Search

Otvorena najiščekivanija izložba sezone u Zagrebu

Otvorena najiščekivanija izložba sezone u Zagrebu

Rodin u Meštrovićevom paviljonu


Image: John Pavlish

Sedamdesetak djela slavnog kipara Augustea Rodina (1840.-1917.) jučer je predstavljeno zagrebačkoj javnosti u Umjetničkom paviljonu, a među njima su remek-djela "Mislilac", "Poljubac", "Vrata pakla" i "Brončano doba"

Izložba je jedan od kulturnih događaja u okviru manifestacije Rendez-vous, festivala Francuske u Hrvatskoj. Ovim predstavljanjem Francuska uzvraća posjet, nakon uspješnog prvobitnog predstavljanja hrvatske kulture i umjetnosti u Republici Francuskoj 2012./2013. godine – "Croatie, la voici". Tijekom Festivala hrvatske kulture u Francuskoj u pariškom Muzeju Rodin bila je postavljena izložba skulptura Ivana Meštrovića, a sada se Francuska predstavlja u Hrvatskoj s izložbom Rodina.

Osim u Zagrebu, Rodinova djela bit će izložena i u Splitu, gdje će se 8. svibnja 2015., u Galeriji Meštrović, otvoriti opsegom manja, ali također značajna izložba "Rodinova Meditacija" u Splitu, na kojoj će se predstaviti kiparova skulptura "Meditacija – unutarnji glas".

Otvorena najiščekivanija izložba sezone u Zagrebu (фото 1)

Rodinova izložba koncipirana je posebno za Umjetnički paviljon u Zagrebu, a uz sedamdesetak radova naglašava plodnu i intenzivnu suradnju Meštrovića i Rodina, njihovo prijateljstvo i međusobno uvažavanje.

Uz djela nastala u bronci, gipsu i kamenu te dvadesetak crteža, izložit će se povijesne fotografije među kojima i one umjetničkog fotografa Euguenea Drueta koji je snimao i Meštrovićeva djela za vrijeme njegova rada u Parizu. Skladateljica Olja Jelaska, dobitnica državne nagrade Vladimir Nazor, za svečano otvorenje skladala je suitu "Rodinova Meditacija".

Otvorena najiščekivanija izložba sezone u Zagrebu (фото 2)

Djela Augustea Rodina već su bila predstavljena Hrvatskoj – 1968. godine, također u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, na izložbi koju su postavile Cecile Goldscheider, tadašnja ravnateljica Muzeja Rodin i voditeljica zagrebačkog Atelijera Meštrović, Vesna Barbić.

Otvorena najiščekivanija izložba sezone u Zagrebu (фото 3)

Otvorena najiščekivanija izložba sezone u Zagrebu (фото 4)

Otvorena najiščekivanija izložba sezone u Zagrebu (фото 5)

Otvorena najiščekivanija izložba sezone u Zagrebu (фото 6)

Otvorena najiščekivanija izložba sezone u Zagrebu (фото 7)

Otvorena najiščekivanija izložba sezone u Zagrebu (фото 8)

Otvorena najiščekivanija izložba sezone u Zagrebu (фото 9)

Otvorena najiščekivanija izložba sezone u Zagrebu (фото 10)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više