Search

Treba li biti razlike između vaše dnevne i večernje kreme?

Treba li biti razlike između vaše dnevne i večernje kreme?

Tekst: BURO.


Vjerovali ili ne, naša koža zna koje je doba dana. Ona - kao i cijelo tijelo uostalom - ima svoj biološki sat i različito reagira ovisno od toga je li dan ili noć. U prijevodu: rutina koju imate ujutro i navečer treba se razlikovati i i biti usklađena s cirkadijalnim ritmom kože. Naravno da nećete napraviti kobnu grešku ako istu kremu (uz dodataka sredstva sa SPF-om) koristite i preko dana i noću, ali zašto samo “održavati ok stanje” kada malim izmjenama možete dobiti dramatično bolje rezultate?

Ovo ne znači da trebate sprovoditi deset različitih koraka ujutro i navečer. Stvari su puno jednostavnije: potrebno je da odredite koje aktivne sastojke koristite ujutro, a koje navečer (i koje uglavnom koristite u serumima), a zatim da se pozabavite odabirom hidratantne kreme i koža će vam biti bolja nego ikad.

Treba li biti razlike između vaše dnevne i večernje kreme? (фото 1)

Hidratacija tijekom dana

Za početak, dobre vijesti: dnevna krema ne mora ispunjavati puno uvjeta da bi bila idealna. Sve što vam treba jesu laka hidratantna tekstura i sastojci koji štite kožu (kao što su antioksidansi). Visoka zaštita od sunca je dodatni bonus, ali može se dodati i posebnim proizvodom.

Dakle, teška masna tekstura vam tijekom dana ne ide na ruku, pogotovo kada se uzme u obzir da nam se u ovoj new normal stvarnosti lice velik dio vremena nalazi pod maskom što uzrokuje razne probleme na koži. Ako ne želite začepljene pore i šminku koja je svugdje osim tamo gdje treba biti, vodite računa o tome da vaša dnevna krema bude što laganija.

Dnevna krema je neka vrsta štita od agresivnih utjecaja okoline. Ovo u praksi znači da ćete imati koristi samo od formule koja sadrži antioksidanse (kao što su vitamin C, resveratrol i polifenola...) koji ne samo što neutraliziraju štetu koju izazivaju slobodni radikali već i koži daju zdrav sjaj.

Treba li biti razlike između vaše dnevne i večernje kreme? (фото 2)

Dio dnevne rutine treba biti i SPF koji je, u ljetnim mjesecima obavezno poseban proizvod, a u mjesecima kada niste izloženi jakom suncu može biti i u sklopu dnevne njege, pod uvjetom da je viši od 25. Više puta smo spominjali činjenicu da je upravo zaštita od sunca najbolji anti-ageing, a ako koristite aktivne sastojke koji kožu čine fotosenzitivnom (poput retinola) onda je to još jedan razlog da ga koristite tijekom cijele godine - ne želite da vam aktivni sastojci prouzrokuju suprotan efekt od očekivanog, zar ne?

Noćna hidratacija

Noć je vrijeme za obnavljanje i samim tim najbolje vrijeme da koristite aktivne sastojke - stanice kože ih tada najbolje upijaju i iskorištavaju. Bilo da se radi i tekućim eksfolijatorima, sastojcima koji boostaju kolagen ili uklanjanju pigmentacijske fleke njihovo vrijeme nastupa nakon što padne mrak. Retinol, AHA i BHA kiseline, peptidi (i proteini služe za regeneraciju)… vrijeme je da se častite. Idealnu kombinaciju birajte pažljivo i ne zaboravite da je noć također vrijeme kada je koža suša nego tijekom dana i da su joj potrebni i dodatni emolijenti i okluzivi. Ako aktivne sastojke nanosite u obliku seruma, noćna hidratacija bi ih doslovno trebala zadržati u koži za njegu i da nadomjesti vlagu i masnoću.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više