Search

Što se događa s grudima u trudnoći i kada vam treba korekcija

Što se događa s grudima u trudnoći i kada vam treba korekcija

Donosimo sve što trebate znati

Urednik: A.P.

Nije tajna da trudnoća i postporođajni period mogu ostaviti traga na bilo kojem dijelu tijela žene. U tom periodu vaše tijelo prestaje biti vaše, počinje se širiti, mijenjati na način na koji niste u potpunosti spremne. Prvo što se primijeti su nabrekle grudi koje nekontrolirano rastu, čak i prije trbuščića i pokojeg kilograma, a sve zahvaljujući intenzivnoj sintezi estrogena i progesterona u tijelu, dodatnoj krvi, vodi i masnoćama koje su potrebne vašoj bebi.  Nakon poroda, većina rasprava uglavnom se vodi oko skidanja viška kilograma gdje glavnu riječ vode treneri i nutricionisti. Mnoge žene tvrde da najviše kilograma izgube upravo dojenjem. Osim što je majčino mlijeko najbolji izvor prehrane za novorođenče, njime se, prema istraživanju Američke udruge za trudnoću, može sagorjeti oko 425 do 700 kalorija dnevno bez dodatne fizičke aktivnosti. Neke od svjetski poznatih manekenki kunu se u prednosti dojenja poput ubrzavanja metabolizma i zadržavanja vlastitog 'ja'. No, istinu o tome kako dojenje može (loše) utjecati na sam izgled vaših grudi rijeko se spominje.

Grudi u trudnoći
Što se ustvari događa s grudima tijekom trudnoće i dojenja objasnio nam je doktor Dinko Bagatin, opći, plastični i rekonstruktivni kirurg, čija je specijalnost upravo korekcija grudi. Prvenstveno, grudi su nabrekle. Točnije, veličina grudi u trudnoći kroz cijeli ovaj proces može narasti i do tri broja košarice grudnjaka jer nastaje novo i žljezdano i masno tkivo, a i sama veličina tijekom dojenja oscilira na dnevnoj bazi. Hormoni utječu na pigmentaciju kože pa će bradavice postati tamnije. Zbog povećane količine krvi koja teče tijelom, vene na grudima mogu postati vidljive, a dodatna količina progesterona može uzrokovati pojavu dlačica oko bradavica. Također, zbog naglog rasta, pojavljuju se i strije. Promjena oblika dojki nakon prestanka dojenja medicinski je posve uobičajena jer se žlijezde u dojkama vraćaju u svoj stari oblik, a ostaje višak kože. Potroše se čak i zalihe masnih stanica koje su se prikupljale tijekom trudnoće. S druge strane, grudi su oduvijek simbol ženstvenosti i samopouzdanja. Stoga, svatko tko je dojio, shvatit će zašto je upravo zahvat podizanja grudi danas u svijetu u stalnom porastu. Prema podatku Američkog društva plastičnih kirurga, u posljednjih 10 godina radi se o porastu od 75%, a u većini slučajeva su pacijentice mlade majke. Doktor Bagatin iz Poliklinike Bagatin detaljno nam je objasnio o kojem se zahvatima najčešće radi.

Bagatin

 

Kako vratiti volumen
Kod grudi u trudnoći, odnosno, nakon dojenja, žljezdane hipertrofije dojke smanjuju se zbog čega se gubi volumen u gornjem dijelu dojke, oko bradavice te ostaje višak kože. Redukcija dojki u ovom periodu je očita zbog čega se često kaže kako su grudi splasnule. Ako su grudi opuštene i spuštene, no imaju svog vlastitog volumena, radi se samo zahvat podizanja grudi. Postoje razne tehnike podizanja, koje ovise o prirodi i stupnju obješenosti grudi te krajnjem rezultatu koji se želi postići, zbog čega se rade vrlo detaljna klinička mjerenja grudnog koša i grudi. Detaljnije o zahvatu podizanja grudi možete pročitati ovdje.

Nakon što se odstrani suvišna koža, podižu se bradavice i redizajnira se koža oko areola kako bi se dobile ljepše grudi. U slučajevima kada su dojke splasnule, kada se izgubi volumen, osobito u gornjem dijelu dojke, rješenje je povećanje grudi implantatima. U Poliklinici Bagatin koriste Mentor implantate proizvođača Johnson&Johnson, koje smatraju najkvalitetnijima. Koriste i okrugle i anatomske implantate što ovisi o željama pacijentica, a u čemu je razlika i kako izgleda sam zahvat, detaljnije saznajte ovdje. Kako bi odluka bila što sigurnija, u ponudi imaju Vectra XT 3D fotosimulator koji će pokazati pacijenticama kako će izgledati nakon operacije. Implantat daje punoću u svim smjerovima, što se najviše i najljepše vidi u profilu.

Bagatin

Dojka ostaje funkcionalno aktivna
Preporuka za zahvate korekcije grudi najčešće je do godinu dana nakon poroda, odnosno, 6 mjeseci nakon prestanka dojenja. U kojem periodu života se odlučiti na sam zahvat je u potpunosti individualna odluka, no prema dosadašnjem iskustvu doktora Bagatina, korekcije grudi rade se najčešće nakon što žena odluči da više neće biti trudna. Naravno, uvijek je otvorena mogućnost ponovne trudnoće nakon podizanja i ugradnje implantata. Potrebno je naglasiti da dojka ostaje funkcionalno aktivna bez obzira na implantate. Dakle, žene s implantatima mogu najnormalnije dojiti i nemaju nikakvih problema niti tijekom, niti nakon trudnoće, uvjerava nas doktor Dinko Bagatin. Fokus svoje dugogodišnje karijere u Poliklinici Bagatin, stavio je na zahvate korekcije grudi, a više informacija o usavršavanjima i kontinuiranim edukacijama naći ćete ovdje.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više