Traži

Omiljene \"sheet\" maske dolaze i s jednim problemom. Hoće li uskoro postati stvar prošlosti?

Omiljene "sheet" maske dolaze i s jednim problemom. Hoće li uskoro postati stvar prošlosti?

Briga za okoliš kao prioritet

Tekst: E.G.


Fotografija: Net-A-Porter,
Pinterst

I dok su do samo prije nekoliko godina maske za lice redovito nanosili uglavnom oni koji se smatraju beauty junkiejima, danas su one postale sastavni dio kozmetičkih ormarića milijuna žena diljem svijeta. Razlog tome su još jednom navike žena iz Južne Koreje u čiji su besprijekorni ten uložene tisuće i tisuće sati pomno promišljene njega, a jedan od ključnih koraka predstavljaju i tzv. sheet maske. Za razliku od maska u tubama i kutijicama koje su se mahom koristile na zapadu, istok je proklamirao nešto drugačije i, navodno, djelotvornije. Sheet maske su jednokratne i izgledaju poput malih plahti (odakle i naziv) koje se drže na licu petnaestak minuta i daju gotovo trenutačne rezultate. Ovisno o tome što želite postići, sheet maske će intenzivno nahraniti vašu kožu ili pak djelovati na proširene pore. Iako ih Koreanke koriste svaki dan, na zapadu će malo tko za to imati vremena (i volje), pa će vam kozmetičari tako savjetovati korištenje od jednom do dva puta tjedno. Međutim, aktualne tendencije pokazuju da bi vremenu "vladavine" ovih maski uskoro mogao doći kraj. Razlog nije taj što imaju eventualno štetno djelovanje na našu kožu, pa čak niti taj da se na tržištu pojavila bolja opcija. 

Umjesto toga, sheet maskama bi moglo presuditi to što su iznimno problematične s aspekta ekologije. Naime, dobro je poznato kako je upravo briga za okoliš postala jedna od ključnih stavki brojnih beauty brendova, što zbog toga što im je do toga stvarno stalo, što zbog toga što je takva komunikacija dobra za marketing. Vodi se računa o tome koliko se i kakvih resursa troši na pakiranja, kako se formule proizvoda ponašaju jednom kad završe u Svjetskom oceanu te kako se općenita aktivnost neke tvrtke odražava na Zemlju. Posljedično, potpuno je očekivano da se povede razgovor o štetnosti jednokratnih proizvoda poput sheet maski, kojima, podsjećamo, prodaja stalno raste (samo u Velikoj Britaniji je porasla za 47% u periodu između kolovoza 2017. i 2018.!). Prvi brend koji je po ovom pitanju napravio nešto konkretno je upravo korejski Yuuka House, koji je u službenom priopćenju objavio kako prestaje s prodajem sheet maski i drugih jednokratnih proizvoda. 

"Možda su odlične za našu kožu, ali na kraju dana su loše za planetu.", rekla je njihova osnivačica Poppy Greenwood, i dodala kako nije bitno jesu li maske napravljene od pamuka ili bambusa, odnosno materijala koji se mogu razgraditi; svaka je od njih u konačnici natopljena u esencije koje nisu biorazgradive i nisu organske. Kad svemu tome dodamo i činjenicu da su ovakve maske uglavnom upakirane u kombinaciju plastike i aluminija, pa onda još i to da ih će sve više ljudi imati tendenciju koristiti ih svakodnevno, jasno je da je rezultat veliko i značajno zagađenje okoliša. Uz sva druga opterećenja koja stavljamo na naš planet, nekako nam se čini da bismo se u ovom slučaju svi mogli (i trebali!) žrtvovati i pronaći alternativno rješenje za naš njegovani ten jer ono sigurno postoji. Čak i ako ne postoji, sigurni smo da će ga beauty industrija, s obzirom na spomenute tendencije, biti prisiljena ponuditi. 

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

više