Search

Zašto ne biste trebali konturirati lice?

Zašto ne biste trebali konturirati lice?

Razloge navodi vizažistica Petra Sever

Tekst: Petra Sever

Zašto konturiranje zapravo ne funkcionira kao dio svakodnevne rutine?

Posljednjih godina makeup je doživio svoj "boom", od popularizacije vizažističkog zanimanja sve do pretjeranog naglašavanja mogućnosti transformacije lica. Instagram, filteri, beauty influenceri i cijeli Kim Kardashian "klan" obožavatelja doveo je do pomutnje i gubitka osjećaja za realnost. Makeup služi prvenstveno skrivanju i korigiranju manjih nepravilnosti te naglašavanju onoga što nam se na našem licu sviđa. Nažalost, vrlo je lako pretjerati u nanosima i zaboraviti svoj makeup prilagoditi prilici. Zaboravljamo da je celebrityjima sa crvenog tepiha posao da izgledaju spektakularno dobro, no s time i činjenicu da se ne uređuju sami.

Zašto konturiranje zapravo ne funkcionira kao dio svakodnevne rutine?

1. Uništavate zdravlje svoje kože

Svakodnevno nanošenje prevelike količine šminke vodi začepljivanju pora, aknama i bakterijskim infekcijama. Makeup koji bi trebao sakriti nedostatke na kraju postaje razlog začaranog kruga u kojem koristite sve više i više proizvoda.

Ako se pitate zašto vam je koža beživotna i suha, odgovor leži u nebrojenim slojevima korektora i masnih pigmenata koji su fiksirani prevelikom količinom pudera u prahu. Rezultat je uništena koža koja izgleda dehidrirano i "skoreno".

2. Izgledate starije

Konturiranje nije nešto što biste trebali raditi svako jutro prije odlaska na posao. Osim što time produljujete beauty rutinu i nepotrebno gubite vrijeme, vrlo često rezultat je umoran, neuredan i postaran izgled kože i lica. Izgledat ćete odmornije i svježije s malo obojene kreme i rumenila, a za prirodan dojam dovoljno je koristiti highlighter i bronzer u tankom sloju koji imitira sjenu, umjesto nepotrebnih slojeva koji guše kožu i izgledaju poput maske.

Zašto ne biste trebali konturirati lice? (фото 1)

3. Ne kontrolirate svjetlosne uvjete kroz dan

Konturiranje je igra svijetla i sjene preuzeta iz slikarske tehnike Chiaroscuro (svijetlo-tamno) pri čemu svijetlo postupno prelazi u sjenu u želji da se stvori trodimenzionalna iluzija i volumen. Iz toga zaključujemo kako konturiranje funkcionira isključivo u kontroliranim svjetlosnim uvjetima, dok za dnevne varijante makeup-a bolje funkcioniraju minimalni kontrasti u sjenama koje neće izgledati kao nedefinirane mrlje na licu.

4. Transformacije funkcioniraju isključivo na stageu, kameri ili fotografiji

Moć makeup-a najviše dolazi do izražaja u transformacijama poput drag queen performera, modnih editorijala, filmskih kamera itd. Ipak, ni u jednoj od tih kategorija make-up ne stoji samostalno sam za sebe zaslužan za finalni dojam. Styling, perike i frizure, rasvjetna tijela, konstantne korekcije i na samom kraju digitalna obrada i efekti pomažu tom dojmu.

Za kraj, tajna dobrog makeup-a je znati zaustaviti se na vrijeme, bilo da se radi o kontrastima, slojevima i količini proizvoda... Istina je da konturiranjem možete stanjiti nos, podignuti jagodice, postići da lice izgleda ovalnije i mršavije. Ipak, takvo što je bolje ostaviti za posebne prigode kada se prepuštate profesionalcima ili imate dovoljno vremena u miru, uredno stopiti i izblendati proizvode.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više