Search

Što je azelainska kiselina i zbog čega je trebate uključiti u svoju beauty rutinu?

Što je azelainska kiselina i zbog čega je trebate uključiti u svoju beauty rutinu?

Tekst: BURO.


Kada pomislite na tretman akni ili rosacee, sigurni smo da azelainska kiselina nije prvo što vam padne na pamet. Ova kiselina je u posljednje vrijeme postala omiljena među dermatolozima zbog toga što je blaga, ali izuzetno efikasna u rješavanju nekoliko problema kože. Evo što trebate znati o sastojku o kojem se trenutno puno priča.

Što je azelainska kiselina i zbog čega je trebate uključiti u svoju beauty rutinu? (фото 1)

Šta je azelainska kiselina

Poznata i pod imenom azelaična kiselina, ovo je zasićena dikarboksilna kiselina koja se uglavnom dobiva iz žitarica pšenice, ječma i raži. Ona ne pripada ni AHA ni BHA kiselinama ali se koristi kao eksfolijant. Ima antimikrobno, protuupalno i keratolitičko djelovanje, a spriječava i pojavu komedona i sadrži antioksidanse.

Dermatolozi pacijentima po potrebi daju recepte za koncentracije od 15% i 20% ali se u slobodnoj prodaji može naći u nižim koncentracijama, najčešće onoj od 10%. Azelainska kiselina može se kupiti i koristiti u različitim oblicima ovisno od toga kojoj regiji je namijenjena. Gelovi i kreme koriste se za lice i manje površine, a pjena za veće kao što su leđa.

Za što se koristi

Glavna uporaba azelainske kiseline jest u borbi protiv akni, tretmanu rosacee, posvjetljivanju umjerenih hiperpigmentacija i za eksfolijaciju. Dakle, ona rješava slične probleme kao salicilna kiselina i retinol, ali ima tendenciju da manje iritira kožu. Ako ste nekada koristili skinoren krem koji je lijek protiv akni, ona je njegov aktivni sastojak.

Što je azelainska kiselina i zbog čega je trebate uključiti u svoju beauty rutinu? (фото 2)

Kako radi

Na prvom mjestu, azelainska kiselina blokira sintezu bakterija koje izazivaju akne i reguliraju stvaranje stanica kože. Ovime se spriječava gomilanje izumrlih stanica kože unutar pora i na površini kože što znači da ne nastaju ni zatvoreni ni otvoreni komedoni. Kada se kombinira sa salicilnom kiselinom može biti jednako efikasna, ako ne i efikasnija, od retinoidne kiseline a njihova kombinacija ne uzrokuje crvenilo i perutanje.

Azelainska kiselina također spriječava pretjeranu proizvodnju melanina i time spriječava nastanak fleka i pjegica dok istovremeno posvjetljuje postojeće koje su umjerenog intenziteta.

Kako ima protuupalno djelovanje, efikasna je i kao tretman za rosaceu tako što smiruje upalne procese u koži koji su odgovor na agresivne utjecaje vanjske sredine.

Što je azelainska kiselina i zbog čega je trebate uključiti u svoju beauty rutinu? (фото 3)

Kako se koristi

Kao što smo već rekli, u slobodnoj prodaji se nalazi koncentracija od 10% i ona je sasvim dovoljna za većinu ljudi (i problema).

Jako dobra osobina ove kiseline jest ta da se može kombinirati s drugim kiselinama - i AHA i BHA - kao i s retinolom, vitaminom C, niacinamidom i hijaluronskom kiselinom, a smiju je koristiti i trudnice.

Azelainska kiselina je dovoljno blaga da se može koristiti dva puta dnevno, ujutro i navečer, a osjetljivoj koži se preporučuje samo jednom i to kao dio noćne rutine. Važno je da se za vrijeme uporabe koristi visok SPF pogotovo ako je koristite preko dana.

Kome je namijenjena

Svakome tko ima problema s aknama, bubuljicama, rosaceom, blagim i umjerenim pigmentacijskim flekama neovisno o tipu kože.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više