Search

Započeo je 8. festival fotografije \"Organ Vida\"

Započeo je 8. festival fotografije "Organ Vida"

Brojni ljubitelji umjetnosti uveličali svečano otvorenje


Image: PR

Svečanim otvorenjem izložbe finalista pod nazivom Otkrivanja, sinoć je u Francuskom paviljonu započeo 8. Međunarodni festival fotografije Organ Vida koji će trajati do 24. rujna

Veliki broj okupljenih ljubitelja fotografije i umjetnosti općenito te pripadnika domaće kulturne scene kroz postav su vodili sami autori-finalisti izložbe, a nakon što je zašlo sunce, pred paviljonom su okupljene pozdravili i ovogodišnji program Festivala kratko su predstavili Marina Paulenka, direktorica, članovi žirija Louise Clements i Phillip Toledano, te kustosica izložbe finalista Lea Vene. Na platnu postavljenom pod vedrim nebom, publika je mogla vidjeti i radove deset posebno pohvaljenih fotografa koji su se prijavili za sudjelovanje na Festivalu te se zabaviti uz projekcije VJ Liika i glazbeni izbor DJ Lil Tatyja.

Lukas Birk, Marina Paulenka, Cemre Yeşi
U srijedu se u Galeriji Zvonimir u 18 sati svečano otvara izložba Lekcije iz '91. kustosice Sandre Vitaljić, koja okuplja autore iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije i donosi njihove fotografije snimljene za vrijeme rata na području bivše Jugoslavije. Hrvatski muzej arhitekture HAZU ugostit će izložbu Past is Now koja se otvara u 20.30 sati. 

Četvrtak je u znaku razgovora s autorima; u Zagrebačkom plesnom centru svoje će radove kroz razgovor s publikom predstaviti sudionik finalne izložbe Otkrivanja Pierre Liebaert koji je snimao pripadnike sado-mazo zajednice regrutirane putem oglasa te Dragana Jurišić, umjetnica koja fotografijama bilježi potragu za izgubljenom zemljom i identitetom te pokušava rekreirati i tako razriješiti konfliktne emocije i sjećanja na Jugoslaviju.

Kristina Krepela

Član žirija, američki fotograf Phillip Toledano u Galeriji Kranjčar ima samostalnu izložbu Možda kojom na zanimljiv način osvještavanja kratkotrajnosti života. Festivalski program petkom i subotom obiluje raznim panel diskusijama, izdvajamo onu vezanu uz izložbu Lekcije iz '91 u subotu u 17 sati u ZPC-u, te dan ranije razgovor o knjizi Pijesak rata člana žirija Donalda Webera. Organ Vida pripremio je i filmski program koji se sastoji od dvije hrvatske premijere dokumentarnih filmova o istaknutim predstavnicima fotografije, velikanima Nan Goldin i Robertu Mapplethorpeu. Zagrebačkoj publici omiljeni Open Show Zagreb na kojem se predstavljaju suvremeni mladi domaći fotografi zakazan je za subotu, u 21 sat u ZPC-u. Po završetku Open Show Zagreba, na terasi ZPC-a održat će se zabava zatvaranja 8. Organa Vida, uz napomenu da će se većina izložbi moći pogledati do 24. rujna. Detaljan program Festivala, kao i popis izložbi možete pogledati na službenim stranicama Festivala.  

Svečano otvorenje nisu propustila brojna imena društvenog života poput: Maksim Mrvica, Mara Bratoš, Iva Mihalić, Kristina Krepela, Livio Badurina, Petar Cvirn, Tomislav Bahorić i brojni drugi.

Petar Cvirn

Nina Mia Čikeš

Nina Bačun, Petra Mrša

Nataša Mihaljiščin

Tomo Ricov

Marina Paulenka

Mara Bratoš

Maksim Mrvica

Livio Badurina

John Pavlish

Iva Mihalić

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više