Search

Büro 24/7 preporučuje: Izložbu fotografija Marca Ribouda

Büro 24/7 preporučuje: Izložbu fotografija Marca Ribouda

Proslavljeni Magnumov fotograf izlaže u Hrvatskoj

Urednik: Tina Kovačiček


Image: Plongeur dans le port de Dubrovnik,
1953. © Marc Riboud (prva fotografija)

Najpoznatija djela proslavljenog Magnumova fotografa Marca Ribouda bit će izložena u Hrvatskoj u sklopu putujuće izložbe

Marc Riboud, proslavljeni francuski fotograf koji je radio za Magnum i autor brojnih knjiga i monografskih izdanja, u sklopu Rendez-vous, festivala Francuske u Hrvatskoj uz svojih će 15 najpoznatijih djela izložiti i 30 fotografija snimljenih upravo u Hrvatskoj za vrijeme svog boravka 1953. godine. 

Riboudove impresije, ujedno one snimljene u Dalmaciji, posjetitelji će moći razgledati na izložbi u zagrebačkome Muzeju za umjetnost i obrt od 18. lipnja do 12. srpnja 2015., dok će Palača Sponza u Dubrovniku biti domaćinom izložbe od 25. srpnja do 13. kolovoza. U rujnu izložba stiže i u Split, u kojemu će Riboudove fotografije biti izložene od 3. do 17. rujna u Salonu Galić.

Büro 24/7 preporučuje: Izložbu fotografija Marca Ribouda (фото 1)

Ovaj 92-godišnji svjetski priznati fotograf, rođen u Lyonu, već se s 14 godina počeo baviti fotografijom, a za vrijeme studiranja odlučio joj se i potpuno posvetiti. Njegova najpoznatija fotografija, ona Eiffelova tornja, nastala je 1953., a nakon što ju je objavio časopis Life, ubrzo se na poziv Henrija Cartier-Bressona i Roberta Capea pridružio slavnoj agenciji Magnum.

Između 1955. i 1969. godine umjetnik je, između ostaloga, boravio na Bliskom i Dalekom istoku, u Sovjetskom Savezu i Alžiru, gdje je dokumentirao rat za nezavisnost, a krajem 60-ih godina bio je jedan od rijetkih fotografa koji je uspio ući u Sjeverni i Južni Vijetnam.

Büro 24/7 preporučuje: Izložbu fotografija Marca Ribouda (фото 2)

Osim što je izlagao u svjetskim muzejima i galerijama, Riboud je dobitnik niza nagrada, među kojima se izdvajaju dva priznanja Overseas Press Kluba, nagrada za životno djelo Time-Lifea, nagrada Lucie te Infinity nagrada International Center of Photography u New Yorku. Izložba ovog majstora fotografije nezaobilazna je ovog ljeta!

Büro 24/7 preporučuje: Izložbu fotografija Marca Ribouda (фото 3)

Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj održava se od svibnja do rujna 2015. diljem Hrvatske. Tijekom višemjesečnoga programa multidisciplinarnoga karaktera koji obuhvaća više od 150 događanja u 22 grada, hrvatskoj će se publici predstaviti francuska kultura u njezinoj punoj raznolikosti i bogatstvu, istodobno je upoznajući s inovativnim dostignućima Francuske. Festivalski program objedinjuje različita područja – glazbu, vizualnu umjetnost, kazalište, cirkus, ples, dizajn, arhitekturu, književnost, film, ali i gospodarstvo, modu, raspravu o društvenim i globalnim pitanja, sport, gastronomiju, turizam, znanost i obrazovanje.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više