Search

Zašto je ovih dana posebno važno ne dodirivati lice rukama i kako se tome oduprijeti?

Zašto je ovih dana posebno važno ne dodirivati lice rukama i kako se tome oduprijeti?

Donosimo korisne savjete za očuvanje čistoće lica

Tekst: D.D.


Image: Instagram

Jedan od ključnih savjeta, koji non stop slušamo ovih dan jest da ne dodirujemo lice. U situaciji u kojoj se trenutačno nalazimo, čistoća lica i ruku posebno je važna, ali ne bismo istu trebali zanemarivati ni u budućnosti. Često pranje ruku i ne dodirivanje lica kako bi ono ostalo čisto, ključni su za prevenciju širenja raznih virusa i bakterija. No, kako to postići u stvarnosti? Naime, mnogi ljudi dodiruju lice nesvjesno, kada su uzrujani, šokirani ili, pak, iznenađeni, a da napominjemo da su brojni u karanteni odlučili uzeti "stvari u svoje ruke" te sami obavljaju ono za što inače posjećuju kozmetički salon ili ordinaciju dermatologa.

Brojni su razlozi za ovo ponašanje - nezadovoljstvo nekim drugim aspektom života, koje se "liječi" kopanjem po koži lica ili, pak, čisto zadovoljstvo prilikom uspješnog rješavanja bubuljice ili urasle dlake. Nezgodna je to navika kojoj nas je većina sklona, a na koje nas stručnjaci redovito, a sada više nego ikad, upozoravaju - možemo izazvati kratkotrajno crvenilo, upale ili, čak, ožiljke, a sada može imati i jako nepovoljne posljedice za naše zdravlje.

Zašto je ovih dana posebno važno ne dodirivati lice rukama i kako se tome oduprijeti? (фото 1)

Iako je gotovo nemoguće u potpunosti prestati dodirivati lice, postoji nekoliko trikova koji mogu pomoći u održavanju higijene i smanjenju kontakta. Jedan od prvih koraka je osvijestiti se da to radite i da osvijestite činjenicu da većinom to radite u stresnim situacijama. Čim prije postane svjesni toga da non stop rukama prilazite licu, to ćete prije moći početi kontrolirati to ponašanje. Osim toga, možete pospremiti i ogledala s povećalom, pincete i ostale alate koji vas mogu potaknuti za kopanje po licu duboko u ormar te, primjerice, uposliti ruke nečim drugim.

Međutim, čišćenje lica nikako ne treba zanemariti, a u pomoć bi vam u ovim trenucima mogli uskočiti ultra higijenske četkice za čišćenje lica Luna 3, kojima švedski skintech brand Foreo podupire upozorenja zdravstvenih stručnjaka te podsjeća na važnost čišćenja. Vaše lice, oči i usta najizloženija su područja na tijelu i ključno je izbjegavati kontakt ako ste rukama prethodno dodirivali bilo što drugo. Iz švedskog brenda poručuju da postoji nekoliko koraka za temeljito čišćenje, a prvi i najvažniji je - operite ruke. Nemojte pretpostaviti da ćete umivanjem lica ujedno očistiti i ruke. Prije nego što stavite dlanove na obraze, ruke temeljito operite sapunom i vodom. U suprotnom, tijekom umivanja možete prljavštinu i bakterije utisnuti dublje u pore na licu. Zatim, dobro navlažite lice tako da bude mokro i pripazite da ne pretjerujete s temperaturom vode, jer prehladnom ili pretoplom vodom možete šokirati i oštetiti kožu - mlaka voda najbolji je izbor.

Zašto je ovih dana posebno važno ne dodirivati lice rukama i kako se tome oduprijeti? (фото 2)

Čistim rukama proizvod za čišćenje na lice možete nanijeti na kožu, koristeći vrhove prstiju - nanesite proizvod na jagodice prstiju te ga lagano utrljajte. Izbjegavajte spužvice i krpe jer one mogu sadržavati bakterije, a grubi materijali, pak, mogu naštetiti vašoj koži. Kao preporučen način čišćenja lica ističe se Luna 3 silikonska četka jer je do 35 puta higijenskija od najlonske četke te uklanja 99,5 posto nečistoća s lica. Osim toga, neabrazivna je i izuzetno nježna prema vašoj koži. Brzo se suši te sprječava nakupljanje bakterija nakon korištenja dok je spremljena u kupaonici. Većina proizvoda za čišćenje djeluje tako da "zarobi" prljavštinu i bakterije unutar sapunice, kako biste ih lakše isprali s lica. Nedovoljnim ispiranjem ostataka proizvoda, koji je nakon čišćenja prepun bakterija, nečistoće se i dalje zadržavaju na vašem licu i pogoduju stvaranju nepravilnosti i prištića. Stoga, umivanjem temeljito isperite ostatke sapunice dok vam na licu ne ostane samo čista voda i blistav sjaj. Nakon čišćenja, lice nije potrebno agresivno trljati ručnikom kako biste ga osušili. Nježno tapkajte lice čistim, mekim ručnikom dok se svi dijelovi ne osuše, bez oštećivanja ili iritacije kože. Na kraju, za koju god metodu čišćenja se odlučili, brinite o higijeni, čuvajte zdravlje i - ostanite doma.

Leave a comment

više