Search

SOS: kako se riješiti bora oko očiju?

SOS: kako se riješiti bora oko očiju?

Tekst: BURO.


Nije nikakva vijest da je koža oko očiju prva na kojoj se vide znaci starenja. Ona je tanja nego koža na ostatku lica i samim tim osjetljivija. Bore smijalice – složit ćete se da je ovaj izraz bolji od doslovno prevedenog “vranine nožice” - pojavljuju se dakle prve i potpuno su normalna stvar, ali često su i naš prvi susret s činjenicom da vrijeme prolazi. Ako vam smetaju, evo što možete učiniti kako biste ih ublažili.

SOS: kako se riješiti bora oko očiju? (фото 1)

Kako nastaju bore oko očiju

Pored gubitka kolagena i elastina, mimika lica je glavni uzrok nastanka bora smijalica. Kako starimo, naša koža gubi elastin i “oteže se” (u nedostatku bolje riječi), zatim gubi i kolagen i volumen, a vanjski faktori poput slobodnih radikala i sunca samo ubrzavaju ovaj prirodan proces. Pored toga, mišići oko očiju su u stalnom pokretu (zamislite samo koliko puta trepnemo u danu, a o smijanju da ni ne govorimo).

Kako odložiti njihovo nastajanje

Jasno je da ne možemo ne treptati i ne smijati se, ali zato možemo zaštititi kožu oko očiju od agresivnih vanjskih faktora. Dakle, najbolji anti-age sastojak je zapravo SPF, a s njim pod ruku idu antioksidansi i aktivni sastojci koji pospješuju proizvodnju kolagena. Ako se koriste jaki aktivni sastojci oni mogu iritirati osjetljivo područje oko očiju i nije loše da koristite preparat formuliran posebno za tu regiju.

SOS: kako se riješiti bora oko očiju? (фото 2)

Tretmani koji pomažu protiv bora oko čiju:

Indukcija kolagena

U ovu grupu tretmana spadaju tretmani radiofrekvencijom i ultrazvukom (kao i njihovom kombinacijom), zatim laseri i microneedling čak i neki kemijski pilinzi. Svi oni, na svoj način kontrolirano povrjeđuju kožu koja na to reagira pojačanom proizvodnjom kolagena, elastina i obnavljanjem. Blagi rezultati su vidljivi i poslije jednog tretmana, ali optimalni se postižu obično nakon serije od 4 do 6 tretmana, nakon kojih se u određenim intervalima rade tretmani održavanja. Na ovaj način bore smijalice se smanjuju, koža postaje jedra i sjajna, a oči izgledaju odmornije.

Po intenzitetu i vremenu oporavka ove procedure nisu sve jednake čak ni pojedinačno u svojim grupama, a kamoli međusobno. Kako biste odredili koji je najbolji za vas posavjetujte se s iskusnim profesionalcima. Laseri i pilinzi pogotovo mogu biti užasno jaki, ablativni laseri poput CO2 imaju i dubinski i površinski efekt, zahtijevaju oporavak i doslovno daju “novu kožu” koja je elastičnija i izgleda mlađe.

SOS: kako se riješiti bora oko očiju? (фото 3)

Injekcione metode

Njih možemo podijeliti u tri grupe, ovisno od toga kako djeluju.

  • Botoks paralizira mišiće čijim djelovanjem nastaju bore smijalice. Logika je da ako se oni ne pomiču, neće biti ni bora. Ipak, botoks sam za sebe nije dovoljan zato što ne radi na boostanju kolagena. Zbog toga je realno posljednja etapa na listi kojoj bi trebalo pribjeći, tek kada ostali tretmani više ne proizvode efekt koji vam odgovara. Čak i tada, trebalo bi koristiti minimalne količine.
  • Fileri popunjavaju izgubljen volumen i boostaju proizvodnju kolagena, ali ih također treba koristiti umjereno zato što ako se pretjera mogu dovesti do brojnih komplikacija poput palog kapka ili nemogućnosti da trepnete.
  • Tretmani biorevitalizacije u koje spadaju skin boosteri, mezoterapija i PRP su injekcione metode koje popravljaju kvalitetu kože i imaju vidljiv efekt, a od injekcionih metoda su najmanje dramatične. Pored toga, svaka od njih pospješuje proizvodnju kolagena, obnavlja kožu i dubinski je hidrira. Bingo.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više