Search

Znate li kako dobiti preplanulu boju na pravi način?

Znate li kako dobiti preplanulu boju na pravi način?

Tekst: BURO.

Donosimo vam devet jednostavnih trikova kako dobiti preplanulu boju, ali na način da ne izlažete svoju kožu opasnosti.


ŠTo TREBAte RADITi kako ne biste zažalili što ste bili na suncu (i sanjali taman ten)


 

Koža dobiva tamnu boju kada tijelo proizvodi pigment melanin kao reakciju na to što se izlažemo ultraljubičastim zrakama, kako ovo izvesti, a da se maksimalno izbjegnu negativne posljedice tog izlaganja? Skrolajte.

 

1. Polako dozirajte vrijeme 

 

Počnite sa sunčanjem u trajanju od dvadesetak minuta, a ako imate svijetli ten, i deset minuta će biti i više nego dovoljno. Postepeno povećavajte ove vremenske intervale. Osim toga, važno je da na sunce izlazite samo onda kada njegovo zračenje nije najjače, odnosno između 8 i 10 sati ujutro i nakon 4 sata poslije podne.

 

Znate li kako dobiti preplanulu boju na pravi način? (фото 1)

2. Izaberite pravo mjesto

 

Mnogi turisti na moru vole ležaljku na plaži poaknuti dalje od suncobrana, a bliže vodi. Ne radite takve stvari. Štoviše, nemojte se uopće sunčati tik uz more (ili vodu): direktne sunčeve zrake i one koje se odbijaju od vode direktno utječu na vašu kožu. Ostanite ispod suncobrana, sunčeve zrake će itekako doprijeti do vas, ali koža neće izgorjeti.

 

Znate li kako dobiti preplanulu boju na pravi način? (фото 2)

3. Koristite kremu za sunčanje

 

Neophodan korak. Bez pregovora. Današnje kreme za sunčanje su lagane, nisu masne, tekuće su i obično prozirne teksture kako ne bi ostavljale bijele tragove na koži. Pored toga, dostupne su i u različitim formulacijama - krema, sprej, stick, suho ulje - sve za prelijep ten. Prvi tjedan na plaži (u hladu) koristite SPF 50, a potom možete prijeći na SPF 30.

 

 

Mišljenje da se ne može dobiti boja ako se stavlja SPF je mit. Prije svega, skoro nitko ne nanosi dovoljnu količinu zaštitnog faktora (trećina male žličice na lice i jedna jušna žlica na tijelo), a osim toga nijedna SPF zaštita nije stopostotna.

 

4. Provjerite da li vam fali vitamin D

 

Suplementacija nije potrebna svakome i savjet o dodatnom uzimanju ovog vitamina nije univerzalan. Izvadite krv i provjerite količinu vitamina D u organizmu. Ako rezultati pokažu deficit, doktor bi trebao pripisati vam suplement i primjerenu dozu.

 

Znate li kako dobiti preplanulu boju na pravi način? (фото 6)

5. Pijte sok

 

Ne bilo koji. Jedan od trikova za dobivanje lijepe boje je ispijanje čaše svježe iscijeđene mrkve, paradajza ili soka od cikle prije odlaska na plažu. Takav sok ima visok sadržaj beta karotena - fitonutrijenta koji ne samo da je jak antioksidans koji štiti kožu od fotostarenja i pigmentacije, već pomaže i da se dobije ujednačen ten.

 

Znate li kako dobiti preplanulu boju na pravi način? (фото 7)

6. Krećite se

 

Vaša preplanula boja će biti ujednačenija ako se krećete. Možete šetati, igrati odbojku ili tenis (opet, rano ujutro ili nakon 4 sata poslije podne). Ako se više volite izležavati, sjetite se promijeniti položaj.

 

Znate li kako dobiti preplanulu boju na pravi način? (фото 8)

7. Pripremite svoju kožu

 

Tri tjedna prije odlaska na more, možete početi s uzimanjem suplemenata koji će pripremiti kožu za sunčanje, a oni najčešće sadrže antioksidanse u vidu vitamina A, C i E.

 

Znate li kako dobiti preplanulu boju na pravi način? (фото 9)

8. Koristite aktivator boje

 

Pored krema za sunčanje, ovi proizvodi za njegu nakon sunčanja sadrže sastojke (L-tirozin, kofein, beta-karoten) koji aktiviraju proizvodnju melanina i pomažu da boja tena bude lijepa i ujednačena.

 

9. Njegujte kožu nakon sunčanja

 

Izrazito hidratantna krema, revitalizirajuće mlijeko ili umirujući losion - bilo koji od ovih proizvoda pomoći će vam da duže zadržite ten. Nanosite ove proizvode svakodnedno nakon tuširanja.

 


ŠTo NIKAKO NE smijete RADITi ako ne želite nauditi svojoj koži


 

Solarij je u potpunosti zabranjen. Uvijek i zauvijek. Mnogi i dalje vjeruju da, ako na ovaj način pripreme kožu za plažu, mogu izbjeći da izgore, kao i druge neželjene posljedice. Solarij je opasan po zdravlje. Lampe u solariju koriste UVA zrake i za razliku od UVB zraka, neće učiniti da se koža zacrveni i/ili izgori, ali je oštećuje na staničnom nivou. Posljedice ovoga znate i sami.

 

više