Search

Voda s limunom pomaže u mršavljenju? Ipak pripazite na neke činjenice

Voda s limunom pomaže u mršavljenju? Ipak pripazite na neke činjenice

Ne vjerujte svemu što pročitate


Image: Unsplash,
Pexels

Već godinama čitamo o tome kako je voda s limunom najbolja opcija za poboljšavanje našeg zdravlja... Međutim, ne bismo trebali uzimati "zdravo za gotovo" sve informacije koje nam se nameću!

Na različitim stranicama o zdravoj prehrani i tjelovježbi susrećemo se s informacijama o svim djelotvornostima konzumiranja tople vode s limunom. Kako već znamo, cijelo vrijeme se ističe kako nam ona pomaže prilikom gubljenja viška kilograma, radi detoksikaciju organizma, čuva od bolesti i još dugi niz drugih informacija koje su, kako se čini, nepotvrđene i netočne. Ne može se opovrgnuti - limun ima svoje brojne prednosti. Bogat je izvor vitamina C te je bogat antioksidansima i njegovom konzumacijom možemo poboljšati imunitet, pospješiti apsorpciju željeza te čak smanjiti rizik od određenih karcinoma. No, u neke informacije vezane uz ovaj "čudotvorni" napitak trebate prestati vjerovati - odmah!

1. Usporava starenje

Koliko god da je sam limun izvor vitamina C i antioksidansa, on proces starenja usporiti - neće! Sami vitamin C i antioksidansi bitni su za zdravlje kože i pomažu u formiranju kolagena, ali postoji i brojna druga hrana koja sadrži jednake količine važnih sastojaka za zdravlje kože. Potrebno je jesti balansirano i konzumirati mnogo voća, povrća, mesa, sjemenki i orašastih plodova, koji nam sveukupno osiguravaju sve hranjive tvari koje su nam potrebne za poticanje kolagena i njegovo očuvanje. Sama voda s limunom nije dovoljna.

Voda s limunom pomaže u mršavljenju? Ipak pripazite na neke činjenice (фото 1)

2. Pomaže u gubitku kilograma

Prema nekim (sumnjivim) izvorima u javnosti se proširilo uvjerenje da limun sadrži pektin, vlakno koje pomaže kod osjećaja sitosti i da upravo zbog tog vlakna voda s limunom pomaže u gubitku kilograma. Međutim, to je još jedna zabluda. Naime, limun ovog vlakna ima samo u tragovima, a kada se iscijedi nema ga gotovo uopće. Voda s limunom će vam pomoći u mršavljenju ako s njom zamijenite gazirana pića i kupovne sokove, ali osim toga u ovom području od njega nema veće koristi. No, u svakom slučaju od njega ne možete udebljati jer nema kalorija. 

3. Radi detoksikaciju organizma

Većina je naglašavala kako ovaj napitak pomaže u "čišćenju" organizma od unošenja nutritivno loše hrane i kako radi punu detoksikaciju organizma. Ovo je popularna teorija, ali istraživanja ne podupiru ovu tvrdnju. Zapravo je opća zabluda da mi putem namirnica koje unosimo u tijelo moramo/možemo napraviti detoksikaciju. Jetra i bubrezi su organi koji u našem tijelu rade taj posao i nikakve dodatne namirnice za to nisu potrebne.

Voda s limunom pomaže u mršavljenju? Ipak pripazite na neke činjenice (фото 2)

4.  Ubrzava metabolizam

Uvjeravalo nas se da se konzumacijom čaše tople vode s limunom prije doručka može ubrzati metabolizam. Ponovo, istraživanja ovu tvrdnju nisu uspjela znanstveno dokazati. Dodavanje limuna u vodu pomaže nam da popijemo više tekućine, što je u svakom slučaju korisno za naš organizam. Limun pomaže, ali stvarna korist zapravo dolazi od same vode jer metabolizam koristi upravo nju kako bi održao stabilno funkcioniranje.

5. Štiti od bolesti

Ova teorija dolazi od činjenice da naše tijelo kiseli sok limuna pretvara u alkalnu supstancu, ali se većina stručnjaka slaže da pH hrane ne utječe na naše zdravlje. Dapače od prevelike konzumacije ovoga napitka može se oštetiti zubna caklina. Ako pijete vodu s limunom, ne perite zube odmah nakon toga jer pranje zuba odmah nakon izlaganja kiselini može uzrokovati jaču eroziju cakline, a to vodi karijesu. Čuvajte zube i pijte vodu s limunom samo povremeno.

Voda s limunom pomaže u mršavljenju? Ipak pripazite na neke činjenice (фото 3)

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više