Search

Znate li razlikovati kiseline za njegu kože? Donosimo vam najbolje proizvode

Znate li razlikovati kiseline za njegu kože? Donosimo vam najbolje proizvode

Tekst: BURO.

Bojite li se pomalo kiselina i ogađate li zato njihovo korištenje? Mislite da su “teška artiljerija za kojom još uvijek nema potrebe”? Nadam se da ćete se predomisliti i to ubrzo, pošto kada se radi o sjajnoj, zdravoj i čistoj koži, kiseline su taj magičan sastojak. Ovo ne znači da možete bez razmišljanja i pripreme zaliti lice prvim proizvodom koji ih sadrži, a koji vam dođe pod ruku. Kao prvo, trebate ih naučiti razlikovati, a onda i proučiti koje su namijenjene kojem problemu i dobu života (a da se za ozbiljnije zahvate uvijek - ali uvijek - obratite profesionalcima!)

Imajte na umu da je proces uvođenja kiselina u rutinu njege postepen i da zahtjeva strpljenje, kao i da treba tražiti balans između toga kako koža podnosi određeni preparat i njegove efikasnosti. Koriste se jednom dnevno, a na osjetljivoj i reaktivnoj koži treba početi primjenu svaku drugu večer. Frekvencija upotrebe se može povećati na svaka četiri tjedna. Bez konzultacije sa stručnjakom ne treba kombinirati više proizvoda s kiselinama jer je to jedan od veoma čestih razloga iritacije.

Donosimo vam kratki vodič kroz neke od najboljih proizvoda za redovnu kućnu upotrebu u vidu tekućih eksfolijatora, seruma i maski.

AHAs

Alfa hidroksilne kiseline, AHA (Alpha Hidroxy Acids) se rastvaraju u vodi i često se, pod nazivom voćne kiseline, nalaze u tekućim eksfolijatorima. Ovoj grupi pripadaju laktična, citrična i glikolna kiselina. Pospješuju rad stanica, odstranjuju mrtvu kožu, hidriraju, vraćaju blistavost i zdrav izgled i generalno su najbolje za normalnu i suhu kožu.

Znate li razlikovati kiseline za njegu kože? Donosimo vam najbolje proizvode (фото 3)

HYDRA BEAUTY CAMELLIA GLOW CONCENTRATE, CHANEL (JASMIN, SEPHORA)

BHAs

Beta hidroksilne kiseline (Beta Hydroxy Acids) se rastvaraju u ulju što ih čini stalnim sastojkom preparata protiv bubuljica. Ovoj grupi pripada salicilna kiselina, koja je zlatni standard za čišćenje pora, smirivanje upala, sprečavanje nastanka bubuljica i ublažavanje mrlja. Dovoljno su blage i za osobe sa osjetljivom kožom ili rosaceom.

Znate li razlikovati kiseline za njegu kože? Donosimo vam najbolje proizvode (фото 5)

BETA HYDROXY ACID, THE INKEY LIST (SEPHORA)

PHAs

Poli hidroksilne kiseline (Poly Hydroxy Acids) imaju efikasnost koja je usporediva s AHA kiselinama, ali znatno manje iritiraju kožu pa su svoju primjenu našle u tretmanu kože sklone rosacei i psorijazi, ali i poslije dermatoloških procedura. Ove kiseline imaju i antioksidativno i hidratantno svojstvo te smanjuju enzimsku razgradnju elastičnih vlakana. U ovu grupu spadaju laktobionska kiselina i glukonolakton.

Znate li razlikovati kiseline za njegu kože? Donosimo vam najbolje proizvode (фото 11)

PHAT GLOW FACIAL, OLE HENRIKSEN (SEPHORA)

Kombinirani prozivodi

Da, neke kiseline se smiju miješati, ali ove proizvode birajte uvijek u dogovoru sa stručnjakom i nikada ih ne uvodite više od jednog istovremeno. To kako će koža reagirati na njih zavisi od mnogih faktora i zato ih nemojte shvaćati olako i preskočite ako imate osjetljivu ili reaktivnu kožu.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više