Search

Otvoren je Design District Zagreb

Otvoren je Design District Zagreb

Zona Martićeve ulice

Urednik: A.P.


Jučer je otvoren Design District Zagreb čiji dinamičan program od stotinjak projekata, u četvrti oko Martićeve ulice, inspirira kreativnom preobrazbom javnog prostora

Festival poziva građane da šetnjom, kroz ovaj kreativnošću probuđeni kvart, posjete projekte koji ih očekuju u parkovima, na ulicama, krovovima, dvorištima i galerijama te zajedno s autorima, organizatorima festivala i lokalnim stanovnicima podrže novi impuls razvoja Zagreba. Tijekom četiri dana, posjetitelji festivala moći će vidjeti dvadesetak izložbi i prostornih intervencija, sudjelovati u nekoj od čak tridesetak radionica, poslušati predavanja i uživati u nekolicini glazbenih događaja, među kojima se ističe nastup slavnog britanskog kolektiva Crazy P koji u Ratkajevom prolazu 19. lipnja navečer zatvaraju festival u velikom stilu.

DDZ

Festivalski program razveden je na mnogo različitih lokacija u kvartu, a za snalaženje i obilazak projekata posjetiteljima je na raspolaganju informativna mapa koja se dijeli u krugu Design Districta. Programska knjižica također je čitavo vrijeme dostupna za kupnju u Croatian Design Superstoreu te na info pultu, smještenim u Martićevoj 4. O programu se je moguće detaljno informirati na službenoj internet stranici Design Districta Zagreb.

DDZ

Kao neprikosnovena atrakcija festivala svakako se izdvaja prostorna instalacija NET hrvatsko-austrijskog dizajn-kolektiva Numen/ForUse, postavljena između krošnji drveća u parku 100. brigade Hrvatske vojske. Ova je instalacija već oduševila publiku Hasselta, Yokohame, Linza, Berlina i Moskve, a sada će ju napokon doživjeti i Zagrepčani, zajedno s turistima. Podjednako atraktivan dio programa zasigurno je i IKEA urbani vrt koji se prostire na krovu "Drvenog nebodera" na Iblerovom trgu 7, sa čijeg vrha se proteže jedinstveni pogled na grad.

DDZ

Design District Zagreb inaugurira i Privremeni muzej dizajna koji predstavlja klasike hrvatskog industrijskog i grafičkog dizajna, smještene na četiri dana u neiskorištene ulične izloge na nekoliko lokacija. Projekt zagovara ideju osnivanja samostalnog Muzeja dizajna, a osmislila ga je kustosica Koraljka Vlajo iz Muzeja za umjetnost i obrt. Staru vojnu bolnicu u Vlaškoj oživljava izložba Slika od zvuka u gradu kustosice Eveline Turković koja u suradnji s Trećim programom Hrvatskog radija i Udruge 90-60- 90, prezentira 21 zvukovni rad suvremenih hrvatskih umjetnika, izvorno emitiran u emisiji Slika od zvuka. Posjetitelji izložbe moći će ih doživjeti slobodno istražujući labirint soba stare zgrade, te sami otkriti one u kojima ih čeka neponovljivo zvukovno iskustvo, prateći signale smještene u prostoru. Jednako uzbudljivo bit će pratiti nastanak murala na pročelju zgrade u Martićevoj 24, koji će za vrijeme trajanja festivala oslikavati Miron Milić u sklopu platforme Upgrade zagrebačke Operacije grad. Izložbenom sadržaju festivala doprinijet će i matični program HDLU-a, gdje se već prvog dana otvara 51. Zagrebački salon vizualnih umjetnosti na temu "Izazovi humanizmu".

DDZ

Ratkajev prolaz je za vrijeme trajanja festivala zatvoren za promet kako bi ugostio impresivne dizajnerske projekte, među kojima se ističe Franck Pop-Up, najnoviji dizajn mobilne stanice za pripremu i posluživanje kave, koji potpisuje Draga Komparak. U Ratkajevom prolazu očekuje vas i Lay-by, mali sustav urbane opreme namijenjen kraćem predahu, koji je namjenski za festival dizajnirala Grupa. U neposrednoj blizini, u interijeru praznog prostora Martićeve 31, odvija se živahna dizajnerska radionica Hacking IKEA u sklopu koje 10 timova natjecatelja "hakira" tj. prenamjenjuje proizvode odabrane iz IKEA-inog asortimana, kako bi dobili (novu ili dodatnu) funkciju u prostorima kuhinje, blagovaonice ili smočnice, povezanima s pripremom, konzumacijom ili skladištenjem hrane.

DDZ

DDZ

DDZ

DDZ

DDZ

DDZ

DDZ

DDZ

DDZ

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više