Search

Utječe li ciklus na trening? Odgovor je da - evo i kako

Tekst: BURO.


Naprasne promjene raspoloženja, pad energije, nervoza i jedno sveopće stanje beznađa. Što mi je? - ponekad se na prvu zapitam, posebno u onim rijetkim trenucima kada nekim čudom i iznutra i izvana sve štima, pa grčevito pokušavam taj osjećaj zadržati dok se istovremeno pitam što će ga ovog puta poljuljati. Dok pretumbavam sve potencijalne okidače, grčevi u trbuhu prestižu moju trku s mislima: Aha, trebam dobiti. Sve mi se jede, blijeda sam, nemam volju za životom, čak mi i samopouzdanje opada, konstantno mi se plače, hipersenzitivna sam.

Kada kažem menstruacija pomislim najprije na nepodnošljivu bol koja sakati i moju volju da ustanem iz kreveta, a kamoli da napravim nešto smislenije od toga. Zamislim i šarene ambalaže sa zabrinjavajućim sastavima čiji sadržaj u tim danima ima ukus raja, iako znam da ću sebe proklinjati kad od nadutosti nekoliko sati kasnije ne budem mogla disati. A trening? Odbojku sam trenirala deset godina i dobro pamtim riječi trenera: “Poželjno je trenirati tijekom ciklusa”. I trenirala sam, ne promišljajući previše. U moru nekonstruktivnih misli u kojima plivam svakog dana, podrobnije preispitivanje veze menstruacije i treninga pokazuje se kao itekako potrebno, budući da su istraživanja u toj domeni minorna.

Je li do godina, naučene discipline izgovora koji sada stanuju na mjestu moje nekadašnje želje da budem najbolja odbojkašica na svijetu ili nečeg trećeg - to jednostavno više ne ide tako lako. Bolovi mi doslovno ne dopuštaju da radim i najbazičnije vježbe, makar prvog dana ciklusa. S vremena na vrijeme, doduše poslije dvije tablete i najmanje jednosatnog plakanja tog, bez konkurencije, najgoreg dana u mjesecu, uspijevam odraditi trening i zaista se nakon istog osjećam neobično dobro. Iako sam ga tada proklinjala, trener je bio u pravu. Ipak, osim te tvrdnje i razgovora s kolegicama, od kojih polovina trenira bez problema i štoviše osjeća nalet energije u tim danima, i druge koja trening vidi kao prečicu do pakla, shvatila sam da zapravo znamo zabrinjavajuće malo o vezi menstruacije i treninga.

Znamo da se vježbanjem poboljšava cirkulacija krvi u zdjelici čime se ublažavaju menstrualni bolovi. Nakon fizičke aktivnosti osjećamo se mnogo bolje jer vježbe stimuliraju proizvodnju endorfina u organizmu. Osim što ublažava simptome PMS-a, ovaj hormon poboljšava i san. Vježbanje također može ublažiti osjećaj nadutosti koji se javlja tijekom menstruacije. Znanstvenih informacija o interakciji menstruacije i fizičke aktivnosti nesumnjivo nedostaje, budući da se samo 4% sportsko - znanstvenih istraživanja isključivo fokusiralo na žene sudionice. Potrebno nam je smislenije ispitivanje cjelokupnog fizičkog stanja žena tijekom ciklusa, a ne samo odgovor na pitanje “Kada je bila posljednja menstruacija?” Ako se osjećamo, na primjer, pospano, to se može pripisati jednoj fazi ciklusa. Ako smo nemirne i nervozne? To je također faza u ciklusu. I ima ih još mnogo.

Danas sportašice umnogome pomažu u ovoj borbi i njima dugujemo zahvalnost što se stvari na ovom polju počinju mijenjati na bolje. Američki ženski nogometni tim osvojio je Svjetsko prvenstvo 2019. godine, a u tome im je mnogostruko pomogla struktura treninga u skladu s ciklusima. Postoji i aplikacija WILD AI, koja pomaže profesionalnim sportašicama da optimiziraju svoj performans upravo uz pomoć praćenja menstruacije i njenog utjecaja ne tijelo u različitim fazama. Budući da je ovo nedovoljno istraženo područje, najbolje zaključke ćemo donijeti tako što ćemo proučavati vlastito tijelo. Postoji preko 150 različitih simptoma menstruacije i ono što radi za jednu, ne mora za drugu. Ako jedan tjedan možete proći kroz trening visokog intenziteta, a sljedeći u tome jedva uspijevate, to ne znači da vam je kondicija nazadovala. Ako vam je motivacija pala, ne znači da sebe zbog toga trebate bičevati i naposljetku završiti tako što ćete se osjećati još gore.

Neka generalna struktura veze treninga i menstruacije izgleda otprilike ovako: Od 1. do 5. dana ciklusa nivo estrogena i progesterona je nizak i n o r m a l n o je da se osjećamo u najmanju ruku potišteno. Tada je najbolje birati duge šetnje, jogu ili jednostavne vježbe istezanja, premda se preporučuju i vježbe snage, jer ima manje progesterona koji razlaže proteine. Osim toga, u toku vježbanja se luči endorfin koji pomaže u borbi protiv osjećaja potištenosti. Tijekom druge faze, od 5. do 14. dana raste nivo estrogena te se osjećamo snažno i napunjeno energijom, što znači da treninzi visokog intenziteta ne bi trebali predstavljati problem. Treća faza, od 14. do 22. dana podrazumijeva koncentraciju estrogena i progesterona u organizmu što dovodi do ubrzanja metabolizma. Ovo je odlično vrijeme za pospješivanje izdržljivosti i rada na kondiciji. Od 23. do 28. dana ciklusa nivo estrogena i serotonina drastično opada, dolazi do zadržavanja vode u tijelu, grčeva i bolova. Ako sebe u bilo kojoj fazi prisiljavate da budete aktivnije možete stvoriti kontra efekt i završiti tako što ćete se osjećati bijesno i isfrustrirano. Zato, samo nježno prema sebi, bilo da odlučite da pojedete tablu čokolade ili istrčite 5 kilometara. Menstruacija je ipak disciplina za sebe.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više