Search

Znate li razliku između opadanja i lomljenja kose? Evo kako popraviti stvari

Znate li razliku između opadanja i lomljenja kose? Evo kako popraviti stvari

Tekst: BURO.


To nitko ne voli ali možda je vrijeme da malo bolje pogledamo koliko kose nam ostaje među prstima nakon pranja kose. Ono što vi mislite da je opadanje kose zapravo može biti još jedan, mada podjednako zabrinjavajući problem - njeno lomljenje, odnosno pucanje. Pažljivo pregledajte vlasi koje su opale i jesu li ti pramenovi jednake dužine. Suprotno onome što se misli, lomljenje nije isto što i opadanje kose, tako da je možda prerano da se ozbiljno brinete o ćelavosti. Dakle, kako biste se trebali nositi s lomljenjem i kako se ono razlikuje od opadanja?

Jeste li na kosi predugo držali boju koja ima blajh? Jeste li nedavno kemijski ispravljali kosu? Jeste li pretjerali s ispravljanjem? Sve su ovo pitanja koja trebate sebi postaviti na putu da riješite ovu (pre)dosadnu situaciju.

Znate li razliku između opadanja i lomljenja kose? Evo kako popraviti stvari (фото 1)

znakovi lomljenja kose

U prosjeku nam dnevno otpadne 50 - 100 vlasi i to je normalno. Znakovi lomljenja su, međutim, nešto drugačiji i uočljivi. Ako primijetite da je kosa negdje kraća, a pramenovi nešto suši nego inače, velike su šanse da je došlo do njihovog pucanja. Ovi znaci se, pritom, ne moraju nužno pojaviti na vrhovima, već bilo gdje na dužini kose. Još jedan pokazatelj lomljenja je i kada vaša kosa počne izgledati suho. Možda ćete primijetiti i male bijele točke na različitim djelovima kose - što je siguran pokazatelj da se lomi ili puca jer je oštećena kemikalijama.

Što je uzrok lomljenja kose

Prvo i najvažnije, obratite pažnju na svoj tip kose. Za neke tipove, posebno oni kovrčavi, su skloniji lomljenju zbog same strukture dlake. Kovrčava i valovita kosa nema dovoljno svojih prirodnih ulja, a to je zapravo sasvim logično – prirodna ulja se uglavnom proizvode na koži glave, i lakše se pravilno rasporede dužinom vlasi kada su na ravnoj, glatkoj putanji, odnosno na ravnoj kosi.

Drugi faktori, poput starenja, takođe mogu učiniti kosu krhkom.

Tu su, naravno i životne navike koje se tiču posla, sna i prehrane koje također mogu doprinijeti lomljenju. Na primjer, unos dovoljno hranljivih tvari kao što su cink, željezo i folna kiselina pomoći će vašoj kosi da raste i spriječit će lomljenje.

Korištenje jakih kemikalija (kao što je blajh) koje utječu na sastav vaše kose, može dovesti do slabljenja i njenog lakog lomljenja.

Stiliziranje koje uključuje visoke temperature, feniranje, uvijači i pegle, također su jedan od vodećih uzroka lomljenja jer isušuju kosu od prirodnih ulja.

Znate li razliku između opadanja i lomljenja kose? Evo kako popraviti stvari (фото 2)

Kako spriječiti lomljenje?

Dobra vijest: ako vam kosa lako puca postoji nekoliko efikasnih stvari koje možete učiniti da prestane, što ćete odabrati ovisi o uzroku.

Obratite pažnju na hidrataciju. U većini slučajeva, lomljenje se događa zbog toga što je kosa lišena prirodnih ulja i proteina. Osim upotrebe maski za kosu, pijte više vode i jedite više hrane bogate proteinima poput jaja i špinata.

Šišanje jednom u 4-6 tjedana će vam dodatno pomoći zato što ono sprečava da kosa postane preteška, uklanja sve osušene vrhove.

Izbjegavajte agresivne tretmane - ne samo kemijske, poput blajha- već i one svakodnevne. Češljajte i perite kosu šamponom nježno ali temeljito i izbjegavajte korištenje vrele vode ili pak zatezanje kose različitim gumicama. U svakom slučaju, uložite u šampone, kreme i serume za jačanje iz tzv. bonding kategorije.

Ako je vaš problem loša prehrana, suplementi odgovarajućih vitamina mogu biti od pomoći. Postoji nekoliko ključnih vitamina i minerala koji bi trebali biti na vašem radaru kada je zdravlje kose u pitanju: vitamini B, D i feritin. Najpoznatiji vitamin za zdrav rast kose je vitamin B poznat i kao biotin, ali važno je da se konzultirate s liječnikom i provjerite da li vam on zaista nedostaje - što se zapravo događa prilično rijetko - jer prekomjeran unos biotina može dovesti do drugih problema, uključujući akne.

Ako je lomljiva kosa vaš problem, isprobajte neki od BURO. favorita za njegu.

Znate li razliku između opadanja i lomljenja kose? Evo kako popraviti stvari (фото 4)

PRODIGIO REGENERATING HAIR SUPPLEMENT, ROSSANO FERRETTI (DOSTUPNO U SALONU)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više