koristan proizvod, no postoje slučajevi u kojima određen tip kože može reagirati suprotno od očekivanog. Često bude pretežak što vodi začepljenju pora i višku lučenja sebuma, te samim time i neželjenom sjaju lica usred večeri.

Činjenica je da profesionalno nanesen makeup može izdržati cijelu noć i bez fiksatora. Vizažisti često uz visoko selektivne brendove raspolažu i onima koji su isključivo pro kategorije što znači da im je tekstura finija, pigmentiranost jača i postojanost duža. Ukoliko se na kožu nanose proizvodi koji odgovaranju njenom tipu i trenutnom stanju, nema prepreke za postojanost makeup-a kroz noć.

Što prije: frizura ili šminka?

Nije nužno, no idealno bi bilo da odlazak na frizuru prethodi šminkanju. Razlozi su mnogi: od pranja kose prije same frizure, feniranja tokom kojeg vam se lice može pretjerano zasjajiti do lakiranja kose tokom kojeg čestice laka mogu pasti na lice i izgledati kao masne točkice.

Je li vam potrebno probno šminkanje?

Probno šminkanje služi dobivanju dojma o tome kako ćete izgledati s profesionalnim makeup-om na dan za koji ste se odlučili šminkati. U većini slučajeva se za probno šminkanje odlučuju žene koje se ne šminkaju često ili vrlo malo, te nisu sigurne kako bi izgledale s jačim makeup-om. U suštini ako nađete vizažista čiji vam se rad sviđa, probno šminkanje vam nije potrebno.

Što biste trebali znati prije posjete profesionalnom vizažistu? (фото 2)

Cijenom termina ne plaćate samo šminkanje

Kada krenete u potragu za osobom koja bi vas našminkala i uljepšala za vama bitan dan ili događaj, uz kriterije poput kvalitete rada i estetike veliku ulogu igra i cijena usluge. Što ta cijena zapravo znači i što sve zaista plaćate? Uz samu aplikaciju makeup-a, plaćate prvenstveno nečije vrijeme i termin koji ste rezervirali. Potom plaćate kvalitetu proizvoda i potrošnog materijala u koje je vizažist uložio kako bi vam mogao ponuditi najbolju moguću uslugu. Uz sve to dolazi znanje, tehnika i iskustvo, te na kraju reputacija i traženost određenog vizažista.

Što biste trebali znati prije posjete profesionalnom vizažistu? (фото 3)

Pripremite primjere makeup-ova koji vam se sviđaju

Ako nemate ideju kako biste točno željeli izgledati, potražite primjere lookova koji vam se sviđaju. Na temelju toga vas vizažist može savjetovati bi li vam određeni look odgovarao ili ne i predložiti nešto slično što bi vam se moglo svidjeti, a da funkcionira na vašem licu i odgovara prigodi za koju se šminkate.

Ipak, imajte na umu da vizažist nije čarobnjak

Nemojte imati nerealna očekivanja. Velik broj žena dolazi s pretpostavkom da će nakon profesionalnog šminkanja izgledati identično kao s fotografije koju su pokazale kao referencu na ono što im se sviđa. Ne zanemarujte činjenicu da je na toj fotografiji možda model koji ima u potpunosti drugačiju anatomsku strukturu kostiju lica ili tipa i stanja kože, te na kraju krajeva da fotografije prolaze kroz digitalnu obradu. Nema kreme ili primera koji će u potpunosti nakon 10 min riješiti problem kronično dehidrirane kože koju nikad ne hranite. Takva koža je oljuštena, osjetljiva i sklona crvenilu. Proizvodi kojima vizažist raspolaže mogu smiriti to stanje ili ga ublažiti, ali ne i kompletno riješiti. Također, ako imate sitne bore i linije oko oka, nakon šminkanja one neće nestati. Bitno je paziti da ih se dodatno ne istakne, no one su i dalje tu. Postoje trikovi i korekcije kojima vam vizažist može vizualno stanjiti nos, osjenčati i podignuti jagodice, otvoriti oko i korigirati spušteni kapak... No, postoji granica do koje je to izvedivo a da izgleda odmjereno i funkcionalno. Ako prije šminkanja planirate na bilo kakav tretman (solarij, čišćenje lica, kemijski piling, depilacija nadusnica itd.), bilo bi poželjno da između imate bar nekoliko dana kako bi se koža smirila.

Što biste trebali znati prije posjete profesionalnom vizažistu? (фото 4)

Vizažist vas nikad neće našminkati onako kako se šminkate sami

Često će vam se desiti da će vas vizažist ispitivati o tome kako se inače volite šminkati, koje dijelove lica volite istaknuti, te koje boje vam se sviđaju. Zašto? Kako bismo lakše procijenili koji makeup bi vam najbolje karakterno odgovarao uz ono što najbolje stoji vašem tipu lica u odnosu na boju očiju i kose te stil odjeće koji nosite.

Samim time ono što vam se sviđa možda nije nužno ono što vam i najbolje stoji. Kad pronađete osobu čiji vam se rad i estetika sviđaju, dopustite im da vas savjetuju, uljepšaju i istaknu ono najbolje na vama.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više