Search

Poznati na otvorenju izložbe u galeriji Kranjčar

Poznati na otvorenju izložbe u galeriji Kranjčar

9. izložba iz ciklusa "Mentalni sklop"


Image: Juraj Vuglač

Sinoć je otvorena izložba Nan Hoover – Sandro Đukić, 9. iz ciklusa "Mentalni sklop" koju su predstavili kustos Mladen Lučić s autorom Sandrom Đukićem

Izložba Nan Hoover i Sandra Đukića refleksija je i segment dijaloga koji traje veći dio Sandrova života. Njegov početak zbio se na akademiji u Düsseldorfu, nastavio prijateljstvom te traje do danas, Sandrovim posvećenim arhiviranjem djela svoje mentorice.

Poznati na otvorenju izložbe u galeriji Kranjčar (фото 1)
Sandro stvara dualistički kontrapunkt, narativ koji otpočinje u dvorani nizozemskih majstora Kunsthistorisches Museuma. Kontemplativni performans "King's gambit", koji u dvorani nizozemskih majstora izvodi sa Slavenom Toljem, referira se na poziciju habsburških imperatora i zrcali stanje skeptičnog individualca u merkantilističkom svijetu. S nekoliko fotografija dvorane, Sandro sažima ljudske ambicije i pad-izgon iz Raja, ljubavnike u krčmi i kadavere lovačkog plijena, lihvare i nadzornu kameru.

Poznati na otvorenju izložbe u galeriji Kranjčar (фото 2)
Pored zamišljenog martira, Massysovog Jeremije, instalira pomrčinu (optičku varku ostvarenu karakterističnim kutem snimanja) – uvod u dijalog s Nan Hoover, koja je, slijedeći stare majstore, slikala svjetlom. Eksperimentirajući s izvorima svjetlosti, Hooverova je video radovima, performansima i fotografijama dematerijalizirala karnalni svijet i otjelovila duh koji mimo njega i u njemu prebiva. Njezin eterični rukopis i Sandrov racio susreću se trajno u zajedničkim temama – konstrukcijama i dekonstrukcijama perceptivnih iluzija, pozicijom čovjeka u prostoru i njegova neizbježnog nestajanja. Sandro je u izložbu uvrstio posvetu Nan – snimku performansa "Still Movement", izvedenog u kontekstu izložbe "Standard Pacific Time". Koncentriranim slow motion kretanjem, Sandro usporava prolaznost.

Izložba možete pogledati do 11. srpnja i ulaz je besplatan.

Poznati na otvorenju izložbe u galeriji Kranjčar (фото 3)

Poznati na otvorenju izložbe u galeriji Kranjčar (фото 4)

Poznati na otvorenju izložbe u galeriji Kranjčar (фото 5)

Poznati na otvorenju izložbe u galeriji Kranjčar (фото 6)

Poznati na otvorenju izložbe u galeriji Kranjčar (фото 7)

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više