Search

Bubbleesh: kozmetika koju želite pojesti

Bubbleesh: kozmetika koju želite pojesti

Prava prirodna kozmetika s hrvatskim potpisom

Tekst: Tina Kovačiček


Bubbleesh: kozmetika koju želite pojesti (фото 1)

Vatrena lavanda; eterično ulje lavande, maslinovo djevičansko ulje, komorač i sušeni cvijet lavande

I dok je organska kozmetika već odavno ušla na velika vrata svjetskih trendova, sve je više prisutna i na našem tržištu. I to zbog nekolicine entuzijasta koji su se upustili u pustolovinu proizvodnje genijalne organske kozmetike. Na tom nas je polju oduševio projekt Bubbleesh iza kojeg stoji mladi Vito Halagić iz Samobora. Bubbleesh su ručno rađeni sapuni i kozmetika od prirodnih sastojaka, bojani sa začinskim biljem te prirodnim pigmentima pri kojem se koriste kvalitetna eterična ulja i mirisi. Razgovarali smo s Vitom o ideji Bubbleesh sapuna, sastojcima i proizvodnji i na kraju zaključili zašto toliko volimo organsku kozmetiku.  

Kako je došlo do ideje o proizvodnji Bubbleesh sapuna?

Ponajviše iz traženja zanimacije koja bi zadovoljila moju ljubav prema prirodi, prekrasnim mirisima te prirodnim proizvodima. Recimo da sam tražio način kako bih novim hobijima popunio svoje tada beskonačno slobodno vrijeme. Počelo je s bavljenjem i educiranjem o masaži, otkrivanjem zanimanja za eterična ulja i proizvodnju prirodne kozmetike. U cijelu tu priču su sapuni ušli nekim prirodnim slijedom, nakon dužeg bavljenja masažom i nakon što sam napravio svoj prvi proizvod, koji su bile šumeće kugle za kupku. Poželio sam izraditi nešto što bi moglo pomoći meni (budući da sam i sam imao problema sa kožom) i drugima te tu dolazi do ideje za sapune.

Bubbleesh: kozmetika koju želite pojesti (фото 2)

Gdje si stekao znanje o proizvodnji sapuna i na koji način nastaju?

Samo znanje o procesu, priboru, sastojcima, a i svim ostalim finesama koje su potrebne za jedan takav dobar proizvod, pronalazio sam i proučavao kroz razne knjige, priručnike pa nerijetko i kroz video vodiče i mnoge članke dostupne na Internetu. Nikako nisam htio niti probati dok nisam bio siguran da taj proizvod po mojoj recepturi, kao plod svega tog istraživanja i učenja, može zadovoljiti čak i moje visoke standarde.

Cjelokupni proces je poprilično dug, ako gledamo od početka izrade, pa do konačne realizacije i trenutka kada je spreman za korištenje... U prosjeku to traje 4-5 tjedana uključujući i sazrijevanje gotovog sapuna. Naravno, sve počinje od ideje. Bez neke inspiracije, goriva koje cijelu ideju gura naprijed. Zatim tu dolazi odabir sastojaka, koji su zaslužni za to kakva će finalna svojstva imati sapun, te kome je namijenjen. Nije ista stvar ukoliko je sapun rađen od većeg postotka kokosovog ili maslinovog ulja, kao ni ima li u sebi magareće mlijeko ili med ili oboje. (smijeh)

Bubbleesh: kozmetika koju želite pojesti (фото 3)

Bubblelicious Cupcakes; saponificirana ulja palme, kokosa, badema, grožđanih sjemenki, riže, mirisno ulje kaugume, mirisno ulje grožđa, glicerin, dioksid, prehrambena boja, šećerne kuglice

Što je bitno za dobar prirodni sapun?

Najbitnije od svega je dobro poznavanje svakog ulja i dodatka koje se koristi pri određenom sapunu, jer nakon saponifikacije svako ulje mijenja svoje svojstvo i nije isto kao što je kod ulja u svom izvornom obliku.

Što ih razlikuje od industrijskih?

Dvije su najbitnije razlike, prva je to što se u prirodne sapune ne dodaju nikakvi štetni dodaci poput raznih jeftinih konzervansa, kemikalija za pjenjenje i sl. Industrijski sapun je praktički deterdžent, poput onog s kojim peremo odjeću ili suđe. Druga razlika je u tome što se saponifikacijom stvara glicerin, koji njeguje i hidratizira kožu i on ostaje u prirodnom sapunu, što se kod industrijskog vadi i prodaje zasebno kako bi dva puta zaradili na istom proizvodu. Ili se dodaje u razna mlijeka za tijelo i kreme, koje kod prirodnog sapuna praktički ne morate koristiti, jer su svi dragocjeni sastojci unutra.

Bubbleesh: kozmetika koju želite pojesti (фото 4)

Hot Coffee; najnježniji borac protiv celulita

Osim sapuna u ponudi su i prirodni dezići, kupke, balzam za usne. Jesam li još nešto zaboravila?

Upravo su gotovi prvi balzami za usne sa glitterom, koji su ekstra njegujući kao i obični balzami, ali isto tako služe kao sjajilo. Uskoro će i razne kremice, maslaci za tijelo, šećerni piling i još kojekakva iznenađenja.

S kojim se sastojcima sve poigravaš dok stvaraš sapune?

Tu stvarno ima malo granica, od kozjeg i magarećeg mlijeka do kombuche, zelenog čaja, piva, kave, morske soli i slično. Uskoro će i kolekcija sapuna bez dodataka mirisa i eteričnih ulja, samo s dodatkom raznog svježeg voća i povrća. Dakako, volim koristiti i neke sastojke koji inače nisu dostupni kod nas, tj. ne koriste se često u kozmetici, jer ih je teško nabaviti za masovnu proizvodnju, poput gore navedenog magarećeg mlijeka.

Bubbleesh: kozmetika koju želite pojesti (фото 5)

Pink Pirate; s 50% himalajske soli za glatku i hidratiziranu kožu

Gdje nabavljaš svježe sastojke?

Pa trudim se što više koristiti vlastite izvore poput mog malog vrta, ali i podupirem lokalne voćarne i kumice, pogotovo kada nabave ekološki uzgojene delicije bez pesticida i sličnih štetnih dodataka. Provjereno, sigurno, prirodno i zdravo. (smijeh)

Još jedna bitna informacija; tvoji proizvodi nisu testirani na životinjama. Kako ih testiraš?

Tako je, iako i to nije u potpunosti istina. Jedan moj sapun posvećen čovjekovom najboljem prijatelju je s ljubavlju testiran na mojoj stafordici Tiji, i na nekolicini volontera koji su bili voljni testirati na svojim ljubimcima. Svi ljubimci su prošli neozlijeđeno, mirišljavo i sa svilenkasto mekom i čistom dlakom. (smijeh) A ostatak se testira na ukućanima i prijateljima. (smijeh)

Koji od proizvoda je do sada najviše oduševio tvoje kupce?

Prema nekakvom feedbacku mislim da su za sada najviše kupce oduševili svi dosadašnji sapuni s magarećim mlijekom, Drunks Breakfast čiji su sastojci zobeno mlijeko, pivo i med te moj favorit Stonski sapun, koji je sve oduševio svojim svježim mirisom i glatkom kožom poput svile.

Bubbleesh: kozmetika koju želite pojesti (фото 6)

Stonski sapun; 50% cvijeta soli iz najstarije solane u Europi

Gdje se mogu nabaviti Bubbleesh proizvodi?

Svi moji proizvodi mogu se nabaviti na Bubbleesh Facebook straniciod sada i na web shopu koji se trenutno renovira pa je privremeno nedostupan, a uz puno rada i sreće možda se nađu i u nekom dućanu ili poklon galeriji.

Bubbleesh: kozmetika koju želite pojesti (фото 7)

Cucumber Mojito; sa sokom od svježeg krastavca i Kombuchinim zelenim čajem

Bubbleesh: kozmetika koju želite pojesti (фото 8)

Drunks Breakfast; tamno pivo, zobeno mlijeko i med, kakao maslac

Bubbleesh: kozmetika koju želite pojesti (фото 9)

Deep Sea Something

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više