Search

Počinje Vukovar Film Festival

Počinje Vukovar Film Festival

Laureati iz Berlina i Cannesa u natjecateljskom programu


Počinje 6. Vukovar film festival - festival podunavskih zemalja prikazivat će čak 43 filma na rekordnih 6 lokacija! U glavnom natjecateljskom programu dugih igranih filmova prikazat će se Iza brda / Dupa dealuri nagrađivanog rumunjskog redatelja Cristiana Mungiua, dva dobitnika srebrnog medvjeda na Berlinskom filmskom festivalu: mađarski Samo vjetar / Csak a Szel Benedeka Fliegaufa te njemački film Barbara Christiana Petzolda. U glavnom programu prikazat će se i dobitnik 4 Češka lava (uključujući najbolji film) tragikomedija Pupoljci / Poupata, Zdeneka Jiraskya. Film o ovisnicima o poker aparatima, maloljetničkim trudnoćama i fatalnoj ljubavi sa striptizetom bit će dobrodošlo osvježenje u jakom glavnom programu. Također će se prikazati i hrvatski film Branka Schmidta, Ljudožder vegetarijanac, višestruki dobitnik na Pula film festivalu 2012, priča o korumpiranom i beskrupuloznom ginekologu.

Počinje Vukovar Film Festival (фото 1)

Barbara, Christian Petzold

Novost ovogodišnjeg festivala jesu atraktivne lokacije te uzbudljiv popratni program. „Ove godine, po prvi puta, dio smo programa izmjestili na egzotičnu lokaciju vukovarskog pješčanog otoka, na tzv. Adu gdje ćemo prikazivati popratne programe Planet Partner Zemlja te Europo, otvori se. Projekcije će počinjati u 14h, a završavati oko 18h, baš u vrijeme kada većina vukovarskog stanovništva pronalazi osvježenje na otoku! Vjerujemo da će im se ova ideja svidjeti!! “, riječi su Igora Rakonića, direktora festivala.

Ove je godine uveden popratni program Europo, otvori se, sa ciljem prikazivanja filmova iz rjeđe zastupljenih europskih kinematografija. Tako će se u sklopu njega prikazati „egzotični“ islandski film, triler Igra podzemlja / Svartur A Leik te estonski dokumentarac Kuku će preživjeti / Kuku: Mina Jään Ellu o problematičnom estonskom glumcu i boemu Arvu Kukumagiju.

Počinje Vukovar Film Festival (фото 2) 

Ljudožder vegetarijanac, Branko Schmidt

Počinje Vukovar Film Festival (фото 3)

Samo vjetar/ Csak a Szel Benedek Fliegauf

U vrućim vukovarskim noćima prava filmska poslastica stiže iz popratnog programa Svijet. Radi se o novom filmu simpatičnog neurotika Woody Allena, naslovu Rimu s ljubavlju / To Rome with love. Oda vječnom gradu Rimu, ispričana kroz brojne dogodovštine i peripetije u stilu redatelja, će vjerujemo oduševiti publiku. Glavne uloge između ostalih tumače oskarovci Penelope Cruz i Roberto Benigni.

Počinje Vukovar Film Festival (фото 4)

Rimu s ljubavlju / To Rome with love, Woody Allen

„Lista gostiju festivala je nikad jača! Dolaze nam glavni glumci iz filma Cristiana Mungijua, Iza brda,  Cosmina Stratan i Valieru Andriuta (Cosmina Stratan je dobitnica canneske nagrade za najbolju glumicu), glumice iz mađarskog Samo vjetar (Katalin Toldi i Emese Vasvari), redatelji filmova Pupoljci (Zdenek Jirasky), Ljudožder vegetarijanac (Branko Scmhidt i producent Stanislav Babić) i Medvjed (Dan Chisu). To su samo neka od jakih imena koja će ove godine filmove gledati na dunavskom vukovarskom šlepu!“, riječi su organizatora. Uz najavljeni zagrebački Elemental (srijeda, 22.8., 23h), u četvrtak će od 23h zasvirati Hladno pivo, u petak Kawasaki 3p, a na dan zatvaranja, u organizaciji grada Vukovara, na Trgu Republike Hrvatske svira Boris Novković.

Nakon festivala filmski program reprizirat će se u CineStarima diljem Hrvatske.

Tekst: T.K.

Foto: Vukovar film festival

Leave a comment

više