Search

Premijerno izvedena \"Dubrovačka trilogija\" u Kneževom dvoru

Premijerno izvedena "Dubrovačka trilogija" u Kneževom dvoru

Druga dramska premijera ovogodišnjih Igara


Image: PR

Druga dramska premijera 66. Dubrovačkih ljetnih igara prema drami Iva Vojnovića "Dubrovačka trilogija", u režiji Staše Zurovca i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla, održana je sinoć, 9. kolovoza, u Kneževom dvoru i ispred Dvora

Dubrovačke ljetne igre zadnji su puta sva tri dijela ovog kultnog djela Iva Vojnovića na scenu postavile 1999. godine s redateljem Joškom Juvančićem, a u novom čitanju 2015. godine režiju "Trilogije" potpisuje plesač i koreograf, bivši prvak baleta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, dobitnik brojnih nagrada u cijeloj regiji, Staša Zurovac, koji je prva dva dijela slavne Vojnovićeve drame "Allons enfants!..." i "Suton" postavio u atriju Kneževa dvora, a pred Dvorom treći dio "Na taraci". Ovo za Dubrovnik uvijek aktualno djelo Iva Vojnovića koje prikazuje pad Republike i propadanje dubrovačkog plemstva koje odbija prihvatiti promjene i stoga nestaje u samouništenju, zamišljeno je kao hommage Kosti Spaiću i njegovoj legendarnoj režiji "Dubrovačke trilogije", a ova nova interpretacija za temeljne motive ima odnose majke i kćeri, oca i sina te žene i muškarca koji se vole.

Premijerno izvedena "Dubrovačka trilogija" u Kneževom dvoru (фото 1)

Dramaturšku preradbu, izbor dramskih glumaca i izbor prostora igranja za ovo premijerno postavljanje "Trilogije" napravila je Mani Gotovac te redateljsku palicu prepustila Staši Zurovcu. Matej Meštrović skladao je glazbu koju u predstavi i izvodi na klaviru, kostimografiju je napravila Doris Kristić, a svjetlo je oblikovao Marko Mijatović. Savjetnica za jezik dramskom ansamblu je Doris Šarić Kukuljica. Festivalski dramski ansambl sastavljen od najboljih glumaca hrvatskog glumišta, doajena i perspektivnih studenata, čine: Mislav Čavajda koji igra u sva tri dijela i to Orsata, kapetana Lasića i Tudizija; Jadranka Đokić koja također igra u sva tri dijela i to Dešu, Pavlu i barunicu Lidiju; Judita Franković u ulogama Kristine, Ore i Ide; Milka Podrug Kokotović Orsatova je tetka Ane Menze-Bobali, Dubravka Miletić je Mare Beneša u "Sutonu", dok Doris Šarić Kukuljica igra gospođu Maru u "Na taraci", a Boris Svrtan kneza u „Allons enfants!" te gospara Lukšu u „Na taraci". Značajne uloge ostvarili su i Maro Martinović, Nikša Kušelj, Helena Buljan, Nikša Butijer, Gloria Dubelj, Nikola Baće, Andrej Kopčok, Ivan Čuić, Adrian Pezdirc, Mateo Videk, Maro Drobnić, Nikola Sekulo, Ivona Radić i Laura Hladilo.

"Dubrovačka trilogija" na programu 66. Dubrovačkih ljetnih igara još je naredne četiri večeri, 10., 11., 12. i 13. kolovoza. Ulaznice za sve izvedbe su rasprodane.

Premijerno izvedena "Dubrovačka trilogija" u Kneževom dvoru (фото 2)

Premijerno izvedena "Dubrovačka trilogija" u Kneževom dvoru (фото 3)

Premijerno izvedena "Dubrovačka trilogija" u Kneževom dvoru (фото 4)

Premijerno izvedena "Dubrovačka trilogija" u Kneževom dvoru (фото 5)

Premijerno izvedena "Dubrovačka trilogija" u Kneževom dvoru (фото 6)

Premijerno izvedena "Dubrovačka trilogija" u Kneževom dvoru (фото 7)

Premijerno izvedena "Dubrovačka trilogija" u Kneževom dvoru (фото 8)

Premijerno izvedena "Dubrovačka trilogija" u Kneževom dvoru (фото 9)

Premijerno izvedena "Dubrovačka trilogija" u Kneževom dvoru (фото 10)

Premijerno izvedena "Dubrovačka trilogija" u Kneževom dvoru (фото 11)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više