Search

Knjiga \"Priča iz šume Striborove\" predstavljena jučer u Zagrebu

Knjiga "Priča iz šume Striborove" predstavljena jučer u Zagrebu

Sve što trebate znati o biljkama i kako vam mogu pomoći

Urednik: A.P.


Image: John Pavlish

Dugogodišnji znanstveni i istraživački rad dr. sc. Stribora Markovića, magistra farmacije i medicinske biokemije, okrunjen je knjigom "Priče iz šume Striborove" koja je predstavljena javnosti pred brojnim uzvanicima u zagrebačkoj Kazališnoj kavani. Na promociji su bili i mnogi poznati, među ostalim Đurđa Tedeschi, Mara Bratoš, Petra Kurtela, Tihana Harapin Zalepugin i brojni drugi uzvanici.

Sa sadržajem knjige i posebno izdvojenim odlomcima okupljene su upoznali autor osobno i Martina Šepetavc, mag. pharm., voditeljica Edukacijskog centra Farmacia koja je i moderirala promociju. Farmacia i dr. sc. Stribor Marković, izniman stručnjak i fitoaromaterapeut, već godinama surađuju kroz Farmacijino Fitoaromaterapijsko savjetovalište, a upravo organizacija zajedničke promocije "Priča iz šume Striborove" kruna je te suradnje. Uz to, ova je vrijedna knjiga, istaknula je Željka Suvajac, marketing menadžerica u Farmaciji, ujedno savršen primjer kako se Farmacia potvrdila kao izvrsna platforma za popularizaciju zdravlja i znanosti, što je pokazano već nizom projekata. Pri stvaranju 500-tinjak stranica "Priča iz šume Striborove" autoru je bio motiv udahnuti emotivnost u područje znanosti koje mnogima zvuči dosadno jer smatra da samo emocije mogu prenijeti poruku znanosti do ljudi. I u tome je obavio maestralan posao.

Đurđa Tedeschi, Tihana Harapin Zalepugin

U knjizi autor objašnjava jednu od najvećih redefinicija čovjeka s filozofskog, medicinskog, biološkog i sociološkog aspekta - čovjek nije samo jedna od vrsta, on je ekološka zajednica, baš kao šuma ili livada. Govori i o prirodnim molekulama koje su inspiracija za nalaženje novih lijekova. Ta priča nije samo kemijska, nego u mnogočemu protkana osobnim sudbinama, stvarnim ili fiktivnim, ali vjerojatnim.

Autor priča i o poznatim biljnim lijekovima, a kako kaže, drevne priče o biljkama i njihova simbolika pisana je percepcija o nama samima. Stare legende o biljkama uvijek su odraz ljudskog duha. U njima možemo naći sebe, ali i biljke koje se i danas koriste kao čajevi. Neki su još popularni, neke je pregazilo vrijeme, ali mudrost priča ostaje. Kroz knjigu opisuje i lijekove koji djeluju na više molekularnih ciljeva te dolaze na vrata medicine kao budućnost. Stoga na taj način, tvrdi, treba i prihvatiti biljne lijekove. U znanstvenom smislu ljekovite biljke doživljavaju pravu poplavu novih saznanja i u godinama koje dolaze puno će toga sjesti na svoje mjesto. Nisu biljke samo lijek. Njihova puno veća zadaća u današnjem svijetu preventivna je medicina. Otvorile su se nove dimenzije koje do sada nismo razmatrali i dio biljaka ući će u prevenciju bolesti, ističe dr. sc. Stribor Marković. Knjiga se, po cijeni od 250 kn, može kupiti u svim Farmacia specijaliziranim prodavaonicama.

Željka Suvajac, dr. Stribor Marković


Petra Kurtela

Martina Šepetavc mag.pharm, Dr. Stribor Marković

Mara Bratoš

Dr. Stribor Marković

event

event

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više