Search

Znate li što znače simboli na kozmetičkim proizvodima?

Znate li što znače simboli na kozmetičkim proizvodima?

Kratki vodič za savjesnu upotrebu

Urednik: E.G.


Image: Buro247.rs

Simboli na ambalaži ne služe samo da bi kupcima pomogli da bolje razumjeti sam proizvod, već i da daju više informacija o proizvođaču, ambalaži u kojoj se proizvod nalazi i, na primjer, metodama recikliranja koje određena kompanija koristi. Danas ćemo vam objasniti one koji su najzastupljeniji. Krenimo!

Otvorena teglica

Crtež otvorene teglice ili internacionalno PAO - Period After Opening - označuje rok trajanja proizvoda nakon što se otvori. Nacrtani broj se uvijek razlikuje, a slovo M pored njega označava mjesece. Dakle, ako piše 12M, možete proizvod koristiti dvanaest mjeseci nakon otvaranja. Izuzeci su proizvodi koji se ne mogu otvoriti, kao sprejevi pod pritiskom.

Znate li što znače simboli na kozmetičkim proizvodima? (фото 1)

Pješčani sat

Ovaj simbol se zove BBE - Best Before End Date - i daje nam minimalni rok trajanja proizvoda. Često ga prate datum ili riječi "to the end" što može biti skraćeno na BBE ili Exp.

Znate li što znače simboli na kozmetičkim proizvodima? (фото 2)

Möbiusova petlja

Petlja sa strelicama znači da je ambalaža napravljena od recikliranog materijala ili da se može reciklirati. Pored nje se često nalazi i broj koji označava postotak prerađenog sirovog materijala.

Znate li što znače simboli na kozmetičkim proizvodima? (фото 3)

Trokut od strelica

Ovaj znak je jedan od najvažnijih simbola i označava mogućnost recikliranja, a na engleskom se zove Recycling Arrows Triangle. Unutar i ispod njega često se nalaze dodatna objašnjenja. Brojevi od 1 do 7 označavaju tip plastike od kojeg je ambalaža napravljena.

Znate li što znače simboli na kozmetičkim proizvodima? (фото 4)

1 - polietilen tereftalat (PET)

Jeftina, lagana plastika koja se lako reciklira. Najčešće se koristi za proizvodnju ambalaže za tekućine za ispiranje usta, sokove, vodu ulja za tijelo... Ovu vrstu plastike ne treba upotrebljavati više puta, na primjer više puta puniti bočicu vode, niti držati na suncu zato što sadrži ftalate. U Europi i SAD-u je zabranjena proizvodnja igračaka za djecu od ove vrste plastike.

2 - polietilen visoke gustine (HDPE)

Prilagodljiva plastika koja se može reciklirati i u koju se pakiraju šamponi, deterdženti i vrećice za kupovinu. Može se reciklirati u kante za smeće, kante za kućnu upotrebu, klupe i slično.

3 - polivinil hlorid (PVC)

Izdržljiva plastika koja se koristi za pakiranje šampona, deterdženata i biljnih ulja, a od koje se mogu praviti prozori i medicinska oprema. Može se reciklirati, ali zbog toga što sadrži klor koji oslobađa otrove kad se zapali, sam proces recikliranja je prilično kompliciran.

4 - polietilen niske gustine (LDPE)

Savitljive boce, igračke i namještaj se rade od ove univerzalne vrste plastike. Nakon recikliranja se može koristiti za proizvodnju namještaja, podnih obloga, ambalaže za pakiranja i drugo.

5 - polipropilen (PP)

Budući daima visoku točku topljenja, koristi se za ambalaže za toplu hranu i tekućine. Može se reciklirati u kutije za pakiranje, četke i ploče.

6 - polistiren (PS)

Kada se PS pretvori u plastičnu pjenu, dobije se polistiren pjena. Koristi se za pakiranja za jaja, tanjure za jednokratnu upotrebu, namještaj, kao i za pakiranja elektronskih aparata.

7 - drugo

Ovaj broj se koristi za sve druge mješavine plastike. Plastika saovom oznakom se ne može reciklirati.

Krug sa strelicama

Internacionalno poznat pod nazivom Green Dot ili Green Dot Symbol, nalazi se na proizvodima koji se prodaju u Europi, a znači da su proizvođači proizvoda financijski doprinjeli recikliranju ambalaže. Nemojte se zavaravati, to ne znači da je sama ambalaža s ovom oznakom napravljena od recikliranog materijala ili da se može reciklirati.

Znate li što znače simboli na kozmetičkim proizvodima? (фото 5)

Zec u skoku

Ovaj simbol je međunarodni znak koji jamči da proizvod nije testiran na životinjama u tijeku faze razvoja.

Znate li što znače simboli na kozmetičkim proizvodima? (фото 6)

Čovjek i kanta za smeće

Ako vidite ovaj znak - Tidyman - to znači da nakon upotrebe, pakiranje možete slobodno samo baciti u najbližu kantu.

Znate li što znače simboli na kozmetičkim proizvodima? (фото 7)

Ruka s knjigom

Znak koji naglašava da se uz proizvod dobiva i knjižica s uputstvom u kojem se nalazi više informacija o upotrebi proizvoda i ambalaže u kojoj se nalazi.

Znate li što znače simboli na kozmetičkim proizvodima? (фото 8)

Pečat odobrenja Europske unije

Slova CE - Conformité Européenne - su posebni znak koji potvrđuje da je proizvod u skladu sa osnovinim zahtjevima EU- prvenstveno da nije štetan za upotrebu.

Znate li što znače simboli na kozmetičkim proizvodima? (фото 9)

 

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više