Search

Objavljena imena finalista festivala Rovinj Photodays

Objavljena imena finalista festivala Rovinj Photodays

Uz odlične izložbe održati će se niz radionica i stručnih predavanja

Šestu godinu zaredom, fotografski festival Rovinj Photodays nastavlja nagrađivati suvremeno fotografsko stvaralaštvo i autore, čiji su radovi odabrani godišnjim natječajem u devet službenih kategorija. Upravo ga dosljednost i kvaliteta čine jednim od najjačih festivala ovog tipa u regiji. Na natječaj, raspisan početkom godine, pristiglo je ukupno 7500 fotografija. Nominirane za godišnje nagrade, njih troje u svakoj kategoriji, birao je i ove godine međunarodni žiri u čijem su radu sudjelovali Markita Franuli, Michael Diemar, Žarko Vijatović i Goran Trbuljak. Radovi svih finalista bit će uvršteni u stalni fundus Muzeja za umjetnost i obrt te premijerno predstavljeni izložbom u sklopu završnice festivala, od 7. lipnja u Rovinju, gdje će pobjednicima biti uručena priznanja i novčane nagrade.

Objavljena imena finalista festivala Rovinj Photodays (фото 1) 

Dobitnik ovogodišnje nagrade za Životno djelo je priznati fotograf Josip Klarica. Retrospektivna izložba ovog međunarodno uspješnog fotografa bit će održana u sklopu festivala u Rovinju. Posebna priznanja za doprinose u fotografiji bit će dodijeljena autorima koji su zadužili hrvatsku fotografiju svojim fotografskim i povijesno-umjetničkim radom, Zvonimiru Baričeviću i Miljenku Smokvini.

U sklopu završnice festivala 7. i 8. lipnja u Rovinju održat će se niz radionica, stručnih predavanja, izložbi domaćih i svjetskih majstora fotografije, a neke od njih su: izložba braće Brkan - začetnika hrvatske eksperimentalne fotografije, Ivana Posavca, Josipa Klarice i mnoga druga zanimljiva događanja.

Objavljena imena finalista festivala Rovinj Photodays (фото 2)

Pogledajte tko su nominirani:
Očekivano, najveći odaziv autora bio je u kategoriji pejzaž, ali među najbolje plasiranima tu su se ipak našli Boris Hnatjuk (Samobor), Nikola Šerventić (Zagreb), Mario Pućić (Zagreb). Jednako popularna bila je arhitektura s nominiranima Mario Pućić (Zagreb), Ivana Planinić (Novi Zagreb – Istok) i Bojan Mrđenović (Zagreb). U kategoriji moda najboljima su se pokazali Nikola Predović (Zagreb), Maja Jokić (Zagreb) i Suzana Holtgrave (Pula). Među nominiranim autorima, u kategoriji publikacije nalaze se Eikon studio d.o.o. (Pula), Nenad Šaljić (Split) i Luka Tomac (Popovača), a u kategoriji primijenjene fotografije Miljenko Bernfest (Zagreb), Romano Decker i Dejan Kutić (Zagreb) te Barbara Šarić (Zagreb). Dokumentarnu fotografiju zastupaju Igor Sitar (Zagreb – Gornja Dubrava), Mario Topić (Zagreb) i Dalibor Talajić (Rovinj). Troje autora odabrano je i u kategoriji akt/tijelo - Igor Popović (Pula), Nives Milješić (Zagreb), Iva Korenčić (Zagreb) te u kategoriji portret Kristian Macinić (Poreč), Dario Belić (Velika Gorica) i Nikola Šerventić (Zagreb). Među sedamdesetak prijavljenih umjetničkih koncepata najboljima su ocijenjene fotografije Bojana Mrđenovića (Zagreb), Nine Đurđević (Samobor) i Davora Konjikušića (Zagreb).

Objavljena imena finalista festivala Rovinj Photodays (фото 3)

Tekst: T.K.
Foto: PR 

više