Search

Top 10 beauty dodataka prehrani

Top 10 beauty dodataka prehrani

Farmacia preporučuje

Urednik: A.P.

Image: PR

Kao idealna dopuna djelovanju krema, gelova i seruma, dodaci prehrani namijenjeni za ljepotu posljednjih su godina postali top trend

Magistra farmacije Martina Šepetavc iz Atlanticovog lanca ljekarni i specijaliziranih prodavaonica Farmacia dala nam je kratki pregled najučinkovitijih preparata čija je prodaja unutar zadnjih godina u svijetu porasla za čak 15 %, a slijede ga i naše kozmetoholičarke.


Ljepša uz pomoć tablete?

Da, uz pomoć suplemenata za ljepotu možete djelovati istovremeno na nekoliko razina: pomladiti lice, učvrstiti tijelo, otopiti masne naslage te ojačati kosu i nokte. Koji su suplementi najsigurniji i najučinkovitiji te kako ih koristiti da biste postigli željeni efekt? Pripremili smo mali vodič koji će vam pomoći da, ovisno o problemu, odaberete odgovarajući proizvod.


1. Hidrolizirani kolagen
Nakon tridesete godine sinteza kolagena i elastina polako počinje slabjeti i na koži se javljaju prve bore. Jedan od najučinkovitijih anti-age sastojaka je hidrolizirani kolagen, protein životinjskog porijekla pročišćen tako da ne izaziva alergijske reakcije. Nekoliko mjeseci uzimanja pripravka na bazi hidroliziranog kolagena dovoljno je za poticanje proizvodnje kolagena u koži.

2. Q10 – koenzim mladosti
Pomlađujući učinci pripisuju se i koenzimu Q10 koji se nalazi u svim stanicama i odgovoran je za stvaranje osnovne jedinične stanične energije – molekule ATP-a. Q10 često je nazivan koenzimom mladosti jer dokazano smanjuje nastanak bora, potiče sintezu kolagena i elastina te je kao takav u sastavu brojnih kozmetičkih pripravaka i suplemenata.

Farmacia

3. Vitamini i minerali
Od vitamina učinkovitih u usporavanju procesa starenja najvažniji je vitamin E, moćan antioksidans koji često ne unosimo dovoljno uobičajenom prehranom te vitamin C koji poboljšava mikrocirkulaciju i stimulira proizvodnju kolagena i elastina. A što je s mineralima? Najkorisniji za ljepotu su selen i cink, oligoelementi učinkoviti protiv slobodnih radikala, a poželjan je i silicij koji koži daje čvrstoću i vlažnost.

4. Ulje noćurka i boražine
Vitalnom i mladolikom izgledu kože pridonijet će i unos esencijalnih masnih kiselina koje imaju ključnu ulogu u stvaranju lipidne barijere kože, vlažeći i smanjujući nadražaje kože. Ulja bogata γ-linolenskom kiselinom i ulja noćurka i boražine međusobno se razlikuju u sadržaju ove uvjetno esencijalne masne kiseline, stoga se i prosječne doze razlikuju.

5. Omega 3
Omega-3 masne kiseline, posebice EPA, znatno pridonose mladolikom izgledu i zdravlju kože. Smanjuju učinke fotostarenja, čuvaju strukturu kolagena i smanjuju suhoću kože. Istraživanja su pokazala da suplementacija omega-3 masnim kiselinama znatno smanjuje oštećenja DNA koja nastaju djelovanjem UV zračenja. Također, pridonose sintezi kolagena i elastina, čime se znatno poboljšava izgled i struktura kože.

6. Vitamin H
Jedan od važnijih vitamina za zdravlje kože je vitamin H (biotin), kofaktor različitih enzima karboksilaza, a potreban je u sintezi nekih aminokiselina i masnih kiselina. Vjerojatno je to razlog zbog kojeg se upravo na koži, organu koji se neprestano obnavlja, prvoj primjećuje manjak vitamina H. Bogat izvor biotina je inaktivirani pivski kvasac koji se tradicionalno koristi kao dodatak za njegu i ljepotu kože i kose.

Farmacia

7. Saveznici na suncu
Osim kremama, kožu možemo zaštititi od lošeg djelovanja sunčevih zraka također i suplementima. Glavni sastojci takvih suplemenata su betakaroten i ostali karotenoidi (alfakaroten, gamakaroten, lutein, zeaksantin). S jedne strane, djeluju kao prirodni zaštitni filter, a s druge kao istrebljivači slobodnih radikala. Za razliku od uvriježenog mišljenja, oni ne potiču proizvodnju melanina u koži, već tenu daju nježnu zlaćanu nijansu. I drugi aktivni principi mogu povećati obrambene sposobnosti kože: primjerice, laktobacili, biljna ulja bogata linoleičnom kiselinom (palmino, sojino, maslinovo, ulje boražine, enotere, suncokreta i grožđa), protuupalne tvari poput glicirizinske kiseline dobivene iz slatkog korijena te nezaobilazni tandem selena i vitamina E. Još jedan obavezan sastojak je likopen – moćan antioksidans dobiven iz rajčice koji štiti kožu od razvoja tumora uslijed pretjeranog izlaganja suncu.

8. Resveratrol
Resveratrol je posljednjih nekoliko godina vrlo tražen sastojak u proizvodima za njegu kože, ali i dodacima prehrani koji pomažu očuvanju zdravlja i mladolikog izgleda. Prirodni izvori resveratrola se nalaze u grožđu, vinu, soku od grožđa, kikirikiju i bobičastom voću.
Ono što je njegova velika prednost što ima snažno antioksidativno djelovanje, sprečava nastanak slobodnih radikala i onemogućuje aktivnost postojećih. Prema nekim istraživanjima znatno je potentniji antioksidans od, primjerice, vitamina C i E.

9. Hijaluronska kiselina
Ova molekula predstavlja jedan od aktivnih sastojaka u većini anti-age pripravaka za njegu kože. Osigurava vlažnost kože i važan je dio ekstracelularnog matriksa koji kožu čini čvrstom i elastičnom. Starenjem, količina hijaluronske kiseline postupno se smanjuje, što dovodi do gubitka tonusa kože. Aplikacijom proizvoda s hijaluronskom kiselinom omogućujemo koži bolje ovlaživanje i zdraviji i mlađi izgled.
Unosom hijaluronske kiseline putem suplemenata možemo poboljšati sintezu kolagena, čime dobivamo željeni anti-age učinak.

10. Čičak i divlja maćuhica
Postoji i grupa biljaka koje pomažu radu kože, a istovremeno djeluju na rad bubrega. Takve biljke obično se uzimaju u kurama čišćenja organizma koje se ponavljaju nekoliko puta godišnje. Jedna od takvih biljaka je čičak koji, osim što dobro djeluje na rad jetre i pospješuje izlučivanje žuči, obiluje tvarima koje djeluju dobro protiv bakterija koje napadaju kožu. Dobar i jednostavan način korištenja ove biljke u obliku ekstrakta svježe biljke je npr. tinktura svježe biljke, SIPF i EPS.

U galeriji pogledajte 10 beauty dodataka prehrani koje možete pronaći u Farmaciji:

Related articles

Buro 24/7 Selection

više