Search

Ususret party sezoni, možda se nije loše podsjetiti koja su alkoholna pića najgora za našu kožu

Ususret party sezoni, možda se nije loše podsjetiti koja su alkoholna pića najgora za našu kožu

Prema mišljenju stručnjaka

Tekst: E.G.


Image: Alexandre Godreau,
screenshot,
Instagram

Nećemo se lagati, svi se veselimo dolasku prosinca, dobro znajući da nam slijedi sezona darivanja, opuštenijih druženja, domjenaka, češćih izlazaka i, naravno, redovitog konzumiranja alkohola. Čak i oni koji tijekom godine paze koliko alkohola unose u organizam ili možda uopće ne piju, u prosincu znaju pokleknuti i potpuno se opustiti, baš kao i oni koji inače stalno broje kalorije, a pred kraj godine računaju da će se negdje vidjeti prijašnja odricanja i daju si oduška. No, baš kao što svi znamo da nije dobro većinu tjedna jesti isposnički, a onda za vikend unijeti u sebe kalorija za mjesec dana, isto tako nije dobro niti radikalno povećati konzumiranje alkohola. Nikome nije novost da alkohol ima brojne negativne učinke na naš organizam, ali tek rijetki razmišljaju kako on može utjecati na naš izgled, odnosno kožu. Danas ćemo se baviti upravo tom temom, potaknuti izjavama jedne od vodećih britanskih dermatologinja - Sam Bunting. Smatramo da je ova tema zapravo jako potrebna, budući da se danas o njezi i izgledu kože priča više nego ikad prije. Sredstva koja se u nju ulažu ponekad prelaze granicu zdravog razuma, pa ipak mnogi zaboravljaju da nijedan skupi serum ne može konkurirati odgovornom životnom stilu.

Drugim riječima, alkohol, cigarete, masti i šećeri će ostaviti traga na koži, u to nema nikakve sumnje. Međutim, baš kao što nije isto hoćete li vašu kavu zasladiti bijelim šećerom ili stevijom, tako nije isto ni hoćete li piti ovo ili ono alkoholno piće. Sam Bunting je upravo povodom sezone razuzdanih partyja za Cosmopolitan predstavila listu od top 7 najštetnijih alkoholnih pića kad je riječ o našoj koži. Kao najmanje loša od loših se pokazala tekila, koja ima manje šećera od većina alkoholnih pića i manje šanse za pokretanje upalnih procesa, slijedi je pivo koje čak sadrži i ponešto antioksidansa, a svakako manje alkohola u odnosu na druga alkoholna pića, zbog čega je smanjena i mogućnost dehidracije. Na petom se mjestu našao svima omiljeni Gin/Vodka Tonic, u kojem ćete također naći niski udio soli i šećera, ali samo pod uvjetom da uspijete doći do dijetnog tonica, dok se na četvrtom mjestu smjestilo bijelo vino, s visokom razinom šećera i mogućnosti oštećenja stanica.

Ususret party sezoni, možda se nije loše podsjetiti koja su alkoholna pića najgora za našu kožu (фото 1)

Isto tako, ne sadrži baš nikakve sastojke koji bi na bilo koji način bilo korisni za našu kožu. Prvi od tri najgora pića je Mojito, ali to nikog ne bi trebalo previše iznenaditi, a želite li smanjiti mogućnost pojave akni nakon noći uz ovo piće, maksimalno smanjite količinu šećera. Margarita se nalazi na čvrstom drugom mjestu, unatoč tome što je Carrie i djevojke nisu mogle dovoljno nahvaliti - sadrži vrlo lošu kombinaciju šećera i soli, što sigurno dovodi do natečenosti lica. Prvo je mjesto rezervirano za, pazite sad, crveno vino! Drugim riječima, izreka "Čaša vina, čaša zdravlja" bi se odsad mogla tumačiti malo drugačije. Naime, kako kaže Bunting, crveno vino utječe na pojavu crvenila više od drugih pića, a posebno bi ga trebali izbjegavati oni koji su se već susreli s problemom rozaceje. Naravno, sve ovo ne znači da bi ste navedena pića trebali panično izbjegavati, već samo da možda pripazite na broj čašica ili barem imate na umu da ćete rutinu kože u tom slučaju trebati pojačati.

Leave a comment

više