Search

Brojni poznati na svečanom otvorenju Šibenik Dance Festivala

Brojni poznati na svečanom otvorenju Šibenik Dance Festivala

Plesni spektakl

Urednik: A.P.


Image: John Pavlish

Tvrđava Sv. Mihovila u Šibeniku sinoć je bila idealna kulisa za svečano otvorenje 6. Šibenik Dance Festivala

Festival koji traje 6 dana otvoren je baletom HNK Split "5 do 12", koreografa Igora Kirova i glazbom Kirila Džajkovskog. Ovaj jedinstveni plesni spektakl pod zvjezdanim nebom očarao je i brojne osobe društvenog života poput Maksima Mrvice, Jelene Rozge, Vjekoslave i Hane Huljić, Mirne Maras, Gordona Schildenfelda s djevojkom Chistinom, Dinka Bogdanića i brojne druge. Šibenik će cijeli ovaj tjedan živjeti u ritmu plesa, a najatraktivnije gradske lokacije bit će pozornice brojnim plesnim izvedbama.

Maksim Mrvica

I ovog ljeta tako plesači, plesni ansambli, koreografi kao i istaknute umjetničke organizacije iz Hrvatske i inozemstva predstavit će svoja ostvarenja na tri zasigurno najljepše pozornice na otvorenom: pozornici ispred šibenske katedrale Sv. Jakova - jedinstvenog spomenika kulture, uvrštenog na popis svjetske baštine UNESCO-a, pozornici tvrđave Sv. Mihovila - proglašenoj kulturnom atrakcijom godine po izboru Hrvatske turističke zajednice, kao i na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku.

Jelena Rozga

Narednih dana u sklopu Šibenik Dance Festivala nastupit će brojni i jedinstveni plesni umjetnici, a održavaju se i brojne plesne škole. Organizatori jutarnje su tako studio Kelkope iz Zagreba, čija će suvremena plesna predstava FEMALE zatvoriti ovogodišnji Šibenik Dance Festival u HNK Šibenik. Iza ove hvaljene predstave stoji umjetnička voditeljica i koreografkinja Tamara Savičević, zatim Mario Vrbanec iz Plesnog studija Tala iz Zagreba i njegov plesni ansambl kolektiv Brutala. Program će i upotpuniti izvrstan ansambl klasičnog baleta - Baletni studio Split pod vodstvom primabalerine Albine Rahmatulline.

Mirna Maras

U sklopu ovog jedinstvenog festivala nastupit će i flamenco plesači Mitja Obed i Saška Šašić s predstavom "Metamorphosis". Kao uvod u njihov program, nastupit će mlada performerica modernog baletnog izričaja u kombinaciji s fizičkim teatrom Anja Nikolić iz Beograda s performansom pod nazivom "INLY".

Vjekoslava Huljić, Hana Huljić

Iznimna solo plesačica i koreografkinja - Sigal Ziv stiže iz Izraela kao gošća festivala, te s plesom "Eight red hearts". Ona je jedna od vodećih umjetnika u kategoriji etno plesa i pionir ove specifične plesne forme u Izraelu. Svojom plesnom tehnikom hipnotizira i oduševljava publiku diljem svijeta.

Posljednju večer festivala, u subotu 30. srpnja nastupa bračni par - ona Izraelka, on Splićanin, Limor Ziv i Ivica Bago. U izvedbi "La Flor" plesat će neoklasičan balet i suvremeni ples.

Martina Podgorski

Dinko Bogdanić

Zorana Mihelčić, Igor Kirov

Šibenik Dance Festival

Šibenik Dance Festival

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više