Search

Zadar postaje centar filmskih druženja

Zadar postaje centar filmskih druženja

Počinje 4. Avvantura Festival Film Forum Zadar


Ono čime se Avvantura Film Festival razlikuje od ostalih jest drugačiji festivalski pristup. Po četvrti put kraj kolovoza, od 24. do 31., rezerviran je za ugodna druženja profesionalaca iz svijeta filma i ljubitelja filmske umjetnosti, a Zadar se pokazao kao savršena lokacija za "filmski matchmaking". Glavni program festivala čine europske koprodukcije, tako da je uz ideju druženja europskih autora i producenata na jednom mjestu, bitna i promocija Zadra te Hrvatske kao filmske destinacije. Festival su u ove četiri godine održavanja posjetili velikani filmskog svijeta poput Bigasa Lune, Matta Dillona, Branka Lustiga, Rade Šerbedžija i Danila šerbedžije i mnogi drugi, a specifičan je i po ugodnim neformalnim druženjima zbog čega mu se gosti rado i vraćaju.

Zadar postaje centar filmskih druženja (фото 1)

Filmove u glavnoj konkurenciji ocjenjivat će međunarodni stručni žiri u sastavu: albanska glumica Arta Dobroshi, najpoznatija po ulozi u filmu "Lorna's Silence" braće Dardenne, veliki poljski i europski redatelj Krzysztof Zanussi koji s Waydom i Kieslowski čini veliku poljsku trojku, japanski skladatelj filmske glazbe Shigeru Umebayashi na zapadu najpoznatiji po glazbi iz filma "Single Man", filmski kritičar i glavni urednik HTV-ovog Trećeg programa Dean Šoša te direktor Filmskog odjela i glavni selektor Cannes Film Festivala Christian JeunePeteročlani žiri birat će najbolje među naslovima kao što su: "Broken Circle Breakdown", festivalski hit koji se okitio nagradama festivala poput Berlinalea i Tribeca festivala te "The Deep" poznatog islandskog redatelja Baltasara Kormakura.

Zadar postaje centar filmskih druženja (фото 2)

Festival otvara hrvatska premijera filma "The Grandmaster" ("Veliki meštar") dugo očekivanog povijesno-borilačkog spektakla koji je otvorio ovogodišnji Berlinale. Film kultnoga filmaša Kar Wai Wonga, jedan od najiščekivanijih ovogodišnjih naslova s mnoštvom najistaknutijih istočnoazijskih zvijezda, govori o životu slavnog učitelja borilačkih vještina Yipa Mana. Na zadarskom Forumu prikazuje se uz glazbu i prisustvo sjajnoga japanskog skladatelja (Shigeru Umebayashi). Tu je i zadarski "Mali Div", dugoiščekivani film, ponajprije za zadarsku publiku. Režirao ga je Igor Goić, u potpunosti je sniman na zadarskim lokacijama sa zadarskom ekipom. I ove godine Avvantura Festival Film Forum Zadar okrenut je mladim redateljima, a upravo sekciju Prvi i drugi film očekuje i online inačica festivala na tportalu. Zaljubljenici u film ove jeseni imat će priliku besplatno gledati debitantske filmove autora iz cijeloga svijeta. U raznim sekcijama prikazuju se i dokumentarni filmovi. Između ostalih, nakon Sarajevskog festivala, kao hrvatska premijera, u Zadar stiže "Okupacija 27 slika" o kontroverznome redatelju Lordanu Zafranoviću. Hrvatskim naslovima koji se nalaze u sekciji Made in Croatia, pridružuje se „Obrana i zaštita“ Bobe Jelčića.

Zadar postaje centar filmskih druženja (фото 3)

U programu "Klasici na Jadranu" biti će prikazana retrospektiva renomiranog francuskog redatelja i estetičara Roberta Bressona. Festival u svom industrijskom dijelu organizira razne radionice i masterclassove, pa u suradnji s HFS-om ugošćuje jednog od najistaknutijih autora Zagrebačke škole crtanog filma Nedjeljka Dragića. Croatia Goes Cross Media, domaći je pak trodnevni intenzivni program u organizaciji filmske produkcije Aning d.o.o., u kojem polaznici imaju priliku skupiti znanje i informacije od vodećih svjetskih stručnjaka s rastućeg područja cross-media kojima zadarski festival posvećuje pozornost od samoga početka. 

Zadar postaje centar filmskih druženja (фото 4)

Nadamo se da smo vas ovim uvodom uvjerili u raznolikost pristupa organizatora Avvantura Film Festivala, a o događanjima imati ćete još prilike čitati na Büro 24/7. Do tada detaljan program potražite na stranicama Avvantura Festival Film Forum Zadar.

Zadar postaje centar filmskih druženja (фото 5)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više