Traži

Fermentirani sastojci su novi hit beauty proizvoda - evo zašto ih trebate probati!

Fermentirani sastojci su novi hit beauty proizvoda - evo zašto ih trebate probati!

Trend koji nam stiže iz Azije

Tekst: E.G.


Fotografija: PR,
Pinterest

U proteklih smo nekoliko godina svjedočili cijelom nizu beauty trendova koji dolaze iz Azije, odnosno Južne Koreje. Isprobavali smo tako dnevne i večernje rutine od sedam ili više koraka, sheet maske i razne druge novitete, a sad je stigao još jedan koji bi mogao osvojiti tržište. Riječ je o kozmetici koja u sebi sadrži fermentirane sastojke koji blagotvorno djeluju na kožu, a koja je postala svojevrsni temelj njege mnogih. O čemu je točno riječ? Za početak se trebamo nakratko vratiti u osnovnu školu i prisjetiti se što je fermentacija. Najjednostavnije rečeno, to je pojam koji u kemiji i biologiji označava pretvaranje određenih organskih spojeva putem djelovanja enzima. Za ovu našu današnju priču, fermentacija će podrazumijevati dodavanje mikroorganizama prirodnim sastojcima. Ti će mikroorganizmi otpustiti enzime koji rastavljaju molekule u sirovi materijal, što će pak dovesti do stvaranja novih sastojaka koji pogoduju zdravlju i izgledu kože.

Dovoljno je da znate tri osnovne koje u ovom smislu dobivamo od fermentacije; pomaže da se proizvod bolje upije u našu kožu (prirodni sastojci se upijaju mnogo teže), smanjuje šansu da dođe do iritacije kože (neki prirodni sastojci u sirovom obliku sadrže toksične stvari koje iritiraju kožu, a proces fermentacije ih neutralizira), te konačno stvaraju već spomenute tvari koje pomažu našoj koži, poput aminokiselina i antioksidansa. Dakle, korištenje kozmetike s fermentiranim sastojcima je još jedan odličan način hidratacije i hranjenja kože koji trebate isprobati, i to bez straha od iritacije (posebno se savjetuje ljudima s izrazito suhom kožom sklonom crvenilu). Vitamini i antioksidansi koji nastaju prilikom fermentacije jačaju barijeru kože i čine je zdravijom i ljepšom.

I dok ovakav tip kozmetike tek treba proći rigorozna klinička testiranja zapadnih zemalja, zbog čega su neki još uvijek pomalo skeptični, ona azijska, kao i iskustva tisuća zadovoljnih korisnika, ne ostavljaju previše mjesta sumnji. U našoj galeriji pogledajte neke od najboljih proizvoda s fermentiranim sastojcima koje možete pronaći na tržištu! P.S. Naši favoriti su La Roche-Posay Lipikar losion za tijelo i fantastičan T.L.C. Sukari Babyfacial američkog brenda Drunk Elephant.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar