Search

Autor slavne 'Afganistanske djevojke' stiže u Zagreb

Autor slavne 'Afganistanske djevojke' stiže u Zagreb

Izložba fotografija Steve McCurrya u Umjetničkom paviljonu


Steve McCurry, slavni američki fotograf, međunarodna zvijezda fotožurnalizma, autor planetarno poznate Afganistanske djevojke, jedan od najboljih dokumentarista znamenite fotografske agencije Magnum Photo i jedan od najvećih ambasadora časopisa National Geografic stiže u Zagreb. Umjetnički paviljon u Zagrebu pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i Veleposlanstva SAD-a, u suradnji s renomiranom agencijom Arte plus i Galerijom Fotografija iz Ljubljane predstavlja izložbu pod nazivom South – South East, Život u slikama; reprezentativan odabir iz opusa autora čije humanistički angažirane fotografske slike bude savjest čovječanstva, izazivaju divljenje i poštovanje. 

Steve Mccurry umjetnicki paviljon

Kao samostalni fotoreporter dokumentirao je zbivanja na gotovo svim aktualnim kriznim poprištima globusa. Premda su snimljene na mjestima međunacionalnih ili građanskih sukoba, egzodusa i prirodnih katastrofa, McCurryjeve fotografije nisu tek ilustracije drastičnih prizora destrukcije i nasilja. Približavajući se estetici life fotografije, kroz niz digresija o osobnim sudbinama malih ljudi, pita se „kako je biti upravo ta osoba, uhvaćena u međe vlastitog svijeta“. Kao vrstan dokumentarist, fotograf kojeg odlikuje izniman humanistički angažman, hrabrost, požrtvovnost i savjesnost, svojim fotografijama uspijeva ući u suštinu ljudskih patnji i radosti. Mnoge od njih postale su ikone suvremenog doba.

Steve Mccurry umjetnicki paviljon

Po kriteriju „najbolje od najboljeg“ izložba okuplja širok tematski raspon McCurrijeva fotožurnalizma. Portreti ljudi i njihovih dnevnih rituala, bilješke s poprišta svjetskih katastrofa, život dalekih predgrađa, sudari kultura i čudesna priroda… ukratko „život u slikama“ uhvaćen u suptilnom objektivu velemajstora umjetničke dokumentaristike postavljen u Umjetničkom paviljonu može se razgledati od 25. listopada do 9. prosinca. 2012. godine. 

Steve Mccurry umjetnicki paviljon

Steve Mccurry umjetnicki paviljon

Steve Mccurry umjetnicki paviljon

Tekst: T.K.

Foto: Steve McCurry

Leave a comment

više