Search

9 ključnih savjeta za njegu kože izrazito osjetljive na sunce

9 ključnih savjeta za njegu kože izrazito osjetljive na sunce

Sve što trebate znati

Urednik: BURO.


Image: PR

Napokon ste dočekali vruće dane, ali onda je veselje poremetio crveni osip koji vas svrbi? Možda imate alergiju na sunce. Sunčani dani, pogotovo u proljeće i rano ljeto, nakon što se koža još nije navikla izlaganju sunčevim zrakama, ponekad mogu dovesti do neočekivanih reakcija kože kao što su neobjašnjiv osip, pečenje, svrbež ili crvenilo nakon izlaganja suncu koji mogu biti znakovi preosjetljivosti vaše kože na UV zrake. Prije nego se uputite na omiljenu plažu ili gradsku terasu, provjerite jeste li preosjetljivi na sunce i doznajte više o dva najčešća tipa alergija na sunce i primjerenoj zaštiti kako biste uživali u ljetu bez osjećaja da ste zašli u polje otrovnog bršljana.

Polimorfna svjetlosna erupcija

Ako nakon izlaganja suncu primijetite osip sa svrbežom koji se pojavio na vašim grudima, ramenima, rukama, nogama i gornjem dijelu stopala, nalazite se među 20 % odraslih koji pate od ljetne svjetlosne erupcije. Ova alergijska reakcija najčešća je kod žena u dobi između 15 i 35 godina i pokreće je iznenadno povećanje izlaganju ultraljubičastom zračenju - posebno UVA zrakama - nakon dugog perioda neizlaganja. To kožu željnu sunca koja je bila omotana cijele zime čini posebno ranjivom. Lice, koje dobiva sunca cijele godine, obično nije zahvaćeno ovom reakcijom. Jednom kad se ovo stanje pojavi, obično se vraća svake godine te svi koji s njim imaju iskustva, trebali bi posebno pripaziti i zaštititi se svakog proljeća te primjenjivati pravila pametnog ponašanja na suncu. 

9 ključnih savjeta za njegu kože izrazito osjetljive na sunce (фото 1)

Osjećate se malo (foto)osjetljivo? Uzrok može biti vaš parfem ili lijek 

Proveli ste malo vremena izvan kuće i 48 sati kasnije razvila se neugodna, crvena opeklina na mjestu na kojem je koža bila izložena suncu. Razmišljate da to baš i nema smisla jer ste vani bili prije dva dana, no ova zakašnjela „opeklina“ možda uopće nije opeklina. Možda je riječ o fotoosjetljivosti - stanju koje se javlja kad koža postaje hiperosjetljiva na UV zrake. Fotoosjetljivost može biti uzrokovana brojnim lijekovima, i oralnim i topičkim, kao i nekim kozmetičkim proizvodima nanesenim direktno na kožu poput parfema ili njege za kožu s vrlo visokom koncentracijom alkohola. Fotosenzitivnu reakciju može biti teško prepoznati jer se često pokazuje tek dan ili dva nakon izlaganja suncu. Najčešće se prikazuje kao jak osip ili opeklina, no u nekim slučajevima može sličiti ekcemu i proširiti se van područja izloženih UV zrakama.

Ako sumnjate da je vaša koža fotosenzitivna, posavjetujte se s dermatologom. On bi morao moći odrediti uzrok i pomoći vam ublažiti simptome. Ako je reakcija uzrokovana lijekom, mogli biste razmisliti o promjeni lijeka ili istražiti alternativne metode liječenja (kad je to moguće). Opće je pravilo da bi ljudi s fotosenzitivnim reakcijama trebali izbjegavati nanošenje parfema neposredno na kožu kad provode vrijeme na otvorenom.  Ako imate ovo stanje kože, važno je minimizirati izlaganje suncu i maksimizirati zaštitu od sunca. 

Evo kako se zaštititi 

1. Zaštitna njega za osjetljivu kožu 

Posebno za osobe s kožom iznimno osjetljivom na sunce koja je sklona netoleranciji na UV zrake, La Roche-Posay stvorio je  iznimno visoku i vrlo tolerantnu zaštitu s XL protect tehnologijom koja sadrži sustav protiv UVB, UVA i dugih UVA zraka u kombinaciji s posebnim smirujućim aktivnim sastojkom. Anthelios XL Sun Intolerance SPF 50+ sprečava reakcije kože uzrokovane UV zrakama sa zaštitom optimalnog širokog spektra SPF50+/PPD39 jača prirodnu obranu od UV zraka pomoću pojačanog antioksidacijskog spoja s bajkalskom kapicom i vitaminom E.

9 ključnih savjeta za njegu kože izrazito osjetljive na sunce (фото 2)

2. Bolje spriječiti nego liječiti

Možda je očito, no najbolja obrana od UV zraka koje uzrokuju alergije na sunce je njihovo izbjegavanje! Držite se hlada i pokrijte se šeširima, dugim rukavima i zaštitnom odjećom kad god je to moguće. Izbjegavajte sunce između 11 i 17 sati kad je ono najjače.

Ako ne možete izbjeći boravak na otvorenom, nanesite zaštitno sredstvo širokog spektra s visokim SPF-om koje filtrira UVB i, posebno važno, duge UVA zrake. Ne zaboravite neprestano nanositi zaštitno sredstvo, barem svaka 2 sata, ali i češće ako ste plivali ili se znojili. 

Ukoliko ste skloni ljetnoj svjetlosnoj erupciji, s dolaskom proljeća postupno povećavajte izlaganje suncu, no ne više od 20-30 minuta dnevno. To vašoj koži daje vremena da tvori melanin koji djeluje poput prirodnog obrambenog mehanizma protiv štetnih učinaka sunca. 

3. Računa se i ono iznutra

Uz pravila pametnog ponašanja na suncu i izbjegavanje fotosenzitivnih proizvoda, možda će biti potrebne i posebne terapije.  Fototerapija koja pacijente izlaže ultraljubičastom zračenju prije prvog izlaganja suncu nije baš idealna za liječenje alergija na sunce jer zapravo podrazumijeva izlaganje pacijenata UV zrakama. Posavjetujte se s vašim dermatologom. Iako alergija na sunce znači da morate biti vrlo oprezni, uz pravilne mjere i pametno ponašanje na suncu moguće je izbjeći ili minimizirati izbijanja te provesti ljeto uživajući na suncu!

9 ključnih savjeta za njegu kože izrazito osjetljive na sunce (фото 3)

9 ključnih savjeta 

1. Prevencija je vaša najbolja obrana: minimizirati izlaganje suncu kad god je to moguće

2. Držite se hlada i pokrivajte se šeširima, dugim rukavima i zaštitnom odjećom

3. Izbjegavajte direktno sunce između 11 i 17  sati

4. Nanosite zaštitno sredstvo širokog spektra s visokim SPF-om koje posebno filtrira duge UVA zrake

5. Nanosite zaštitno sredstvo barem svaka 2 sata, posebno nakon plivanja ili znojenja

9 ključnih savjeta za njegu kože izrazito osjetljive na sunce (фото 4)

6. Povećavajte izlaganje suncu, no ne više od 20 do 30 minuta dnevno

7. Ne nanosite parfem direktno na kožu kad provodite vrijeme na otvorenom

8. Izbjegavajte lijekove i kozmetičke proizvode koji uzrokuju fotoosjetljivost (kad je moguće)

9. Ako vaš trenutni lijek kožu čini fotosenzitivnom, razgovarajte s doktorom o promjeni lijeka ili primjeni alternativnih metoda liječenja

Leave a comment

više