Search

Što su dame odjenule na crvenom tepihu nagrada Oscar?

Što su dame odjenule na crvenom tepihu nagrada Oscar?

Modna raznolikost za najvažniju filmsku nagradu

Ana Pavić


Image: Foto: Getty/Guliver

Cate Blanchett i Lupita Nyong'o odnijele modnu pobjedu na oskarovskom crvenom tepihu

Iako su zvijezde i njihovi stilisti doživljavali histerične napadaje radi kiše koja je danima neumorno padala u inače suncem okupanom Los Angelesu, crveni tepih nagrade Oscar prošao je u najboljem mogućem redu. Teško je i zamisliti koju je štetu mogla izazvati jedna obična lokva na haljinama vrijednim desetke tisuće dolara na kojima je svaki kamenčić i vez ručno rađen tjednima te potom posebno prilagođen kako bi perfektno prianjao uz tijela glumica. Što se dobitnika tiče iznenađenja nije bilo. Maestralne Cate Blanchett i Lupita Nyong'o slavile su u ženskim kategorijama, a Matthew McConaughey i Jared Leto ponosno su odnijeli svoje kipiće u muškoj konkurenciji. Crveni tepih je, kao i uvijek, bio poprište borbe talijanske i francuske modne elite. Giorgio Armani i Miuccia Prada odjenuli su dvije glavne pobjednice i time ostvarili prednost nad francuskim kolegama koje je predvodila kuća Dior.

Cate Blanchett - Armani Privé

Cate Blanchett

Iako je modna klika smatra modno nepredvidljivom damom koja stručnjake uvijek drži na prstima do samog pojavljivanja na crvenom tepihu, bilo je sasvim jasno da će Cate Blanchett za svoj veliki trenutak odabrati kreaciju dugogodišnjeg suradnika i prijatelja Giorgija Armanija. Nježna kreacija koja izgleda kao da je satkana od najtanje paučine optočene Swarovski kristalima, najbolji je način zahvale za sve one modne trenutke u kojima je Armani podržavao lijepu glumicu i bio joj na usluzi. Odjenuti dobitnicu Oscara za najbolju žensku ulogu san je svake modne kuće, a pogotovo kad se radi o ženi koju s jednakim žarom obožavaju filmska i modna industrija.

Lupita Nyong'o - Prada

Lupita Nyong’o

Trenutno najtraženija osoba u Hollywoodu za čiji se broj otimaju glumice i pjevačice jest Micaela Erlanger, stilistica najveće modne zvijezde u usponu Lupite Nyong'o. Ova sposobna Njujorčanka je izgradila kompletan imidž lijepoj glumici i pogurala je u sam centar modnih zbivanja. Znalački odabiri i uvijek poželjan trenutak iznenađenja u kojem koketira s američkim, francuskim i talijanskim dizajnom siguran je put k naslovnici američkog Voguea i modnim kampanjama kojima će Lupita vjerojatno biti zapljusnuta, pogotovo nakon nagrade za najbolju žensku sporednu ulogu. Za svoju veliku noć Lupita je prošetala dječje plavu kreaciju kuće Prada koju je upotpunila s dijamantnim obručem.

Jennifer Lawrence - Dior Couture

Jennifer Lawrence

Sezona nagrada još je jednom dokazala  surovu činjenicu - brak između Jennifer Lawrence i kuće Dior nije najbolja institucija. Dior plaća pozamašnu svotu beskrajno šarmantnoj glumici koja je trenutno jedini pretendent na mjesto Julie Roberts - omiljene vodeće dame publike, kritike i šefova studija. Haljine Rafa Simonsa su prava mala umjetnička djela, ali nemaju holivudsku pojavnost potrebnu za 'wow' efekt na crvenom tepihu. Jennifer Lawrence nije djevojka kojoj je previše stalo do mode i čak na trenutke možete osjetiti njezinu nelagodu dok šeta u skupocjenim couture kreacijama. Sinoć prikazana crvena toaleta idealno je prilagođena lijepoj glumici, ali ne možemo se oteti dojmu da bi izgledala bolje i opuštenije u kreaciji neke kuće koja bolje parira njezinoj pozitivnoj energiji.

Angelina Jolie - Elie Saab

Angelina Jolie

Kada poželi iznenaditi i odmaknuti se od niza crnih toaleta koje specijalno za nju kreira Donatella Versace, Angelina Jolie zakuca na vrata svima omiljenog Elieja Saaba. Libanonski maestro glamura uvijek je prisutan na holivudskim svečanostima te smo sinoć svjedočili nekoliko haljina s njegovim potpisom. Angelina je odabrala  kreaciju jednostavnog kroja koja se poigrava s bogatim srebrnim vezom i tilom. Look je upotpunila dijamantnim visećim naušnicama. Mnogi su zamjerili nedostatak frizure - ravna kosa kakvu inače nosi prigušila je glamurozan dojam Saabove kreacije.

Amy Adams - Gucci Premiere

Amy Adams

Dobar fiting haljine najvažnija je stvar koju krojači modne kuće mogu napraviti za glumicu koja šeta oskarovskim crvenim tepihom. Samo centimetar odstupanja može dovesti do totalnog nesrazmjera i gubitka forme koja rezultira modnom katastrofom. I najljepši primjerci dizajnerskih haljina često su doživjeli fijasko upravo iz razloga jer haljina nije bila dobro prilagođena tijelu osobe koja ju nosi. Zgodna Amy Adams sinoć je bila oličenje savršenog fitinga u ponoćno plavoj haljini Gucci Premiere koja je pratila svaki pedalj njezina tijela.

Emma Watson - Vera Wang

Emma Watson

Caroline Sieber, stilistica Emme Watson, perfektno odrađuje svoj posao i povezuje mladu glumicu s modnom klikom koja je uvijek u potrazi za svježom energijom i mladim licima. Odabir Vere Wang došao je kao iznenađenje i rizik koji je Sieber objeručke prihvatila. Haljina koju je Watson odjenula izuzetno je zahtjevna, ali na mladoj djevojci koja zna nositi dizajnerske kreacije pokazala se kao solidno rješenje.

Sandra Bullock - Alexander McQueen

Naomi Watts - Calvin Klein

Anne Hathaway - Gucci Premiere

Julia Roberts - Givenchy Couture

Charlize Theron - Dior Couture

Jessica Biel - Chanel Couture

Lady Gaga - Atelier Versace

Kate Hudson - Atelier Versace

Meryl Streep - Lanvin

Margot Robbie - Saint Laurent Paris

Related articles

Buro 24/7 Selection

više