Search

Zašto ne smijete propustiti 9. Vip Zagreb Jazz Festival?

Zašto ne smijete propustiti 9. Vip Zagreb Jazz Festival?

Razlog su vrhunski glazbenici svjetske jazz scene


Image: Foto: PR

Deveti Vip Zagreb Jazz Festivala vraća se u Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) gdje će se održati od 7. do 10. studenog. Četiri dana trajanja festivala Zagrebačku će publiku ponovno podsjetiti na vrhunski jazz s nekim od najboljih glazbenika. U nastavku vam donosimo pregled koncerata i gostujućih glazbenika, odnosno razloge zašto ne biste trebali propustiti ovaj jazz doživljaj!

7. studeni - Tia Fuller Quartet, 20h

Zašto ne smijete propustiti 9. Vip Zagreb Jazz Festival? (фото 1)

Za one "gladne" noviteta na jazz sceni, odgovor stiže već prvoga dana festivala - 7. studenog, kada će nastupiti Tia Fuller Quartet, predvođen glazbenicom koju je ugledni DownBeat magazin proglasio najboljom u kategoriji alt saksofonistice u usponu karijere, a inace je i dio postave benda koji nastupa sa slavnom Beyoncé.

8. studeni - Amira Medunjanin Amulette, 20h

Zašto ne smijete propustiti 9. Vip Zagreb Jazz Festival? (фото 2)

Amira Medunjanin, interpretatorica sevdaha - koji se često uspoređuje s američkim bluesom - nije jazz glazbenica, ali je bliska jazzu i surađuje s jazzistima kao što su Zulfikarpašić i Vasilić. Riječ je o vrhunskim glazbenicima koje je ovdašnja publika već dobro upoznala.

9. studeni - Joseph Tawadros & Jean-Louis Matinier, 19:30h

Joseph Tawadros je 30-godišnjak koji se u kratko vrijeme uspio istaknuti kao jedan od vodećih lutnjista i kompozitora. Uvijek pomiče granice i traži nove izazove u tradicionalnim glazbenim formama i ritmovima, koristeći instrument svojstven arapskom svijetu. Pozornicu ZKM-a dijelit će s klasično školovanim glazbenikom Jeanom-Louisom Matinierom koji svira harmoniku, instrument podjednako netipičan za klasiku i jazz.

9. studeni - David Gilmore & Art of Ascension trio, 21:30h

David Gilmore prvi put svira u Hrvatskoj sa svojim sastavom Art of Ascension Trio, svirao je sa svim vodećim jazz glazbenicima i svakako spada među prvokategornike jazz gitare. David je eklektični glazbenik koji je potekao iz M-Base pokreta, a unutar njega surađivao je s Cassandrom Wilson i drugim utjecajnim glazbenicima koji su istraživali i promovirali novi pristup suvremenom jazzu.

10. studeni - Rudresh Mahanthappa's Quartet, 20h

Zašto ne smijete propustiti 9. Vip Zagreb Jazz Festival? (фото 3)

Rudresh Mahanthappa svira moderni jazz s utjecajima indijske glazbe i dolazi ovdje u pravom trenutku, kao top saksofonist među glazbenim kritičarima.

Festival ove godine donosi ukupno pet koncerata u četiri dana, ali i dodatni sadržaj za posjetitelje za što se pobrinuo Vipnet, dugogodišnji partner festivala. Radi se o retrospektivnoj izložbi fotografija s prethodnih izdanja Vip Zagreb Jazz Festivala koju će svi posjetitelji festivala moći vidjeti u prostoru ZKM-a. Ulaznice su u prodaji na blagajni ZKM-a, radnim danom od 10 do 20 sati, subotom od 10 do 14 sati te sat vremena prije početka koncerata. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više