Search

Rijeka postala centar zanimljivih predavanja i susreta

Rijeka postala centar zanimljivih predavanja i susreta

Počeo festival Republika

Tekst: BURO.


Image: PR

Vladan Joler, Bruce Sterling i  Jasmina Tešanović

Jučer je u Rijeci počelo dugoiščekivano prvo izdanje Republike, festivala koji slavi kreativnost, aktivizam, slobodu i zabavu, a koji će se u sljedeća dva dana održavati na Titovom "Galebu" i u industrijskom kompleksu "Rikard Benčić".

Rijeka postala centar zanimljivih predavanja i susreta (фото 1)

Tisuću delegata iz cijeloga svijeta već je prvi festivalski dan moglo uživati u brojnim zanimljivim predavanjima, radionicama, raspravama, izložbama i kinu na otvorenom. Festival je predavanjem na Galebu otvorio književnik i futurist Bruce Sterling, koji se na duhovit način osvrnuo na povijest Rijeke kroz uvijek aktualne teme piratstva, seksa i glazbe.

Rijeka postala centar zanimljivih predavanja i susreta (фото 2)

Magnus Eriksson posjetitelje je proveo kroz povijest Pyratbyrana koji je pokrenut s ciljem promicanja slobodnog protoka podataka i informacija. Najveći interes izazvalo je predavanje osnivača 4chana Chrisa Poolea - moota, koji je, baš kao i Nullsleep, govorio o utjecaju društvenih mreža na život i identitet pojedinca. Treba izdvojiti i predavanje domaćeg Kristiana Benića "Budućnost koja nikad nije stigla" o geek kulturi iza "željezne zavjese".

Rijeka postala centar zanimljivih predavanja i susreta (фото 3)

U Benčiću su postavljene brojne multimedijalne projekcije te je održano niz predavanja na temu digitalne kreativnosti u organizaciji Pause festivala. Gosti Republike mogli su se upoznati i sa svijetom retro gaminga Peek&Poke muzeja te indie future gaminga A MAZE. festivala.
Po gašenju svjetala na Galebu i u Benčiću krenuo je uzbudljiv noćni program, koji se od ponoći paralelno odvijao na nekoliko lokacija. Plesalo se na riječkom lukobranu te u klubovima Tunel i Život. Posjetitelje i danas očekuje zanimljiv i raznovrstan program, iz kojeg treba izdvojiti raspravu o trenutno najaktualnijoj svjetskoj temi "zviždanja" i nadzora o kojoj će, među ostalima govoriti Katitza Rodriguez iz Electronic Frontier Foundationa te predstavnici GlobaLeaksa, dok će nas s offline i online nadzorom na Kubi upoznati Olivia Solis.

Rijeka postala centar zanimljivih predavanja i susreta (фото 4)

Rijeka postala centar zanimljivih predavanja i susreta (фото 5)

Rijeka postala centar zanimljivih predavanja i susreta (фото 6)

Rijeka postala centar zanimljivih predavanja i susreta (фото 7)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više