Search

16. lipnja počinje Design District Zagreb!

16. lipnja počinje Design District Zagreb!

Martićeva ulica kao epicentar zbivanja


Image: Marija Gašparović,
Sanjin Kaštelan,
Iva Hrvatin

Od 16. do 19. lipnja u zoni u čijem je središtu Martićeva ulica, održat će se prvo izdanje Design Districta Zagreb, novog i drugačijeg festivala dizajna koji potiče urbani razvoj ove gradske četvrti, afirmirajući ju i kao turističku destinaciju

Ira Payer, kreativna direktorica Festivala, ističe kako je program osmišljen za sudjelovanje najšireg kruga građana, a oni će birane izložbe, umjetničke i dizajnerske instalacije, zelene oaze, radionice, predavanja, glazbene događaje i performanse, moći posjetiti na neuobičajenim lokacijama u javnom prostoru. Na taj će način oživjeti brojni izlozi, napuštena dvorišta, parkovi, galerije, ulice pa čak i pokoji krov, kao dio urbane pozornice Design Districta Zagreb. Na njoj će stanovnici kvarta, dizajneri, umjetnici, arhitekti, glazbenici i drugi kreativci zajednički dati impuls novom valu razvoja. Postojeće vrijednosti i kreativni potencijal ove četvrti bit će prezentiran i u Vodiču kroz Design District Zagreb, koji će iz prve ruke posjetitelje detaljno upoznati s lokalnim vrijednostima i protagonistima kreativne scene četvrti.
16. lipnja počinje Design District Zagreb! (фото 1)
Design District Zagreb zamišljen je kao cjelogodišnji projekt s aktivnostima koje dugoročno afirmiraju zonu omeđenu ulicama Šubićevom, Zvonimirovom, Draškovićevom i Vlaškom, s Martićevom kao središnjom osi, kao kreativnu četvrt. To se prvenstveno događa kroz umrežavanje dionika postojeće kreativne scene kvarta i podizanje vidljivosti njihovih aktivnosti putem online platforme, tiskane publikacije, zajedničke komunikacije na društvenim mrežama i sl., ali i kroz povremeno oživljavanje neiskorištenih prostora te poticanje stvaranja novih sadržaja. Cjelogodišnje aktivnosti imaju svoj vrhunac u vidu festivala koji će se prvi put održati od 16. do 19. lipnja 2016. godine, a koji predstavlja temporalnu, vrlo koncentriranu varijantu sadržaja koji se u kvartu zbivaju tijekom cijele godine, uz naravno puno dodatnih sadržaja osmišljenih ciljano kao festivalski program koji se sastoji od oko stotinjak projekata.

16. lipnja počinje Design District Zagreb! (фото 2)

"Design District Zagreb programski je usmjeren na urbanu preobrazbu zagrebačke četvrti čiju arteriju čini Martićeva ulica. Priroda ove preobrazbe nije zamišljena kao privremena dekoracija javnog prostora, već poticaj na istraživanje, promišljanje i detektiranje novih i održivih društveno-ekonomskih modela regeneracije. Program nije koncipiran tako da postoji jedno središnje mjesto događanja ili velika izložba, već su događaji razvedeni na puno različitih i manjih lokacija. Primjerice, izložbeni će se program protezati na desetak odvojenih mjesta i da bi se pronašle sve izložbe, a ujedno i ostali sadržaji, posjetiteljima će u tu svrhu pomoći mapa Design Districta Zagreb. Želimo da se ljudi s mapom u rukama prošeću Design Districtom Zagreb i sami upoznaju šarm njegovog javnog prostora, od ulica, zaboravljenih dvorišta, parkova, krovova, zapuštenih izloga i lokala, ovom prilikom preobraženih festivalskim programom. Sav ovaj program ne bi bilo moguće realizirati da u njegovo stvaranje nisu bili uključeni dionici postojeće kreativne scene četvrti oko Martićeve ulice: dizajneri, arhitekti, umjetnici, ugostitelji, NGO aktivisti, knjižari, antikvari… Cijeli festivalski program počiva na ideji da se u njega uključe stanovnici kvarta i svi ostali posjetitelji koji o dizajnu znaju malo ili čak ništa." dodala je Payer.

Više informacija o Festivalu možete pronaći na službenoj web stranici, kao i Facebooku.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više