Search

Što možete očekivati od beauty tretmana u 30-ima i 40-ima i koje odabrati za potpuni rezultat?

Što možete očekivati od beauty tretmana u 30-ima i 40-ima i koje odabrati za potpuni rezultat?

Njega je ključna stvar

Tekst: Ana Pavić


Image: Bagatin Press/Getty

Koliko puta vam se dogodilo da u medijima vidite neku ženu i da ne možete vjerovati koliko godina ima? Velik broj holivudskih glumica danas izgledaju besprijekorno s mjerom, što je znak da su neke od njih napokon shvatile da iz svoje kože ne mogu, ali tu istu kožu mogu poboljšati u skladu s godinama i izgledati svježe, pomlađeno, ali ne nakaradno...

Sjećate li se kada je Nicole Kidman počela stavljati filere u lice i pokrenula grozomoran trend tzv. pillow face žena koje su iz nekog razloga izgledale kao jastuci s prevelikim napuhnutim obrazima koji su stršali s lica? Nemili termin je skovan 2012. godine, a nastao je kao odgovor na čudna lica s crvenog tepiha koja su u to vrijeme oduševljeno hrlila u ordinacije estetskih kirurga kako bi povratila svoj nekadašnji izgled. Osim Nicole Kidman tom trendu su se pridružile i Carla Bruni, Kylie Minogue, Madonna, Courtney Love, Ashley Judd i sva sila celebrity žena u 40-im godinama života. Što se dogodilo?

Pretjerale su u suradnji sa svojim doktorima i poremetile prirodni balans /strukturu svog lica. Svaki će vam dobar liječnik kazati da su fileri stvoreni kako bi pomogli vratiti nekadašnji oblik lica koji se mijenja s godinama, a ne da bi vas pretvorili u drugu osobu. Kako doskočiti ovom problemu i zašto se ne bismo trebali bojati napuhnutog lica upitali smo dr. Jolandu Kanižaj Rajković iz Poliklinike Bagatin koja nam je kazala sljedeće: "Najčešći razlog ovakvom izgledu je krivo aplicirani materijal. Na primjer, kod okruglog lica, koje već samo po sebi izgleda široko i veće, s filerom se treba postići uži izgled. Želimo dobiti mladolik izgled, ovalno lice i tzv. V shape. Osoba koja pravilno zna raditi s filerima stavit će ih tako da klijentica, odnosno, klijent izgleda mršavije, a ne "napuhnuto". Dakle, to "napuhnuto" najčešće znači samo da je filer apliciran na krivom mjestu. Drugi razlog je previše materijala koji je opet krivo apliciran. U pravilu, filera nikada ne može biti previše. Ako ga znate aplicirati, rezultat može biti samo bolji i bolji."

Dr. Jolanda Kanižaj - Rajković

U svijetu, ali i u Hrvatskoj imamo bezbroj primjera dobrih i loše odrađenih zahvata na licu. Iako žene o zahvatima šute, što je apsolutno njihovo pravo, uvijek ćete primijetiti nekoga tko je imao neki zahvat na licu. I uvijek se radi o loše izvedenim zahvatima jer vjerujte, dobri se ne vide i to im je cilj. Izgledati bolje od svojih godina, ali ne kao netko tko očajnički želi izgledati upola mlađe jer je to nemoguće. Ako imate 40 ne možete izgledati kao da imate 20, pa čak i da spavate u ormariću hijalurona u ordinacijama najboljih stručnjaka svijeta. Možete eventualno izgledati do desetak godina mlađe ako uz korekcije imate mogućnost živjeti lifestyle koji vam dozvoljava da nemate puno stresa, da ne pušite, da vježbate do 4 puta tjedno, da jedete vrhunske namirnice i obroke složene ciljano po vašem metabolizmu, i da ste u potpunosti posvećeni sebi. Uz genetske predispozicije svi navedeni faktori su najčešće spomenuti od strane cijenjenih dermatologa diljem svijeta.

Kao primjer ćemo uzeti Victoriju Beckham koja je u 40-ima i izgleda odličnoNjezin dermatolog Dr. Harold Lancer joj je dao naputak da svaki dan (dobro ste pročitali - svaki dan) mora jesti svježi losos kako bi joj koža bila sjajnija. Ovo nije neka priča koju su izmislili tabloidi, ovo je izjava same Victorije koju je dala za poznati ženski magazin The Edit. Mislite li da nije ispoštovala želju liječnika u nadi za što boljom kožom? Ako toj mogućnosti da se hrani točno kako joj je dermatolog savjetovao pridodamo sve moguće tretmane na koje ide, nije čudno da izgleda fantastično za svoje 40-e. Poanta priče je ta da što god odlučite poduzeti sa svojim licem, morate imati realna očekivanja i u obzir uzeti i neke druge faktore osim onih ordinacijskih.

Bagatin

Nadalje, znate li kod koga idete po svoj tretman? Odabir liječnika je ključan jer danas svi koji znaju rukovati iglom misle da mogu ordinirati po nečijem licu i raditi stvari za koje nisu educirani. Iz tog razloga dobro pazite kome u ruke dajete svoje lice i svoje novce jer posljedice mogu biti skupe i estetski neprihvatljive. Doktorica Kanižaj- Rajković kaže da je od krucijalne važnosti provjeriti kod koga idete i što vam se aplicira u lice: "Smatram da je najveća greška koju žene rade prilikom tretmana na licu krivi izbor operatera, odnosno liječnika. Najčešće je uzrok tomu neinformiranost i, naravno, cijena. Većinom se žene povedu niskom cijenom u vjeri (i nadi) da će im se izgled pomladiti, koža osvježiti, tj. da će im se ispuniti želje. U većini slučajeva budu nezadovoljne čemu ja gotovo svakodnevno svjedočim. Naime, ne znaju što im je točno aplicirano u lice, u kojoj mjeri pa u tim slučajevima najčešće završe kod nas na korekciji. Preoblikovanje lica je stvarno umjetnost i jako, jako velika stvar tako da je doista izuzetno bitno kome ćete se dati u ruke. Netko vas može promijeniti na bolje, ali nažalost može i na gore."

Što vam je onda za činiti u 30-ima i 40-ima?

Dermatolog bi vam trebao napraviti individualan program pomlađivanja, a koji ovisi o stanju vašeg lica i strukturi istoga. Potrebno je upoznati se s pojmom preranog starenja kod osoba koje su jako puno izložene sunčevom svjetlu. Sunce nam je ustvari najveći faktor i krivac koji može ubrzati starenje. Kod takvih se osoba, da bi se zaustavio proces starenja i produbljenja bora, mora krenuti s puno agresivnijim tretmanima. I tu godine ne znače puno. Kod osoba koja su tamnijeg tena, koža je manje osjetljiva na sunce. Kod njih se, ako je kože bez problematike i akni, u Poliklinici Bagatin odlučuju samo na njegu. Njega je osnova kod svih osoba, bilo koje dobi ili fenotipa kože. Koži treba najviše tretmana i to u kontinuitetu. Sve druge strukture, poput recimo volumena, se vrlo lako nadoknade u jednom tretmanu. Jednako kao i mišići koji se opuste u jednom tretmanu botoksom: "Primjerice, klijenticama u 30-ima koje dođu u Polikliniku Bagatin sigurno ćemo pokušati održati stanje kože (u slučaju da ne postoji ništa što se treba liječiti) s namjerom da se potakne proizvodnja i obnova elastičnih vlakana (tretmani mikrodermoabrazije, lasersko pomlađivanje, Med Visage). Kod onih koje možda već imaju naglašene bore i kod kojih je došlo do određenog stupnja fotooštećenja, krenut ćemo s terapijom botoksom kako bi prevenirali kod još većeg produbljivanja bora." kazala nam je dr. Kanižaj te nadodala da se fileri najviše koriste u 40-im godinama života i to zbog značajnijeg gubitka volumena koji se filerima lijepo može nadomjestiti.

Bagatin

U ovim godinama najvidljiviji gubitak volumena jest na području kapaka, a s godinama se mijenja i oblik lubanje i lice nam se spušta prema dolje. Upravo taj proces starenja dovodi do toga da se u tom području počinju vidjeti prvi znakovi gubitka volumena. Suzni kanal daje izgled tamnije kože (podočnjaci), upalih očiju i umornog pogleda što se vrlo lijepo može korigirati s vrlo malo materijala hijaluronskog dermalnog filera. Nadalje, na mišićima se događa nabildanost ili tzv. spasticitet. Što to znači? Mišići zadebljavaju, pogotovo mimički, jer ih mi "bildamo" sa svojim tikovima i ekspresijama, pokretima, pričanjem, smijanjem. On postaje sve jači i sve deblji, vuče kožu u određeni smjer i radi boru. Paralelno kost lagano nestaje, ona se resorbira, pomiče se prema unatrag zbog čega se gubi izgled jakih jagodica i istaknute brade, a što rezultira "plošnim" izgledom. Zbog toga nam lice pada: kapci nam padaju, obrazi nam padaju i nastaju nazolabijalne bore: "Da bismo pomladili osobu, moramo djelovati na sve strukture, pogotovo na one koje su najviše oštećene. To ne ovisi o godinama, već o načinu života i dotadašnjoj njezi. Koža treba više tretmana  u 40-ima i krećemo sa skidanjem flekica i hiperpigmentacija, vraćanjem elastičnosti, uklanjanjem crvenila... Zatim je dobro hidratiziramo i njegujemo, nakon čega tek krećemo na nadoknadu volumena hijaluronskim dermalnim filerima. Ne smijemo zaboraviti na botoks, Vistabel! Vistabel je tretman koji nema nikakvo negativno djelovanje. S njegovom aplikacijom može se početi vrlo rano kako bi se te regije koje su "kritične" prevenirale, kako bi se koža opustila. Botoks je prevencija nastanka dubokih bora i svakako ga preporučujem u kombinaciji s filerima."

Bagatin

A koliko puta godišnje trebate ići kod dermatologa?

U 30-im godinama idealno bi bilo svakih tri mjeseca doći na tretman održavanja, ovisno o izgledu kože. Tu govorimo o njezi kože koju treba stalno poticati. Nažalost, žene većinom uopće nemaju naviku njegovati svoju kožu. Primjerice, tretman Skin Peeler mikrodermoabrazije skinut će rožnati sloj kože nakon čega će određenim preparatima i proizvodima koje koristite kod kuće, ali i onima koje koriste u Poliklinici, biti omogućen "ulaz" u kožu. Ovakvi tretmani njege čak se i preporučuju kod filera jer ga oni održavaju što duže u organizmu. Preporuka u Poliklinici Bagatin zasigurno je Rebalance tretman. U 40- ima je bolje još češće dolaziti, prosječno svakih dva mjeseca. Dok je u 50-im godinama potrebno dolaziti svaki mjesec.

Zablude u kućnoj njezi kože i pravilo pet nužnih proizvoda

Treba imati na umu da njega nije samo gel za čišćenje lica i jedna krema koje imate kod kuće. Njega lica jednim dijelom obuhvaća kućnu kozmetiku po preporuci osobe koja se u to razumije. Ali, uz nju treba otići i na tretmane lica u neku od poliklinika ili kozmetički salon. Jer, što se događa? Ako koristite kremu za područje oko očiju, a nikada niste otišli na temeljitije čišćenje lica, vi ustvari tu kremu ne koristite. Njome samo njegujete barijeru kože, no aktivni sastojak koji se u njoj nalazi ne prolazi dublje jer ne može. Treba ukloniti barijeru. Minimalno što trebate imati u svojoj njezi jest: sredstvo za čišćenje (ovisno o tipu kože - mlijeko, pjena, gel), tonik koji se nanosi nakon toga, a koji hidratizira kožu. Na tonik se stavlja serum, dakle aktivni sastojak, i na njega ide krema. Od 30-e godine dr. Kanižaj - Rajković preporučuje kremu za područje oko očiju koja zaokružuje pravilo od pet proizvoda za kućnu njegu lica.

bagatin event

Za sam kraj doktorica nam je kazala da svi tretmani koji napravite u 30-ima i 40-ima za rezultat trebaju imati dobru kožu, kojoj vjerojatno neće biti potreban radikalniji zahvat poput facelifta koji je dugo godina bio jedino sredstvo kojem su žene pribjegavale za podizanje lica: "Ako želite zadržati mladenački izgled što duže, treba početi ulagati u sebe što prije, točnije već od 30-e godine. U tom ćete slučaju sa 60 trebati jako malo materijala kojim ćete na licu postići prekrasne promjene. I to bez face liftinga. Hoću reći da fileri čak i tada pomažu." S druge strane, osobe koje dođu sa 60 i više godina i do tada nikada ništa nisu radili na licu, njima preostaje samo facelift. U tim godinama ne možemo reći da fileri više ne pomažu, već da je prekasno za njih.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više