Search

Otvorena četvrta izložba iz ciklusa \"Mentalni sklop\" u galeriji Kranjčar

Otvorena četvrta izložba iz ciklusa "Mentalni sklop" u galeriji Kranjčar

Nastavak uspješnog umjetničkog ciklusa


Image: Juraj Vuglač

Predstavljen novi umjetnički par sljedbenik-mentor: Denis Krašković kao sljedbenik te Marija Ujević Galetović kao mentor

O samoj povezanosti umjetnika publika je mogla saznati iz ugodnog uvodnog razgovora kustosa izložbe Mladena Lučića s umjetnicima Marijom Ujević Galetović i Denisom Kraškovićem.
Posezanje za renesansnim uzorom kao modelom nije u Denisa Kraškovića slučajno jer ima nešto renesansnog u njegovom liku i djelu. To se prije svega može očitati u Kraškovićevoj svestranosti i sveprisutnoj duhovitosti baziranoj na humanističkim načelima, što ga približava Homo ludensu tog doba, britkom i konstruktivnom, a prvenstveno dobrohotnom komentatoru, onim tipovima kroničara koji su puni razumijevanja za ljude i događaje svojeg doba, a kakvih danas gotovo da više nema.

Otvorena četvrta izložba iz ciklusa "Mentalni sklop" u galeriji Kranjčar (фото 1)
Taj priziv renesanse, ispravnije humanizma osjeća se i u radu Marije Ujević Galetović, prvenstveno u njenoj javnoj plastici. Takav osjećaj ne proizlazi nužno iz forme kipa, već iz njegova promišljanja, odnosno ideje koja suvremenim oblikovnim jezikom potencira ono humano. Druga poveznica ovih umjetnika je sklonost pop-artističkoj misli, u Marije više prisutna u njenim stvaralačkim počecima, a u Denisa permanentna, premda ga se nikako ne može okarakterizirati kao pop-artističkog umjetnika. Oba autora dotakli su tu problematiku u prolazu svog stvaralaštva, ali reference su vidljive i stilski apsolutno podržavaju njihove kreativne kiparske ideje premda se radi o potpuno drugačijim polazištima, kao i drugačijem estetskom i idejnom svjetonazoru.
Treća poveznica kod ovih autora je njihova neskrivena ljubav prema životinjama, što je evidentno kroz njihov maštoviti animalistički izraz gdje se ističu životinjske karakterne osobine. Autori nam tim skulpturama, slikama ili crtežima jasno emaniraju plemenitost i prostodušnu dobrotu tih bića, odnosno onih karakteristika kojih se današnji čovjek s neprekrivenom lakoćom odrekao.
Otvorena četvrta izložba iz ciklusa "Mentalni sklop" u galeriji Kranjčar (фото 2)

Otvorena četvrta izložba iz ciklusa "Mentalni sklop" u galeriji Kranjčar (фото 3)

Otvorena četvrta izložba iz ciklusa "Mentalni sklop" u galeriji Kranjčar (фото 4)

Otvorena četvrta izložba iz ciklusa "Mentalni sklop" u galeriji Kranjčar (фото 5)

Otvorena četvrta izložba iz ciklusa "Mentalni sklop" u galeriji Kranjčar (фото 6)

Otvorena četvrta izložba iz ciklusa "Mentalni sklop" u galeriji Kranjčar (фото 7)

 

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više