Search

Tko su dobitnici nagrada Ceha američkih redatelja?

Tko su dobitnici nagrada Ceha američkih redatelja?

65. svečanost dodjele nagrada

Tekst: BURO.


Image: Foto: Büro247.ru

Sinoć se u poznatom centru Hollywood & Highland, u Los Angelesu, održala 65. svečanost dodjele nagrada Udruge američkih redatelja (DGA, Directors Guild of America). Nagrada se dodjeljuje od 1948. godine i jedna je od najvažnijih „indikatora“ potencijalnih dobitnika Oscara budući da se rezultati poklapaju u gotovo 90 posto.

Trijumf večeri ostvario je Ben Affleck sa svojim film „Argo“! Sada je gotovo nedvojbeno koji će film osvojiti Oscara. Što se tiče ostalih nominiranih, čula su se zvučna imena. Tom Hooper po drugi je put bio na svečanosti nakon uspjeha svog filma „Kraljev govor“ iz 2011. godine. Kathryn Bigelow sada je bila nominirana za film „Zero Dark Thirty“, dok je 2009. godine, za istu nagradu bila nominirana za film „Narednik James“. Angu Leeu je ovo bila četvrta nominacija, a u prethodnim je godinama Ceh američkih redatelja prepoznao kvalitetu njegovih filmova „Planina Brokeback“, „Tigar i zmaj“ i „Razum i osjećaji“. Veteran nagrade je zasigurno Steven Spielberg koji je na ove godine nominiran za film „Lincoln“. Spielberg je laureat nagrade Ceha američkih redatelja bio triput i to za filmove „Spašavanje vojnika Ryana“, „Schindlerova lista“ i „Boja purpura“, a nagradu za doprinos svjetskoj kinematografiji dobio je 2000. godine.

Ove je godine Ceh američkih redatelja za poseban doprinos razvoju svjetske kinematografije nagradio češko-američkog redatelja Miloša Formana, autora legendarnih filmova „Let iznad kukavičjeg gnijezda“ i „Amadeus“.

dga

Anne Hathaway

dga

Hugh Jackman

dga

Jennifer Garner

dga

Kathryn Bigelow

dga

Ben Affleck

dga

Famke Janssen

dga

Helen Hunt

dga

Steven Spielberg

dga

Ang Lee i Suraj Sharma

dga

Steven Soderbergh

Tekst: M.T./L.B.

Leave a comment

više