Search

Znate li kako ublažiti bore na licu bez igle?

Znate li kako ublažiti bore na licu bez igle?

Tekst: BURO.

Svatko ima pravo nositi se sa svojim borama onako kako želi, i dok se neki kunu u filere i botoks te ih smatraju nezamjenljivima u svojoj rutini, drugi žele isprobati različite opcije, a treći koriste sve što im je na raspolaganju... Radi se o potpuno osobnim odlukama, ali jedno je sigurno: kako starimo, tako gubimo kolagen, a bore i drugi znaci godina postaju vidljivi(ji).

Postoje mnoge opcije za one koji se ne žele približiti iglama, ali ključni tretmani su oni koji pospješuju proizvodnju kolagena (uglavnom po principu kontrolirane povrede kože), kao i odgovarajuća dnevna njega koja uključuje i prevenciju - da, govorimo o SPF-u.

Uključite odgovarajuće kiseline u dnevnu njegu

Ako želite sjajniju kožu koja se brzo obnavlja, čiste pore i manje bora, uključite tekuće eksfolijatore u svoju dnevnu rutinu. AHA kiseline su odlične za rješavanje problema kože koji su u vezi sa starenjem, a ako imate osjetljivu kožu i teško ih podnosite, tu su polihidroksilne kiseline.

Znate li kako ublažiti bore na licu bez igle? (фото 3)

HYDRA BEAUTY CAMELLIA GLOW CONCENTRATE, CHANEL 

Koristite retinol

Redovna i dugoročna upotreba retinola (ili, još bolje, tretinoina) dokazano smanjuje postojeće bore i usporava nastanak novih. Osim što ubrzava obnavljanje kože, boosta proizvodnju kolagena i posvjetljuje mrlje, on će i površinu kože održati jedrom i sjajnom. Tražite od svog dermatologa neku od formula koje idu na recept i pripremite se na period prilagođavanja (izdržite, vrijedi). Ako imate osjetljivu kožu, držite se cosmeceutical formulacija i onih u slobodnoj prodaji.

Znate li kako ublažiti bore na licu bez igle? (фото 8)

RETINOL CERAMIDE CAPSULES LINE ERASING NIGHT SERUM, ELISABETH ARDEN

Koristite SPF svakog dana

Bolje spriječiti nego liječiti. Zaštitni faktor širokog spektra kao završni korak jutarnje rutine njege će vam se više nego isplatiti na duge staze. Ne zaboravite da se oko 80% starenja izazvanog vanjskim faktorima pripisuje upravo sunčevom zračenju.

Tretman microneedlinga s radiofekvencijom 

Kombinacija ove dvije tehnologije je odličan način da se po principu kontrolirane povrede boosta vlastita proizvodnja kolagena, a koža postane jedrija i zategnutija. Sam tretman nije zapravo bolan (iako to zavisi i od vašeg praga tolerancije) i ne zahtjeva dug period oporavka. Preporučuje se serija od nekoliko tretmana za optimalne rezultate, a zatim i tretmani održavanja. Broj i učestalost jednih i drugih zavisi od stanja vaše kože, kao i godina.

Tretmani laserima

Tretmani laserima mogu riješiti mnoge probleme kože, a bore, nedostatak tonusa i neujednačen ten su samo neki od njih. Oni trigeriraju vlastiti mehanizam regeneracije kože i tako obnavljaju oštećenja što rezultira smanjivanjem dubokih bora, uklanjanja onih plitkih, nestankom mrlja i smanjenjem neravnina. Proizvodnja kolagena nastavlja se pojačanim tempom mjesecima nakon samog tretmana.

U principu, što je problem blaži to je i blaža procedura i kraći period oporavka. Za duboke bore i jače promjene na koži potrebni su i agresivniji tretmani - obično u vidu ablativnih lasera - nakon kojih je i vrijeme oporavka duže.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više