Search

Pogledajte tko je sve sinoć došao na svečano otvorenje izložbe Saše Šekoranje

Pogledajte tko je sve sinoć došao na svečano otvorenje izložbe Saše Šekoranje

Brojni poznati


Image: John Pavlish

Sinoć je u Galeriji Kranjčar svečano otvorena izložba "Ogledna soba", akademskog slikara, cvjećara, scenografa i dizajnera Saše Šekoranje...

Izložbu Saše Šekoranje "Ogledna soba" koja je sinoć svečano otvorena u Galeriji Kranjčar, među prvima su pogledala brojna imena društvenog života poput: Josipe Lisac, Đurđe Tedeschi, Mije Biondić, Nere Stipičević, Petra Cvirna, Biserke Petrović i brojni drugih. Izložba će ostati otvorena do 02. lipnja. 

Đurđa Tedeschi

Podsjetimo, Saša Šekoranja nadasve je svestrana umjetnička osobnost razgranatih interesa za doista široki raspon različitih likovnih djelatnosti, od kojih prije sviju valja istaknuti scenografiju, dizajn interijera i aranžiranje cvijeća. Ali, Saša se - također intenzivno i jednako uspješno - bavi i slikanjem, crtanjem, pa i fotografiranjem. Ovakva podjela cjelokupna umjetnikova rada, međutim, uvjetna je i zapravo nepotrebna te služi isključivo u svrhu isticanja odnosno osvještavanja njegove već spomenute svestranosti. Sve pobrojane umjetničke djelatnosti u Saše su, naime, na specifičan način povezane; one se u pravilu organski prožimaju, nadopunjavaju i uzajamno nadograđuju. Izložbe slika ili crteža što ih ovaj umjetnik priređuje svojim postavom nerijetko zazivaju stanoviti prizvuk brižljivo osmišljenih interijera, baš kao što i njegovi autorski dekorirani odnosno aranžirani interijeri neizbježno asociraju na specifične, svakodnevnom životu prilagođene, izlagačke istupe. U Sašinim vizijama, dakle, muzejske ili galerijske prostorije u sebi nose i zametak topline doma, ali vrijedi i obratno; intimni prostori stanovanja u pravilu posjeduju jasno naznačenu izlagačku komponentu. U oba slučaja, dakako, riječ je o naglašeno humanim ambijentima, svojevrsnim oazama ljudskosti. 

Borna Kotromanić

U najnovijem projektu, osmišljenom ekskluzivno za prostor Galerije Kranjčar, Saša Šekoranja svoja dekoratersko-dizajnerska i crtačko-slikarska promišljanja integrira na do sada najradikalniji i najcjelovitiji način. Umjetnik galerijski prostor transformira u svojevrsnu trodimenzionalnu skicu za planirano uređenje vrta i unutrašnjosti jedne kuće u Istri. Izložba sadrži nacrte, slike, objekte, bilje i foto-albume pomoću kojih je moguće rekonstruirati tijek stvaralačkog procesa kao takvog, ali također i neposredno osjetiti njegove konačne učinke. Svakako valja istaknuti kako se radi o kući koju Saša uređuje za svoje vlastite potrebe. Uslijed toga, naime, njegov karakterističan i svima nam dobro poznat stilski individualizam ovoga će puta biti prožet i naglašeno intimnim ugođajem.

Biserka Petrović

U prostore vlastita življenja Saša Šekoranja ponajprije unosi svoju memoriju. U početku bijahu doživljaji, rekli bismo. Proživljene impresije. Umjetnik ih nastoji zabilježiti pomoću fotografija, ali također i brzih, u nekoliko poteza nastalih crteža. Na taj način nastaju albumi, uglavnom sačinjeni od svojevrsnih fotografsko-crtačkih diptiha. Mjesta su to gdje je memorija posredovana sinergijom tehnologije i ljudske ruke. Potom nastaju slike većih dimenzija,  nadasve sugestivne u svojoj pretežito bijeloj akromatici. Intimna sjećanja sada su monumentalizirana, pritom nimalo ne gubeći na prisnosti i uvjerljivosti. Sašine slike uvijek, naime, izviru iz posve konkretnih prostornih i mentalnih ozračja da bi potom sudjelovale u sukreiranju nekog novog, u ovom slučaju stambenog konteksta. A tu su, dakako, i različiti objekti odnosno upotrebni predmeti: stol, stolice, šeširi, lonac, vrtna skulptura, umivaonik… Svaki od njih sa svojom poviješću i memorijom na okolnosti u kojima je nabavljen. Stvaralački proces uređenja jedne kuće u Istri ovdje je sažet tek na ključne akcente, ali akcente posve dovoljne za dočaravanje ugođaja. Jer, riječ je o doista istinskome majstoru akcentuiranja. I stoga nipošto nije pretjerano zaključiti kako ulaskom u Galeriju Kranjčar ovih dana ulazimo u specifičan, prepoznatljiv i umjetnički nadasve raznolik svijet Saše Šekoranje, i to prezentiran intimnije i neposrednije nego što je bio ikada ranije.

(Tekst: Vanja Babić)

Josipa Lisac

Ivana Travas i Tomislav Bahorić

Ana Kurjak, Danijela Gajski

Nenad Korkut

Tihana Harapin Zalepugin

Ana Nikačević, Nambi Kezić

Petar Cvirn, Nera Stipičević, Mia Biondić, Mak Melcher

Josip Tešija

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više