Search

U čemu najčešće griješimo pri nanošenju šminke?

U čemu najčešće griješimo pri nanošenju šminke?

Na pitanja odgovara vizažistica Petra Sever

Tekst: Petra Sever


Image: Promo/Imaxtree

Pogreške koje često radimo, a možda ih nismo ni svjesni. Na sva pitanja i dileme odgovorila nam je Petra Sever

Prevelika količina tekuće podloge na licu i korektora ispod oka.

Previše proizvoda na licu ostavlja dojam "maske" i može dodatno postarati lice, pogotovo osjetljivu kožu ispod očiju. Korištenje tekućih pudera je svakako poželjno svesti na minimum i zamijeniti ih obojenim kremama i fluidima. U slučaju ujednačavanja problematičnog tena i raznih stanja kože, bolje je izabrati pudere srednje do jake prekrivenosti i nanositi ih u iznimno tankom sloju. Kod prekrivanja podočnjaka poznato je da nijansa korektora nije smije biti presvijetla, no također je bitno ne istaknuti i sitne borice što se najčešće događa pri korištenju korektora s oznakom "camouflage". Takvi korektori odličan su izbor za prekrivanje akni i diskoloracija, dok za područje oko očiju puno bolje funkcioniraju brzoupijajući tekući korektori ili highlighteri. Koža će biti zahvalnija ako se na nju nanose lagane teksture.

Precrtane i pretamne obrve

Otkako su prirodno guste i bujne obrve doživjele svoj velik povratak, mnoge žene imaju problem uništenog korijena i obrva koje više ne rastu. Obrve su okvir lica, te ako su pravilno korigirane i popunjene mogu licu dati dojam urednosti i elegancije. Čest je slučaj da upravo s obrvama žene najviše pretjeruju, od pretamnog pigmenta do debljine koja ne odgovara obliku lica.

Obrva nikad nije jednake debljine niti u jednoj točci, već se od početka gdje je najdeblja i najsvjetlija postepeno sužava i postaje sve tamnija.

Ukoliko su obrve prirodno guste i lijepo oblikovane, dovoljno ih je samo počešljati gel maskarom. U slučaju pretankih obrva s uništenim korijenom, potrebno ih je nadograditi olovkom ili sjenilom za obrve. Bitno je ne koristiti olovke za oči jer je njihova tekstura premasna. Idealno je da su obrve barem ton svjetlije od boje kose, a ako poželite definiraniji oblik neka donja linija obrve bude oštrije iscrtana, dok će gornja nestajati kroz počešljane dlačice.

Pretjerano konturiranje i prenisko osjenčane jagodice

Konturiranje lica služi kako bi se reducirala npr. širina čela okruglog oblika ili omekšala čeljust četvrtastog sa ciljem postizanja ovalnijeg dojma. Nažalost, popularizacijom ove tehnike česti su primjeri pretjerivanja u nanosu i jačini pigmenta proizvoda što rezultira dojmom "prljavog lica". Uz to, najčešća je pogreška prenisko osjenčana jagodična kost. Umjesto lijepo naglašenih jagodica, žene uglavnom izgledaju ispijeno. Razlog tome je krivo smještena linija sjene. Cilj je vizualno "podići" jagodicu, stoga bi linija sjene uvijek trebala nestajati prema nosu, a ne prema usnama.

Pretamno i "flekavo" rumenilo

Rumenilo je imperativ u postizanju zdravog i svježeg izgleda kože bilo da se radi o hladnim ili toplijim nijansama. Pretjerivanjem u pigmentu i nanosu dobiva se neželjen rezultat: lice izgleda prenašminkano, a rumenilo podsjeća na stanje kože. Blendanje je najvažniji aspekt, što znači da se ne bi smjelo vidjeti gdje rumenilo počinje i završava, neovisno nanosi li se na vrh ili uzduž jagodice.

Pretjerivanje s highlightingom, shimmerom i sjajem

Beauty influenceri zaslužni su između ostaloga i za veliku popularnost pretjeranog highlightinga, sada poznatijeg pod nazivom "strobing". Najčešće se radi o prevelikoj količini sjaja ili shimmera koji ostavlja dojam masnog lica. Želja za svježim i hidratiziranim izgledom kože rezultat je usvojenih trendova s modnih pista, no treba imati na umu da masna koža nije simbol zdravlja iste. Proizvodi koji su dostupni na tržištu sadrže reflektirajuće čestice koje odbijaju svjetlost i stvaraju efekt "vlage", stoga im nije potrebna nadogradnja u slojevima. Tanko razvučeni sloj proizvoda koji je uredno izblendan ili utapkan na područja arkadne kosti i uzduž jagodice daje licu dojam svježine, no pritom treba obratiti pažnju da ne prelazi na područje obraza.

Spuštena linija tuša

Precizno izvučen tuš san je svake žene. Osim preciznosti koja je rezultat vježbe, bilo da se nanosi od samog početka ili sredine oka, najbitnije ga je "podići" i izvući prema gore u vanjskom kutu oka. U suprotnom, ako je linija preravna u samom kraju, dobiva se dojam spuštenog kapka i tužnog pogleda.

Uz to, važno je znati da tuš "povećava" oko, tako da će malim očima stajati deblji tuš, dok na velikim i bademastim bolje funkcionira tanja linija koja počinje od sredine oka.

Pretjerano precrtane usne

Trend popularno nazvan "Kyle Jenner lips" simbolizira lijepo iscrtane i pune usne. Cilj je dobiti efekt hijaluronskih filera što je teško izvesti na svim oblicima usana. Usne koje prirodno imaju definiran, oštar ili "ispupčan" rub povećavaju se isključivo milimetar iznad, točnije na samom vrhu ruba usana. Usne koje imaju "nevidljiv" rub dopuštaju veću korekciju olovkom. Efekt punijih usana postiže se olovkom koja je tek pola tona tamnija od ruža kako bi davala dojam sjene. U ovom slučaju najbolje funkcioniraju mat ruževi jer neće reflektirati pravi rub usne. Također, tu je i već poznata tehnika sjajila utapkanog na samu sredinu usana. Najbitnije je olovku uredno stopiti s ružem kako ne bi bilo vidljivih prijelaza. Imajte na umu da će prilagođeno "povećanje" koliko god ono malo bilo, funkcionirati puno bolje od pretjeranog iscrtavanja koje izgleda neuredno.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više