Search

Balet inspiriran likom i djelom velikog Verdija

Balet inspiriran likom i djelom velikog Verdija

Balet splitskog HNK gostuje u Zagrebu

Image: PR

U nedjelju, 4. svibnja u 19:30 sati, balet HNK Split gostuje u zagrebačkom HNK s predstavom "Balet Verdi" u koreografiji i režiji Dinka Bogdanića

Balet je premijerno izveden u srpnju prošle godine na Peristilu u sklopu 59. Splitskog ljeta. Ovaj hommage velikom opernom skladatelju svojevrsno je prisjećanje na brojne baletne glazbe koje je Verdi pisao, mahom za pariške premijere svojih opera, ali prije svega životna priča o samom Verdiju, opernom velikanu čiju je 200. obljetnicu rođenja prošle godine slavio čitav glazbeni svijet. Pored Leva Šapošnikova, koji tumači naslovnu ulogu, u predstavi nastupaju solisti i članovi ansambla splitskog Baleta.

Balet inspiriran likom i djelom velikog Verdija (фото 1)

"Ova baletna priča nije rekonstrukcija Verdijeva života, nego ona s njim korespondira." kaže koreograf i redatelj Dinko Bogdanić. Glazbu za "Balet Verdi" odabrao je Bogdanić u suradnji s maestrom Harijem Zlodrom. "Četiri godišnja doba" iz opere "Sicilijanska večernja" poslužila su kao okosnica libreta na koju se naslanjaju glavni dramatski trenuci Verdijeva života. "Giuseppe Verdi skladatelj je poznatih opera poput Macbetha, Traviate, Trubadura, Aide, Otella, Falstaffa... da spomenem samo neke. Ali, Verdi kao baletni skladatelj - to je već manje poznato. No, njegova baletna glazba za operna djela pisana je na vrlo visokoj razini, i ta njegova glazbena ostvarenja pružaju pregršt mogućnosti za koreografiranje. Sadržaji opera kao što su Aida ili Macbeth, Don Carlos ili Sicilijanska večernja opernoj su publici vrlo dobro poznati, makar su kod pojedinih režijskih postava baletni prizori često uklanjani."

Balet inspiriran likom i djelom velikog Verdija (фото 2)

"U Baletu Verdi kreće se drugim smjerom i iz njegovih baletnih glazbi nastaje nova cjelina koja plesom govori o najvažnijim trenucima Verdijeva života ispresijecanog mnogim životnim lomovima." dodao je Bogdanić. U Baletu Verdi pleše se na glazbu iz Verdijevih opera "Traviata", "Macbeth", "Trubadur", "Jerusalem", "Sicilijanska večernja", "Otello", "Krabuljni ples", "Moć sudbine", "Don Carlos" i "Aida".

Related articles

Buro 24/7 Selection

više