Search

Mentalni sklop u galeriji Kranjčar

Mentalni sklop u galeriji Kranjčar

Otvorena nova sezona

Urednik: A.P.


Image: John Pavlish

Sinoć je u Galeriji Kranjčar započela nova sezona Mentalnog sklopa koju je otvorila izložba dvoje eminentnih hrvatskih umjetnika, Jurja Dobrovića i Duje Jurića

Oba su poznata po svojim geometrijskim promišljanjima i konstruktivističkom pristupu likovnoj umjetnosti, te čistoći, duhovnoj koheziji i strogosti provedbe zahtjevno postavljenih likovnih zadataka. Izložba ostaje otvorena do 28. svibnja, a nema sumnje da će privući sve zaljubljenike u vrhunsku umjetnost. Mentalni sklop (mentor - sljedbenik) pokrenut je u ožujku 2015. godine, a odlične kritike i velik interes publike, razlog su da će se ovaj popularan ciklus samostalnih izložbi nastaviti i u 2016. godini. Izložbe će se održavati po prepoznatljivoj formi, u kojoj se predstavljaju radovi dvojice vrhunskih umjetnika, svojevrsnih mentora i sljedbenika, i to u razdoblju od svibnja do srpnja te od listopada do prosinca 2016.

Elvira Kranjčar, Mirela Forić Srna

Sam ciklus izložbi, problemski je postavljen kako bi propitivao odnose na relaciji mentor - sljedbenik u kontekstu idejne i umjetničke povezanosti, a ne kao odnos profesora i učenika, mada je ova serija izložbi imala i takve primjere. Pod pojmom mentor, ovdje se prvenstveno misli na osobu, ne nužno iz likovnog svijeta, koja je svojim djelovanjem ili dijelom svog opusa umjetnička inspiracija autoru koji barem jednim djelom stvara pod duhovnom aurom ili inspiracijom svog trenutnog, ili stalnog uzora. Prije izložbe, pred sam čin otvaranja, vodi se razgovor s umjetnicima čiji su radovi predstavljeni na izložbi. Taj će materijal kasnije poslužiti kao građa za knjigu te video materijal koji će uslijediti nakon završetka ciklusa.

Ruža Hodak, Mario Miše

Loredana Bahorić, Tomislav Bahorić

Borna Rajić

Kristina Bangoura, Joško Eterović, Elvira Kranjčar

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više