Search

Nera Stipičević predstavila monodramu \"FreeDA\"

Nera Stipičević predstavila monodramu "FreeDA"

Brojna poznata lica u Velvetu

BURO.

Image: Matej Grgić,
Slaven Jandjev

U zagrebačkoj galeriji Velvet, dvije večeri za redom, Nera Stipičević premijerno je izvela svoju monodramu "FreeDA" te oduševila sve prisutne

Riječ je o multiumjetničkom projektu koji kreće istoimenom monodramom i oslanja se na život i rad meksičke umjetnice Fride Kahlo. Sam naziv projekta "FreeDA" govori o sadržaju predstave, o potrebi autorice da se umjetnički oslobodi - Slobodna DA!

Život i rad Fride Kahlo poslužili su kao poligon za nastanak predstave, kao arhetip preko kojeg i iza kojeg se glumica "skriva". Zbog vlastite nemoći, tražeći rješenje u arhetipu Fride, glumica se suočava sama sa sobom baš kao što se i Frida, slikanjem svojih autoportreta, suočavala sama sa sobom. Strast prema životu, ljubav prema tradiciji i kulturnom naslijeđu kraja iz kojeg dolaze, povezali su umjetnicu iz malog dalmatinskog grada Makarske i umjetnicu iz Coyocoana, malog predjela velegrada Meksika. To je polazna pozicija, susretanje sa svim posljedicama koje mjesto u kojem smo rođeni, i koje utječe na nas, donosi, te propitivanje kako iste utječu na nas. Premijernu izvedbu podržali su brojni kolege i umjetnici : Jasna Bilušić, Senka Bulić, Mislav Čavajda, Iskra Jirsak, Iva Visković, Filip Križan, Antonio Franić i drugi. 

Nera Stipičević predstavila monodramu "FreeDA" (фото 1)

Osim monodrame, projekt FreeDA obuhvaća i izložbu i dokumentarni film koji će se realizirati u sljedećim fazama razvijanja projekta. Nera je oko sebe okupila ljude s kojima je, što privatno što umjetnički, povezana tako da autorski tim čine uz Neru kao autoricu, glumicu i idejnu inicijatoricu projekta: Mia Biondić - koautorica, režija; Petar Cvirn - umjetnički asistent, producent; Vanja Cuculić - dizajner vizualnog identiteta; Dean D. - kostimograf, dizajner nakita; Goran Lelas - kostimograf izložbe i mnogi drugi koji će se uključivati.

Nera Stipičević predstavila monodramu "FreeDA" (фото 2)

Nakon premijere gostuje u atelieru slikara Duška Šibla i nekim drugim salonima zagrebačkih stanova te u galeriji Velvet: 27.02., 13.03., 28.03., 17.04., 24.04., 08.05., 27.05. Predstava će, inače, putovati i gostovati po Hrvatskoj, ali i po kulturnim centrima Europe gdje je Nera imala priliku gostovati i educirati se.

Nera Stipičević predstavila monodramu "FreeDA" (фото 3)

Nera Stipičević predstavila monodramu "FreeDA" (фото 4)

Nera Stipičević predstavila monodramu "FreeDA" (фото 5)

Nera Stipičević predstavila monodramu "FreeDA" (фото 6)

Nera Stipičević predstavila monodramu "FreeDA" (фото 7)

Nera Stipičević predstavila monodramu "FreeDA" (фото 8)

Nera Stipičević predstavila monodramu "FreeDA" (фото 9)

Nera Stipičević predstavila monodramu "FreeDA" (фото 10)

Nera Stipičević predstavila monodramu "FreeDA" (фото 11)

Nera Stipičević predstavila monodramu "FreeDA" (фото 12)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više